Bursa românească se cuplează, finalmente, piețelor externe și suferă o corecție semnificativă. Activitate sporită pe piața certificatelor

Bursa românească se cuplează, finalmente, piețelor externe și suferă o corecție semnificativă. Activitate sporită pe piața certificatelor

Sursa foto: Sinisa Botas / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 4 oct 2023

Indicele BET-XT a pierdut un procent și jumătate, după o etapă în care BVB a gravitat în zona maximelor istorice, în pofida valului de vânzări de pe marile burse ale lumii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La jumătatea sesiunii de la New York, principalii indici americani, dar și contractele futures pentru indici importanți internaționali erau în teritoriu pozitiv. Totuși, în sesiunea europeană, un impuls descendent adusese indicele DAX40 din Germania la noi minime ale ultimelor 6 luni, coborând chjiar și sub pragul psihologic de 15.000 de puncte.

Acesta este contextul în care și la BVB am înregistrat o sesiune de corecții, după o secvență prelungită de ședințe în care piața a refuzat să se cupleze la tendința de aversiune la risc din piețele externe. Indicele reprezentativ BET a suferit un recul de 1,61%, până la nivelul de 14.128,40 de puncte, mișcare ce nu are, însă, semnificații tehnice, din moment ce închiderea este peste precedentul „minim mai ridicat” („higher low”), așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa românească se cuplează, finalmente, piețelor externe și suferă o corecție semnificativă. Activitate sporită pe piața certificatelor

Tonul deprecierilor a fost dat de titlurile Hidroelectrica (H2O), ce s-au corectat cu 1,58%, până la prețul de 118,10 lei/acțiune, pe cele mai mari transferuri ale zilei, de 17,31 milioane lei. Acestea au fost urmate, cu volume echivalente cu 10,53 milioane lei, de titlurile OMV Petrom (SNP), ce au coborât cu 1,87%, până la prețul de 0,5505 lei/acțiune, ajustare ce vine și în contextul unei zile profund negative pentru cotațiile internațiooale ale țițeiului care au scăderi și de peste 4%.

Bonas Import Export trece pe profit la S1. Consiliul de Administrație motivează schimbările din conducerea companiei prin faptul că aceasta își oprise creșterea CITEȘTE ȘI Bonas Import Export trece pe profit la S1. Consiliul de Administrație motivează schimbările din conducerea companiei prin faptul că aceasta își oprise creșterea

Același șoc extern a atras o activitate neobișnuită, în echivalent 13,02 milioane lei (2,62 milioane euro), pe piața certificatelor. Nu mai puțin de 5 instrumente financiare de la această categorie au depășit un reper al schimburilor de 1 milion de lei. Este vorba despre 4 produse de tip turbo emise de BRK Financial Group având activ suport indicele Dow Jones Industrial Average și de 1 certificat long cu activ suport pe acțiunile Volkswagen emis de Erste.

Pe segmentul principal de acțiuni, rulajul a fost în retragere, de 56,74 milioane lei (11,40 milioane euro). La acesta, un aport important l-au avut acțiunile societăților cu profil financiar. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au adunat tranzacții de 9,88 milioane lei, într-o sesiune în care au avut un declin de 1,59%, până la prețul de 2,34 lei/acțiune. Cotația este susținută de perspectiva dividendului de 1,13 lei/acțiune, cu dată a plății 6 noiembrie și care conferă un randament de aproximativ 5%.

DN Agrar, companie controlată de familia olandeză de Boer, și-a triplat profitul la S1 CITEȘTE ȘI DN Agrar, companie controlată de familia olandeză de Boer, și-a triplat profitul la S1

De asemenea, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au depreciat cu 1,00%, până la prețul de 0,3950 lei/acțiune, pe o transferuri de 4,33 milioane lei, trăgând în jos și indicele de profil BET-FI care a pierdut 0,74% pentru o închidere la nivelul de 52.151,49 de puncte.

Aflate pe un trend ascendent foarte accelerat în perspectiva unei AGA convocvată pentru data de 22 noiembrie și care urmează să fie decisivă pentru tranșarea raporturilor de forțe din conducere, titlurile operatorului de piață Bursa de Valori București (BVB) s-au corectat cu 1,16%, până la prețul de 68,00 lei/acțiune, pe schimburi de 2,47 milioane lei.

FOTO Directoarea adjunctă a ROCA Agri RDF și șefa CR-ului Fondului Proprietatea și CC-ului Meta Estate Trust, propuse pentru Consiliul de Administrație al Transgaz CITEȘTE ȘI FOTO Directoarea adjunctă a ROCA Agri RDF și șefa CR-ului Fondului Proprietatea și CC-ului Meta Estate Trust, propuse pentru Consiliul de Administrație al Transgaz

Este o activitate mai intensă decât cea în echivalent 1,62 milioane lei pe titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), care au scăzut cu 2,42%, până la prețul de 15,30 lei/acțiune.

Pe tranzacții de 1,76 milioane lei, titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au corectat agresiv, cu 2,35%, până la prețul de 47,75 lei/acțiune, mișcare cu o amplitudine mai mare decât declinul de 1,66% al indicelui sectorului energetic BET-NG. În rest, pragul unui rulaj de 1 milion de lei a mai fost depășit de titlurile Aquila Part Prod Com (AQ), care au staționat la prețul de 0,9180 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
hidroelectrica
nuclearelectrica