Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 2 mar 2022

Acțiunile americane sunt de interes serios pentru investitori din întreaga lume, inclusiv pentru cei din România, care își pot diversifica portofoliul sau pot încerca să obțină randamente mai bune, tranzacționând titluri ale companiilor de peste Ocean. Pentru a investi în acțiuni listate în SUA este nevoie însă de serviciile unui broker care oferă acces la majoritatea acțiunilor globale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dar este necesar să aveți în vedere și următorul lucru: poate fi foarte tentant să vă deschideți contul financiar cu un broker care anunță "zero comsisioane", însă lipsa unui comision de tranzacționare nu înseamnă că nu plătești nimic.

Costurile investițiilor în acțiuni americane depășesc cu mult comisioanele aferente tranzacționării și acesta este modul în care brokerii inteligenți fac bani pe seama investitorului - prin comisioane ascunse care sunt mai profitabile pentru broker, dar care zădărnicesc eforturile de cumpărare cu costuri reduse ale investitorului. Și poate cel mai volatil comision la care trebuie să fim atenți este comisionul de conversie valutară pe care atât de mulți brokeri îl ascund până când perturbă eforturile investitorului de a tranzacționa la cele mai mici costuri. 

O analiză recentă realizată de Interactive Brokers arată că, de obicei, taxa de schimb valutar face cea mai mare diferență atunci când se compară costurile totale ale unei tranzacții cu acțiuni americane. O taxă mică de conversie valutară poate asigura investitorilor un cost total mai redus decât dacă ar fi apelat la un broker cu zero comision de tranzacționare și cu taxe mari, ascunse. Și toate acestea ar trebui luate în calcul atunci când vă alegeți brokerul.

O soluție eficientă este Interactive Brokers (simbol bursier IBKR), companie globală de brokeraj listată pe piața americană Nasdaq, care are printre cele mai scăzute taxe de schimb valutar din industrie, dacă nu chiar cea mai mică. Această taxă de rata de schimb valutar internațional este de numai 0,02% cu un prag minim de 2,00 USD.

Clienții Interactive Brokers pot păstra într-un cont unic de investiții mai multe valute, pe care le pot converti atunci când doresc să cumpere o acțiune sau să investească într-un instrument financiar denominat în altă monedă decât moneda de bază din contul lor. Aceste schimburi valutare sunt efectuate din acelați cont integrat.

De exemplu, în acest tabel sunt comparate comisioanele de tranzacționare practicate de diverși brokeri, dar și costurile totale ale investițiilor în acțiuni americane în funcție de brokerul ales. Se poate observa cum taxa de schimb valutar modifică substanțial costul total.

Tabelul de Comparații Interactive Brokers 

Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

"Investitorii europeni care caută expunere la acțiuni americane pentru diversificarea portofoliului ar trebui să fie conștienți de faptul că zero comisioane la tranzacționarea acțiunilor americane, așa cum sunt anunțate de unii brokeri europeni, înseamnă orice altceva decât gratuit", a declarat Steve Sanders, EVP of Marketing & Product Development la Interactive Brokers. "Atunci când conversia valutară și alte comisioane sunt luate în considerare în costurile finale ale tranzacției, anumiți brokeri percep taxe semnificativ mai mari decât

Interactive Brokers. Interactive Brokers oferă investitorilor din Europa posibilitatea de a tranzacționa acțiuni americane la unele dintre cele mai mici costuri din industrie, fără bătaia de cap suplimentară de a deschide mai multe conturi de brokeraj".

Puțini alți brokeri oferă un cont atât de integrat care să vă simplifice tranzacționarea și vă reduce costurile. La toate acestea se adaugă faptul că, în vara anului trecut, Interactive Brokers a introdus prețuri de tranzacționare scăzute și pe cele mai active burse din Europa. IB a simplificat prețurile astfel încât investitorii să cunoască costurile înainte de a tranzacționa. Noul comision a fost stabilit la 3 lire sterline/ 3 euro pentru executarea tranzacției. Pentru tranzacțiile mai mari de 6.000 de lire sterline/6.000 de euro, comisionul este de 0,05% din valoarea tranzacției. Aceste comisioane se activează prin utilizarea respectatului IB sistemul SmartRouting SM. SmartRouting caută cel mai bun preț al acțiunilor sau o combinație de prețuri disponibile la momentul ordinului pe bursele de valori disponibile și încearcă să execute imediat ordinul clientului pe cale electronică. Obțineți costuri de tranzacționare de nivel instituțional în calitate de investitor personal.

În plus, IBKR nu mai percepe de la investitori comisioane de inactivitate și nu necesită un depozit minim la deschiderea unui cont. Cu IBKR, clienții pot investi la nivel global

în acțiuni, opțiuni, contracte futures, valute, obligațiuni și fonduri dintr-un singur cont integrat, pe 135 de piețe, inclusiv pe toate bursele din SUA. Interactive Brokers Group și companiile sale partenere execută peste 2,23 milioane de tranzacții pe zi.

Și pentru că ne concentrăm pe acțiunile americane, merită menționat faptul că influenta revistă americană Barron's plasează Interactive Brokers #1 per ansamblu în ediția anuală din 2021 clasamentul Best Online Broker Review. IBKR a primit cinci stele din cinci. Și mai util pentru investitorii români, site-ul de analiză a brokerilor online BrokerChooser a numit din nou Interactive Brokers #1 pentru Best International Online Broker din România în 2022.

De asemenea, este important să vă protejați prin găsirea unui broker care să vă ofere acces la oportunități de investiții la nivel global și care are puterea și stabilitatea de a rezista în vremuri economice dificile.

Costurile dvs. au un impact direct asupra randamentului global al investiției.

Și puține companii de brokeraj se străduiesc să facă toate costurile de tranzacționare cât mai transparente pentru clienții lor ca Interactive Brokers. Compania prezintă în mod clar toate tipurile de comisioane, ceea ce o face un partener potrivit chiar și pentru un investitor începător.

viewscnt
Afla mai multe despre
acțiuni
bursa
interactive brokers