Bursa stă. Indicele BET s-a priponit la 8.000 de puncte, după o sesiune cu fluctuați mici și volume reduse. Brokerii invocă necunoscute

Bursa stă. Indicele BET s-a priponit la 8.000 de puncte, după o sesiune cu fluctuați mici și volume reduse. Brokerii invocă necunoscute

Foto Dreamstime

scris 8 apr 2020

După impulsul de revenire din precedentele 2 sesiuni, bursa a traversat o zi de indecizie, cu închideri divergente și retragere a activității de tranzacționare. Unul dintre cei mai vechi brokeri din piață spune că investitorii pot să înceapă o intrare în trepte, fără ca aceasta să însemne că piața nu poate reveni pe scădere. „Nu știm când vor fi minimele.”

Bursa românească a avut o traiectorie asemănătoare piețelor externe de acțiuni, care, după impulsul puternic de revenire recent, au avut o etapă de încercări de stabilizare la nivelul cotațiilor. Astfel, sesiunea de tranzacționare a fost „roșie”, rezultată însă din închideri divergente la nivelul celor mai tranzacționate acțiuni. Nehotărârea investitorilor s-a reflectat mai degrabă în absența acestora de la tranzacționare. Rulajul de 22,53 milioane lei (4,66 milioane euro) a fost unul din cele mai reduse de la declanșarea crizei coronavirus.

Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,24%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,25%, până la nivelul de 8.000,10 puncte. Sub aspect tehnic, indicele celor mai lichide acțiuni românești a testat intraday și retragerea Fibonacci de 38,2% a impulsului de scădere al lunii martie, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa stă. Indicele BET s-a priponit la 8.000 de puncte, după o sesiune cu fluctuați mici și volume reduse. Brokerii invocă necunoscute

Ziua nu a fost chiar atât de negativă având în vedere că titlurile cu cele mai mari tranzacții ale zilei, în echivalent 5,80 milioane lei, Fondul Proprietatea (FP), au avansat cu 0,88%, până la prețul de 1,1450 lei/acțiune, iar titlurile-fanion ale pieței, cele ale Băncii Transilvania (TLV) au câștigat 0,85%, până la prețul d e1,8960 lei/acțiune, pe transferuri de 3,07 milioane lei.

Alin Brendea, director general adjunct la Prime Transaction, este unul din cei mai experimentați brokeri din piață, și remarcă o robustețe a acesteia față de criza din 2008 când au fost momente de frică sau chiar de panică. „Din punctul meu de vedere este o diferență pe care o văd majoră față de cealaltă criză. Piața mi se pare că are o reacție, la modul general, mult mai puternică; este mai vie...”, spune acesta, completând că sunt acum redeschideri de conturi ale unor investitori care vizează o reintrare la cumpărare.

Fondurile de pensii NN au depășit reperul de 10% din acțiunile Băncii Transilvania, valoarea deținerii fiind de aproape 1 miliard de lei CITEȘTE ȘI Fondurile de pensii NN au depășit reperul de 10% din acțiunile Băncii Transilvania, valoarea deținerii fiind de aproape 1 miliard de lei

Ziua a fost, însă, una de pauză pentru cumpărători. Volumele au fost suficient de mici pentru ca titlurile Erste Group AG (EBS), listate secundar la BVB, să fie pe locul 3 în topul activității, cu schimburi de 2,74 milioane lei. Tot pe segmentul bancar, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) abia au adunat tranzacții de aproximativ 711.000 de lei, într-o zi în care cotația a alunecat cu 0,69% sub referință, pânpă la prețul de 11,58 lei/acțiune.

Brendea de la Prime Transaction spune că a sosit momentul ca cei care au posibilități bănești să fie prezenți în piață și să își pună problema unor intrări treptate, cu o parte din resursele financiare „cu foarte mare prudență”. Lucian Isac, director general la SSIF Estinvest, are o viziune similară. Piața este subevaluat comparativ cu alte burse din regiune sau din țările dezvoltate sub raportul multiplilor, iar intrările graduale pot fi avute în vedere începând cu achiziții de 10-15% din disponibil.

Dedeman - investiție surpriză în BRD, dar suferă. Fondul Norvegiei, 4 fonduri de pensii, 3 SIF-uri, cu minus de 100 milioane euro în doar 2 luni, ratează și dividendele. Impactul pe portofolii CITEȘTE ȘI Dedeman - investiție surpriză în BRD, dar suferă. Fondul Norvegiei, 4 fonduri de pensii, 3 SIF-uri, cu minus de 100 milioane euro în doar 2 luni, ratează și dividendele. Impactul pe portofolii

Astăzi a fost segmentul de energie care s-a aflat sub stres într-un răstimp în care nici investitorii din piața internațională a petrolului nu știu dacă Arabia Saudită și Rusia vor ajunge la un acord cu privire la tăierea producției. Indicele energetic BET-NG a subperformat pieței, cu un declin de 0,87% care îl excede și pe cel de 0,74% al indicelui financiar BET-FI care a închis la nivelul de 39.627,79 de puncte.

Piața a fost trasă în jos de scăderea de 2,28% a titlurilor OMV Petrom (SNP) care se regăseau la finalul ședinței cu schimburi cumulate de 3,37 milioane lei la prețul de 0,3210 lei/acțiune. La același capitol, pe transferuri depășind cu puțin reperul de 1 milion de lei, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au coborât cu 1,69%, până la prețul de 29,00 lei/acțiune, titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au retras cu 0,79%, până la prețul de 15,00 lei/acțiune, iar titlurile Transgaz (TGN) s-au apreciat 1,98%, până la prețul de 258,00 lei/acțiune.

„Suntem într-o zonă în care se nasc oportunități”, spune Brendea, care invită investitorii la precauție în ceea ce privește așteptările cu privire la punctul de întoarcere. Dacă programele de susținere anunțate de guvcernele lumii nu vor funcționa, trendul de scădere se va relua către noi minime; dacă, însă, acestea pot stimula o revenire rapidă a economiei, atunci ar urma să asstăm la o stabilizare și apoi o creștere începând cu a 2-a parte a anului. „Suntem într-o zonă în care se nasc oportunități. Nu știm cât de mari sunt, nu știm când vor fi minimele, nu știm nici măcar emitenții care vor fi eligibili pentru a-i numi oportunitate”, spune brokerul. „Nu pot recomanda ca întreg capitalul disponibil să fie investit încă în acest moment.”

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
transgaz