Bursa urcă pe noi maxime cu promisiuni că vor veni alți bani străini. Tranzacții de 10 milioane de euro

Bursa urcă pe noi maxime cu promisiuni că vor veni alți bani străini. Tranzacții de 10 milioane de euro

Sursa foto: Kirsty Pargeter | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 23 aug 2021

Într-o zi în care prezența românească în indicii de piață emergentă ai FTSE Russell s-a majorat cu 2 nume, indicele BET a avansat pe o nouă valoare-record. Revenire consistentă și a volumelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Ziua de tranzacționare la Bursa de Valori București a început cu o veste bună. Acțiunile OMV Petrom (SNP) și TeraPlast Bistrița (TRP) vor intra de la data de 20 septembrie în structura indicelui de piață emergentă ai agenției de evaluare financiară FTSE Russell, promovări cu potențialul de a aduce noi inrtrări de capital din partea investitorilor instituționali nerezidenți.

Sunt știrile care au catalizat bursa. Titlurile OMV Petrom au crescut cu 3,10%, până la prețul de 0,4320 lei/acțiune, pe cele mai mari tranzacții ale zilei din piața reglementată, de 20,25 milioane lei, cărora li s-a adăugat un transfer special din piața deal în valoare de 1,75 milioane lei. În tandem, titlurile TeraPlast au avut un salt de 5,22%, până la prețul de 1,0480 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,40 milioane lei.

Reducere cu 60% a profitului Electrica ca urmare a creșterii costului cu achiziția de energie CITEȘTE ȘI Reducere cu 60% a profitului Electrica ca urmare a creșterii costului cu achiziția de energie

Nu a fost numai un impuls punctual. Mutarea a angrenat întreaga bursă și aceasta s-a văzut din rulajul de 52,80 milioane lei (10,70 milioane euro) al pieței de acțiuni și din activitatea sporită, în echivalent 7,13 milioane lei, pe titlurile Băncii Transilvania (TLV) care au avansat cu 0,34%, până la prețul de 2,9900 lei/acțiune care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 17,15 miliarde lei (3,48 miliarde euro). Pe același segment bancar, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au corectat cu 1,08%, până la prețul de 18,40 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,33 milioane lei.

Finanțele schimbă reglementarea SSIF-urilor CITEȘTE ȘI Finanțele schimbă reglementarea SSIF-urilor

Sunt mișcări care au catapultat indicii principali pe noi maxime. Astfel, indicele compozit BET Plus a câștigat 0,67% și indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,68%, până la un nou vârf de 12.167,22 puncte. Intraday, a fost atins chiar și un maxim de 12.244,97 puncte, evidențiat de umbra superioară a ultimei lumânări japoneze de pe graficul atașat.

Bursa urcă pe noi maxime cu promisiuni că vor veni alți bani străini. Tranzacții de 10 milioane de euro

Indicele energetic BET-NG a supraperformat pieței, cu o creștere de 1,43%. Din structura sa, titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au apreciat cu 1,70%, până la prețul de 29,85 lei/acțiune, pe transferuri de 1,93 milioane lei, și titlurile Transgaz (TGN) au staționat la prețul de 260,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,60 milioane lei.

Profitul Romgaz s-a diminuat cu 5% ca urmare a creșterii prețului certificatelor de emisii și a redevenței CITEȘTE ȘI Profitul Romgaz s-a diminuat cu 5% ca urmare a creșterii prețului certificatelor de emisii și a redevenței

Pe contrasens față de restul pieței, indicele financiar BET-FI a coborât cu 0,43%, până la nivelul de 51.497,19 puncte, într-o sesiune în care și cel mai important titlu din structura sa, cel al Fondului Proprietatea (FP), s-a retras cu 0,11%, până la prețul de 1,8300 lei/acțiunem, pe un rulaj de 1,15 milioane lei.

Pe segmentul regular, reperul unor schimburi de 1 milion de lei a mai fost depășit de titlurile MedLife (M) care s-au corectat cu 0,31%, până la prețul de 16,10 lei/acțiune, și de titlurile One United Properties (ONE) care au urcat cu 0,52%, până la prețul de 1,9500 lei/acțiune. Un aport important de lichiditate a venit și din piața deal unde am consemnat tranzacții de 1,9800 milioane lei pe titlurile Transport Trade Services (TTS) și de 1,69 milioane lei pe titlurile Purcari Wineries (WINE).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
tts
teraplast