Cât de interesată este generația tânără de a deprinde tainele bursei?

Cât de interesată este generația tânără de a deprinde tainele bursei?
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 15 iun 2016

Mircea Dologa, trader de la Paris și autor de cărți de analiză tehnică, spune că reprezentanții noii generații fac pasul pe bursă având obiectivul de a câștiga bani, dar sunt prea puțin preocupați pentru procesul de învățare a cunoștințelor de tranzacționare necesare pentru succesul în piață.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Persoanele care fac pasul către bursă deschid conturi demonstrative, fără a cunoaște măcar datele de bază ale teoriei care stă la baza activității de tranzacționare. Este o observație pe care o face cu amărăciune Mircea Dologa, trader de la Paris de origine română, cu o activitate intensă în procesele educaționale de analiză tehnică.

Își încheie un turneu în România de seminarii privind tehnicile de tranzacționare prin undele Elliott al cărui obiectiv îl recunoaște a fi fost acela de a împărtăși din cunoștințele sale către noua generație și a vedea care sunt aspirațiile acesteia. Are studenți atenți, însă, în mare, este mai degrabă dezamăgit. Tinerii fac pasul către bursă având ca obiectiv câștigarea de bani, însă sunt mai puțin preocupați de procesul educațional care să-i ajute la desăvârșirea lor ca traderi. De fapt, lucrurile ar trebui să stea invers – zice Dologa – și anume să învețe să câștige bani.

Bursa ar putea să-și caute de drum cu 14% mai jos CITEȘTE ȘI Bursa ar putea să-și caute de drum cu 14% mai jos

A fost șocat că a găsit oameni care spun „Eu fac demo”, fără a cunoaște măcar elemente de bază ale teoriei care stă la baza tehnicilor de tranzacționare ale traderilor profesioniști. Gândirea lor nu este ghidată pe termen lung, ci vizează doar câștigul pe termen scurt, când în realitate, nu stăpânesc domeniul.

La ultimul din seria de seminarii, cel susținut la Bursa de Valori București, Dologa spune auditoriului format din aproape 50 de persoane cu totul altceva: „Niciodată să nu faceți demo.” Înainte de toate trebuie deprinsă teoria. Vine în sprijinul celor care vor să învețe cu patru volume despre tranzacționarea cu ajutorul folosirii teoriei undelor Elliott. A fost și tema principală a întâlnirilor sale cu cei intersați de bursă începută la jumătatea lunii mai și încheiată la începutul acestei luni, seminariile desfășurându-se la Oradea, Arad, Timișoara, Deva, Sibiu, Bacău și București.

Unul dintre traderi a venit din Arad și l-a însoțit în localitățile din Ardeal și apoi la București. „A venit pe banii lui”, spune Dologa oarecum măgulit la încheierea turneului său. Este deschis în interviul cu Profit.ro. Încearcă un sentiment de simpatie pentru că la începutul careierei sale a fost jurnalist la o publicație medicală de specialitate.

Cum a ajuns trader medicul Dologa

Este de formație medic, dar acum pătrunde în „măruntaiele” fractalilor pieței. Despică împreună cu auditoriul undele lui Elliott pe planșele demonstrative. Este chiar contrariat de întrebarea noastră care aduce în discuție declarația unui trader profesionist din piețele financiare internaționale care spunea că citirea valurilor lui Elliott implică un subiectivism. Dologa crede mult în principiul conturat începând cu finele anilor ‘30 de Ralph Nelson Elliott  și sancționează îndoielile traderului amintit de noi: „Înseamnă că nu a deprins bine teoria.”

Dăianu, BNR: Companiile private nu au un discurs onest dacă cer listarea companiilor de stat, dar ele nu intră la cota bursei CITEȘTE ȘI Dăianu, BNR: Companiile private nu au un discurs onest dacă cer listarea companiilor de stat, dar ele nu intră la cota bursei

Pentru interlocutorul nostru a fost o preocupare după ce primele câștiguri bursiere au fost obținute oarecum întâmplător. Își amintește că a fost vorba de o participare la oferta publică primară de la France Telecom, actuala corporație Orange, care a fost listată la începutul anilor ’90. A fost sunat de la bancă – Credit Lyonnais – de o consilieră de investiții și aceasta i-a propus participarea la operațiunea de piață.

Era medic intern la spital și a decis să participe cu nivelul maximal de subscriere folosind cota de alocare pentru toți membrii familiei sale întrucât consiliera i-a spus că după listare prețul pur și simplu o să explodeze având în vedere interesul pentru oferta primară. A venit cu bani de acasă și a folosit chiar linia de credit a băncii pentru o achiziție în marjă. A fost o poveste de succes pentru că s-a întâmplat întocmai cu îl asigurase reprezentanta băncii. „Am câștigat foarte mulți bani atunci. Cred că au fost 600.000 de franci, echivalentul de azi a 100.000 de euro”, povestește Dologa.

Istoria s-a repetat și cu alte 3-4 oferte publice. Ulterior chiar el venea la bancă să întrebe dacă nu mai există astfel de operațiuni de piață. Este ceea ce spun și reprezentanți ai pieței locale, că asigurarea unui calendar constant al ofertelor publice ar atrage o nouă clasă de investitori către bursă.

Povestea a fost una de plecare și doar i-a stârnit interesul lui Dologa pentru piață și lumea investițională. A aprofundat cunoștințele de analiză tehnică, iar acum este trader intraday, instrumentul său favorit fiind indicele DAX.

Nu trebuie să stai cu orele în fața ecranelor cu grafice

Una dintre recomandările din cadrul seminarului de la București către participanți a fost aceea ce a se specializa pe numai câteva instrumente financiare al căror comportament de piață să le cunoască. De altfel, traderii nu trebuie să-și împrăștie atenția pe tot parcursul calendarului de tranzacționare, ci doar pe momentele în care cei mai importanți bani intră în piață.

Luarea poziției este optimă în jurul orei 10.00 pentru fiecare piață, atunci când banii mari intră în piață. La ora 8 traderii încă își beau cafeaua, așteaptă rapoartele analiștilor; se întâlnesc apoi cu specialistul în analiză fundamentală și cel de analiză tehnică. Abia după aceea traderul dă drumul la bani în piață.

„Să faci tranzacții în țara în care se ridică soarele”, zice Dologa care își amintește cazul unui trader american care s-a mutat la Honolulu, în Hawaii, pentru a putea tranzacționa la ore decente atât piețele asiatice, cât și bursa din SUA.

Știrile imprimă mișcări ale cotațiilor, dar nu schimbă direcția pieței

Abordarea lui Mircea Dologa este tehnică și crede că graficele sunt cele care îți pot vorbi cel mai bine despre cum trebuie să te poziționezi în piață. Mă anihilează ca ziarist: știrile nu sunt importante. Își expune foarte limpede teza despre care spune că poartă amprenta formației sale de medic gastroenterolog: „Din experiența mea de 20 de ani, știrile nu sunt decât echivalentul unei grefe de organe.”

Explică: de cele mai multe ori știrea imprimă volatilitate pieței, însă rareori îi schimbă direcția. Pe o știre este o mișcare amplă în direcția veștii, urmată de o corecție a impactului știrii care de cele mai multe ori este de 100%. „Vine exact de unde a pornit și piața își reia trendul inițial”, ne spune Dologa. Dacă extragi segmentul știrii din secvența mișcării de piață – asemenea grefei – imaginea de ansamblu a trendului nu se schimbă, mai zice specialistul în analiză tehnică.

În plus, există o altă dilemă: „La o oră sunt publicate 3 știri: una este pozitivă, una este neutră și una este negativă. De unde să știi care este cea care va mișca piața?!”

Dologa își amintește cum la alegerile din noiembrie 2005 câștigate de Angela Merkel, indicele german DAX al Bursei de la Frankfurt a scăzut sever, cu aproximativ 500 de puncte. Noul cancelar era femeie, era din est și era doctor în fizică atomică. Investitorilor din piață nu le-a plăcut. A fost nevoie de 7 zile lucrătoare pentru ca piața să revină de unde a plecat. Apoi, bursa germană și-a reluat trendul crescător.

„Cel mai călduros loc sub soare”

Dologa susține în activitatea sa tranzacționarea în direcția trendului și descifrarea acestuia cu ajutorul analizei tehnice în general și a teoriei undelor Elliott în special. Spune că ordinul de oprire a pierderilor trebuie să fie totdeauna apropiat și mutat când trendul merge în favoarea ta către pragul de rentabitate. Despre acest reper de „break even” spune că „este cel mai călduros loc sub soare”. Este locul care îți asigură un confort psihologic față de poziția ta față de piață.

Traderul de la Paris a avut curiozitatea să-și măsoare pulsul. Acesta se ridica la 120 în momentul intrării în piață, cobora către 100 în momentele imedat următoare, însă sub reperul de 80 pulsul ajunge abia în momentul în care poziția este la break even. Este confortul psihologic asigurat de faptul că acum nu mai pierzi bani.

Cât despre încasarea câștigurilor, Dologa recomandă, cel puțin pentru intraday, ieșirea prin ordinul de trailing-stop, care urmărește poziția câștigătoare, urmând ca profitul să fie marcat abia când piața dă singură un semn de întoarcere. „Să ieși afară tu este o crimă”, zice Dologa. Unui trader care face această eroare, iar spune ca unui elev de liceu: „Treci la loc! Ai nota 4!”

Profesor pentru astronauți

Traderul de la Paris este invitat să conferențieze la universități, face parte din organizațiile profesionale ale analiștilor tehnici din Australia, SUA, Marea Britanie, Franța. „Am fost și în România, dar m-au dat afară”, spune amuzat interlocutorul nostru.

Păstrează însă legături cu mai mulți brokeri din România pe care i-a ajutat să depindă analiza tehnică. Ovidiu Șerdean, broker la agenția din Deva a IFB Finwest, este unul dintre aceștia. Fondator acum peste 10 ani a primului club al investitorilor de portofoliu din România, el se numără prin organizatorii seminariilor lui Dologa.

Privește amuzat la perioada în care și-a început cariera și în care nici nu se știa ceea ce este un grafic. Pe atunci în România nici nu avea de la cine să învețe. "Să fii broker – mai ales într-un oraș de provincie precum Hunedoara – era ca și cum ai fi fost astronaut”, ne spune.

Mircea Dologa afirmă că orice handicap de cunoaștere poate fi recuperat dacă dai importanță procesului educațional cu care trebuie să ai răbdare. „Totul se învață. Ideea e să da timp timpului”, zice traderul de la Paris. Îi solicităm să enunțe pentru cititorii Profit.ro câteva greșeli de evitat de către traderi.  Ni le dezvăluie repede:

7 greșeli de evitat în piețe

1. Investitorii să înceapă să tranzacționeze înainte de a începe să învețe.

2. Este o eroare ca cineva să înceapă tranzacționarea pe un cont demo fără a ști ceea ce face.

3. Să nu fie lacom pentru un câștig, în loc să aplice bine procedurile necesare și indispensabile

4. „Să fugă cu banii”. Dacă ai 100 euro profit nu trebuie să te grăbești să îl marchezi, pentru că elimini astfel din start potențialul de câștig pe care îl poate oferi trendul și piața.

5. Să nu aibă un jurnal în care să pună toate remarcile pozitive și negative după ce tranzacția a fost făcută.

6. Lipsa de răbdare. Traderii trebuie să aibă răbdarea pentru ca piața să facă set-up-ul optim pentru o intrare.

7. Să rămână în poziție peste noapte sau cu atât mai mult peste week-end. „Este discontinuitate în piață și nu mai ești stăpân pe ceea ce faci.”
 

viewscnt
Afla mai multe despre
mircea dologa
analiza tehnica
bvb
bursa
at
ifb finwest
ovidiu serdean