Bursa se apreciază cu 1%. Volumele sunt mici

Bursa se apreciază cu 1%. Volumele sunt mici

Sursa foto: Supertrooper | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 3 apr 2023

Într-o sesiune cu lichiditatea parțial salvată de acțiunile Fondului Proprietatea și ale Băncii Transilvania, indicii de la BVB au închis peste nivelurile de referință ale săptămânii precedente.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

O mișcare surprinzătoare a Arabiei Saudite și a altor țări exportatoare de țiței membre OPEC care au înaintat un calendar de tăieri ale producției a adus numai un impuls de 6-7% al cotațiilor petrolului, dar a indus și volatilitate la deschiderea burselor asiatice, pentru ca ulterior piețele să rămână într-confuzie trădată de evoluțiile divergente ale mai multor indici internaționali.

Direcție diferită a existat și în interiorul New York Stock Exchange, unde indicele S&P500 se afla în teritoriu negativ, în timp ce indicele Dow Jones Industrial Average avea un avans de jumătate de procent, tractat de saltul acțiunilor din domeniul petrolier, dar și ale companiei din industria chimică Dow Inc.

EXCLUSIV Operațiune surpriză - Pink Post, principal concurent al Poștei Române, și Inform Lykos, lider în România la produse tipărite, au fost integrate într-o companie unde grecii au 50,1% și care va fi listată la Bursa București CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Operațiune surpriză - Pink Post, principal concurent al Poștei Române, și Inform Lykos, lider în România la produse tipărite, au fost integrate într-o companie unde grecii au 50,1% și care va fi listată la Bursa București

Acesta este contextul în care bursa românească a reușit o sesiune pozitivă. Deși titlurile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 1,63%, până la prețul de 0,4680 lei/acțiune, pe transferuri de 2,51 milioane lei, nu acestea au fost cele care au mișcat decisiv piața, beneficiind de scumpirea țițeiului.

Cea mai mare lichiditate am cosemnat-o pe cele mai importante 2 titluri cu profil financiar care au însumat și peste o treime din rulajul modest al pieței de acțiuni, de 30,19 milioane lei (6,11 milioane euro). Astfel, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 0,71%, până la prețul de 2,1200 lei/acțiune, pe tranzacții de 7,35 miliaone lei, iar titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 1,03%, până la prețul de 19,70 lei/acțiune, pe o activitate de 4,80 milioane lei.

FOTO Celebra horă în piscină de la Băile Felix se va ține în această vară fără acționari din Craiova. Transilvania Investments își majorează la 93% participația CITEȘTE ȘI FOTO Celebra horă în piscină de la Băile Felix se va ține în această vară fără acționari din Craiova. Transilvania Investments își majorează la 93% participația

Este o dinamică apropiată de cea medie a pieței, cu un avans de 0,88% al indicelui compozit BET-XT, cu un +0,87% pentru indicele energetic BET-NG și un +1,00% al indicelui reprezentativ BET care a închis la nivelul de 12.232,26 de puncte.

Bursa se apreciază cu 1%. Volumele sunt mici

A subperformat pieței, cu o apreciere de 0,22%, indicele financiar BET-FI care s-a stabilizat la nivelul de 50.416,07 de puncte. Din structura acestuia, SIF Banat Crișana (SIF1) a anunțat la finalul ședinței de tranzacționare că a obținut certificatul de înregistrare pentru noua sa denumire, Lion Capital.

Câți bani trebuie să scoată din buzunar Fondul Proprietatea pentru a-și conserva cota de deținere la Hidroelectrica înainte de listare CITEȘTE ȘI Câți bani trebuie să scoată din buzunar Fondul Proprietatea pentru a-și conserva cota de deținere la Hidroelectrica înainte de listare

Prezență neobișnuită în topul tranzacțiilor, cu schimburi în valoare de 2,52 milioane lei, au fost titlurile TeraPlast Bistrița (TRP), care au urcat cu 2,64%, până la prețul de 0,5840 lei/acțiune. Volume în echivalent de 1,62 milioane lei, peste media obișnuită a emitentului, au fost realizate pe titlurile companiei care operează Bursa de Valori București (BVB) și care s-au corectat cu 1,27%, până la prețul de 46,60 lei/acțiune.

În rest, reperul unor transferuri de 1 milion de lei a mai fost depășit de 2 simboluri, ambele cu închideri „pe verde”: +1,10%, până la prețul de 46,00 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN) și +0,22%, până la prețul de 9,2200 lei/acțiune, pentru titlurile Purcari Wineries (WINE).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
omv petrom
fondul proprietatea
teraplast
nuclearelectrica