Bursa românească se corectează sub presiunea declinului din America. Tranzacții de peste 100 milioane lei.

Bursa românească se corectează sub presiunea declinului din America. Tranzacții de peste 100 milioane lei.

Sursa foto: Ronniechua | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 25 ian 2022

Indicele BET de la BVB a atins cea mai scăzută valoare din acest an în contextul unui val de vânzări pe bursele mari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Ziua de sărbătoare națională a Micii Uniri, în care bursa era închisă, s-a suprapus cu o exacerbare a corecției de la New York Stock Exchange, ceea ce a acumulat tensiune în rândul activi la Bursa de Valori București. Cei cu aversiune mai mare la risc s-au activat la vânzare încă de la debutul sesiunii care a fost unul al unui recul puternic, de peste 3% a indicelui BET care pe minimele zilei se depărtase cu 8% față de maximul istoric recent.

Tendința negativă deja se atenuase până la orele prânzului, iar mișcarea de recuperare s-a menținut până la finalul sesiunii care a găsit închiderea în zona maximului intraday. La acest moment, indicele compozit BET-XT mai afișa o pierdere de 1,05%, iar indicele reprezentativ BET a închis la nivelul de 12.732,61 puncte, cu 0,82% sub referință.

Bursa românească se corectează sub presiunea declinului din America. Tranzacții de peste 100 milioane lei.

Revenirea în control a cumpărătorilor se vede din faptul că cele mai tranzacționate titluri, cu schimburi însumând 29,12 milioane lei, cele ale Băncii Transilvania (TLV) au staționat pe nivelul de preț de vineri, de 2,6000 lei/acțiune. Acestea, împreună cu titlurile OMV Petrom (SNP) care s-au corectat cu 1,65%, până la prețul de 0,4480 lei/acțiune, pe transferuri de 22,57 milioane lei au întrunit nu mai puțin de 43,705 din rulajul de 118,27 milioane lei (23,92 milioane euro) al pieței de acțiuni.

Avertisment de la investitorul legendar Jeremy Grantham: Prăbușirea istorică a acțiunilor este în curs de desfășurare. Nici măcar intervenția Rezervei Federale nu poate împiedica o eventuală prăbușire cu aproape 50%. Bula va exploda CITEȘTE ȘI Avertisment de la investitorul legendar Jeremy Grantham: Prăbușirea istorică a acțiunilor este în curs de desfășurare. Nici măcar intervenția Rezervei Federale nu poate împiedica o eventuală prăbușire cu aproape 50%. Bula va exploda

Distribuția în adâncime a lichidității a fost, însă, în ansamblu bună, alte 7 acțiuni depășind reperul unor tranzacții de 4 milioane lei. Dintre acestea s-au distins, cu a 3-a activitate a zilei, de 9,28 milioane lei, titlurile Nuclearelectrica (SNN) care au suferit un recul de 2,48%, până la prețul de 43,30 lei/acțiune, dar care în interiorul primei ore de a ședinței aveau și un declin de 6%.
Au supraperformat pieței, acțiuni de la capitolul fondurilor închise de investiții al căror indice sectorial BET-FI a avut o depreciere temperată, -0,67%, până la nivelul de 51.535,44 puncte. Astfel, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 1,12%, până la prețul de 1,9880 lei/acțiune, pe tranzacții de 6,76 milioane lei, și titlurile Evergent Investments (EVER) au avansat cu 1,23%, până l aprețul de 1,2350 lei/acțiune , pe volume echivalente cu 1,04 milioane lei.

SURPRIZĂ Sacha Dragic, fondatorul Superbet, intră pe piața de capital CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Sacha Dragic, fondatorul Superbet, intră pe piața de capital

Tot pe segmentul financiar, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au retras cu 1,04%, până la prețul de 18,94 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 7,04 milioane lei. O lichiditate apropiată de  acest reper, respectiv în echivalent 7,07 milioane lei, am consemnat pe titlurile MedLife (M), care s-au depreciat cu 2,17%, până la prețul de 22,50 lei/acțiune. Alte acțiuni care au fost motor întrendul ascendent, cele ale TeraPlast Bistrița (TRP), au avut un declin de 2,66%, până la prețul de 0,9870 lei/acțiune, pe transferuri de 4,07 milioane lei.

În piața AeRO, cea mai intens tranzacționată acțiune, cu un rulaj de 2,73 milioane lei, a fost cea a societății de IT AROBS Transilvania (AROBS). Cotația a coborât cu 5,92%, până la prețul de 2,1450 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,73 milioane lei. Un picaj de o amplitudine apropiată, -4,98%, l-au avut titlurile One United Properties (ONE) care au închis la prețul de 1,2200 lei/acțiune o sesiune în care au cumulat schimburi de 2,91 milioane lei.

Pe segmentul energetic al cărui indice BET-NG a pierdut 1,51%, titlurile Electrica (EL) au rezistat pe referința de vineri de 9,9500 lei/acțiune, în contextul unor volume echivalente cu 4,18 milioane lei, însă titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au depreciat cu 0,97%, până la prețul de 35,90 lei/acțiune, pe tranzacții de 6,23 milioane lei, și titlurile Transgaz (TGN) au scăzut cu 3,045, până la prețul de 223,00 lei/acțiune, pe o activitate de 1,45 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica