Companiile din Electrogrup continuă să înregistreze datorii ridicate, în cuantum cumulat de peste 385 milioane lei, unele acumulând obligații de plată și pe parcursul anului trecut

Companiile din Electrogrup continuă să înregistreze datorii ridicate, în cuantum cumulat de peste 385 milioane lei, unele acumulând obligații de plată și pe parcursul anului trecut
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 iul 2019

Companiile din grupul Electrogrup, care în toamna anului trecut și-a anunțat intenția de a veni pe bursă, continuă să înregistreze datorii ridicate, unele dintre acestea acumulând obligații de plată și pe parcursul anului trecut, relevă datele aferente anului 2018, raportate acum Ministerului Finanțelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Electrogrup Infrastructure (E-INFRA) reprezintă un grup de firme înființate de frații Teofil și Simion Mureșan împreună cu Marian Pantazescu, fostul CTO Vodafone, din care fac parte Electrogrup SA, Direct One SA, Netcity Telecom SRL, Nova Power & Gas SRL și WESEE SRL.

Electrogrup SA este cea mai relevantă firmă din grupul fondat de Teofil și Simion Mureșan împreună cu Marian Panazescu din punctul de vedere al activității. Anul trecut, compania și-a ridicat cifra de afaceri de la 254,33 milioane lei în 2017 la 333,7 milioane lei, iar profitul net a urcat de la 16,8 milioane lei la 23,3 milioane lei, datoriile totale crescând însă la rândul lor de la 123,4 milioane lei la 144,8 milioane lei.

La același capitol al obligațiilor de plată, dinamica este în continuare în creștere și pentru firma Netcity Telecom, operatorul rețelelor subterane de fibră optică din București. După ce în 2017 datoriile totale au crescut de peste 4 ori, la 107,96 milioane lei, anul trecut au atins 125,7 milioane lei.

Afacerile Netcity au avut doar o creștere ușoară, de la 42,2 milioane lei la 47,2 milioane lei, iar profitul net al firmei aproape a bătut pasul pe loc, la circa 18 milioane lei.

Și Direct One a bătut pasul pe loc la afaceri (creștere modică, de la 47,8 milioane lei la 48,5 milioane lei) și profit (fixat la circa 12 milioane lei), reducând la fel de ușor din datorii, de la 68,7 milioane lei la 60,6 milioane lei.

Și cele 2 societăți din domeniul energiei parte în grup au datorii substanțiale.

Astfel, Nova Power & Gas, care operează un sistem de distribuție a gazelor naturale, unul de distribuție electrică într-un parc industrial, precum și două parcuri fotovoltaice cu o capacitate de producție de aproximativ 9 MW,  a raportat pentru 2018 obligații de plată de 51,1 milioane lei, de la 60,3 milioane lei în anul precedent. Afacerile au urcat de la 154,5 milioane lei la 169,8 milioane lei, iar profitul net a urcat mai accentuat, de la doar 726.320 lei în 2017 la 6,2 milioane lei anul trecut.

Wind Energy Service East Europe, companie de servicii pentru parcuri eoliene care este într-un parteneriat între SSC Wind EMEA GmbH Germania, a acumulat puternic datorii, obligațiile restante urcând de la 1,9 milioane lei la peste 5,2 milioane lei.

Afacerile companiei au crescut de la 25,3 milioane lei la 36,9 milioane lei, iar profitul net a căzut semnificativ, de la circa 4 milioane lei la 1,9 milioane lei.

Netcity Telecom este operatorul rețelei Netcity, fiind responsabil cu proiectarea, realizarea și operarea acesteia, în baza unui contract de concesiune semnat în 2008 cu Primăria București pe 49 de ani, cu o redevență anuală de 12% din venituri. Lucrările au fost estimate la peste 200 milioane euro și ar fi trebuit să fie încheiate în 2012.

În toamna anului 2018, ANISP a reclamat că rețeaua Netcity distorsionează piața comunicațiilor din Capitală și falimentează operatorii de cartier, acuzând și un prejudiciu de 200.000 euro creat de tarifele practicate de Netcity Telecom.

De asemenea, Profit.ro a relatat că ANCOM impune pentru rețeaua Netcity tarife semnificativ mai mari față de rețeaua din Oradea. Netcity și-a recuperat deja jumătate din investiție în 6 ani, în Oradea se așteaptă 30 de ani.

În primăvară, ANCOM a impus Netcity Telecom tarifele maximale de acces al altor operatori la rețeaua de fibră optică a Bucureștiului, ceea ce a generat declanșarea unui proces.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
netcity
electrogrup
bursa