Cu ce gânduri merg la AGA de la SIF Transilvania contestatarii directorului Mihai Fercală

Cu ce gânduri merg la AGA de la SIF Transilvania contestatarii directorului Mihai Fercală
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 25 apr 2016

Trei dintre candidații la Consiliul de Supraveghere al SIF Transilvania au pus în antenția acționarilor un punct de vedere în care contestă managementul actual în frunte cu Mihai Fercală. Ajustările abrupte ale raportărilor privind veniturile și profiturile, rezervele auditorului și încercările de a bloca discutarea performanței managementului de către acționari sunt principalele elemente imputate de către cei trei semnatari - Radu Toia, Răzvan Rusu și Cristian Micu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La Adunarea Generală a Acționarilor de bilanț de la SIF Transilvania (SIF3) de joi, 28 aprilie, se prefigurează o bătălie importantă între reprezentanții actualului Directorat condus de Mihai Fercală și un grup de acționari contestatari care a venit și cu proprii candidați pentru Consiliul de Supraveghere.

Între aceștia, fostul directorul în cadrul reglementatorului pieței Radu Toia, fostul director de investiții de la Certinvest Răzvan Rusu și Cristian Micu de la NBG Securities au dat astăzi publicității un comunicat în care își exprimă rezervele față de performanțele și comportamentul actualului management despre care spun „pare încremenit în practici ale anilor ’90”.

„Inconsistențe grave în raportarea rezultatelor financiare ale societății”, suspiciuni legate de felul cum este organizată Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor, piedicile puse în calea acționarilor care vor să declanșeze discuții asupra strategiei societății și decizia de prelungire a mandatului Directoratului cu încă 4 ani sunt principalele puncte imputate de semnatari conducerii lui Fercală.

Ei propun o reformare a SIF Transilvania pe baza unei strategii care să aibă în centru o mai eficientă administrare a activelor din turism, o orientare mai pronunțată pe segmentul creditării nebancare și o utilizare la potențial a activelor imobiliare de care dispune societatea.

Până la AGA, războiul de la SIF Transilvania se mută în Justiție CITEȘTE ȘI Până la AGA, războiul de la SIF Transilvania se mută în Justiție

AGA de bilanț de peste 3 zile are perspective să fie una cu scântei. Directoratul lui Mihai Fercală este contestat puternic, iar cel care conduce de 20 de ani SIF-ul nu pare dispus să renunțe la luptă. Săbiile se ascut.

O primă săgeată este trimisă din tabăra contestatarilor care au în spatele lor acționari controlând peste 5% din tilturile SIF Transilvania, dintre care cel mai important este Constantin Frățilă și care este aliat în încercarea de a-l răsturna pe Fercală cu reprezentanții altor entități din piață.

La primele demersuri de contestare de la finele anului trecut în respectiva tabără s-au numărat fondurile Certinvest, fostul director de la supravegherea fostei Comisii Naționale a Valorilor Mobiliare (CNVM) Radu Toia, fondul de pensii Pensia Mea și Broadhurst Investments.

Semnatarii comunicatului remis astăzi vizează conectarea SIF Transilvania la noua economie și îndepărtarea unui management pe care îl consideră defectuos.

Ajustări „de neconceput” ale rezultatelor financiare

Primul aspect contestat este volatilitatea rezultatelor financiare raportate. Astfel, SIF Transilvania a publicat în data de 29 februarie rezultatele preliminare pentru anul 2015, raportând venituri de  447,7 milioane lei și un profit net de 359,6 milioane de lei.

În data de 29 martie (data de referinta a AGOA, dupa 25 martie, ultima zi în care acționarii puteau achiziționa sau vinde acțiuni pentru aceasta), compania a raportat ajustări de -63.7% ale veniturilor, până la 162 de milioane de lei și de -55.9% a profitului, respectiv de 158.6 milioane de lei.

SIF Transilvania, trei profituri nete în anul 2015 CITEȘTE ȘI SIF Transilvania, trei profituri nete în anul 2015

„Aceste ajustări masive sunt de neconceput pentru o companie listată la bursă și pot avea un impact direct asupra comportamentului acționarilor”, spune scrisoarea contestatarilor care aduce în discuție și faptul că auditorul PricewaterhouseCoopers a emis doi ani la rând opinii de audit cu rezerve.

Fercală pare în război cu acționarii

O altă nemulțumire importantă a celor trei candidați la Consiliului de Supraveghere este legată de existența unor „tentative repetate de a bloca discutarea performanțelor managementului de către acționari”. Directoratul a ridicat piedici succesive în alegerea unui nou Consiliu prin vot cumulativ și doar la intervenția Autorității de Supraveghere Finanicară (ASF) au introdus această posibilitate pe ordinea de zi a AGOA, spune documentul sosit pe adresa redacției.

Contestatarii afirmă că directoratul a avut o interpretare rău-voitoare a inițșiativelor acționarilor, aceștia având parte de jigniri publice și calomnii. În această sferă s-ar înscrie și scrisoarea adresată acționarilor care îndeamnă la desconsiderarea propunerilor care nu sunt pe placul directoratului.

Problemele de adresare ale conducerii SIF Transilvania a atras și disensiuni între societate și Bursa de Valori București, care la un moment dat a refuzat să mai preia o serie de documente ale emitentului sub titlu de „raport curent”, aducând în discuție duritatea stilului. Chiar Fercală a confirmat pentru Profit.ro la jumătatea lunii ianuarie existența acestui blocaj. El spunea că de la Bursă i-a fost sugerat în glumă că acele notificări ar fi trebui publicate la o secțiune nouă pe portalul bvb.ro de „polemici”. "Eu nu fac polemică. Eu fac informare a acționarilor", era contrariat Fercală.

ASF dispune SIF Transilvania să treacă la alegerea membrilor Consiliului de Supraveghere prin vot cumulativ CITEȘTE ȘI ASF dispune SIF Transilvania să treacă la alegerea membrilor Consiliului de Supraveghere prin vot cumulativ

Mandatul directoratului său a fost prelungit prin decizie a actualului Consiliu de Supraveghere pentru 4 ani, deși mai era un an până la expirarea actualului mandat în mai 2017. Este un alt aspect contestat astăzi de Toia, Rusu și Micu.

„O astfel de decizie este de neînțeles, având în vedere că societatea  are cheltuieli operaționale mai mari decât profitul operațional deci, Directoratul nu asigură un bun management nici măcar sub acest aspect”, spune punctul lor de vedere.

Ce propun celorlalți acționari

Viziunea celor trei candidași la Consiliul de Supraveghere, expusă și în luna decembrie a anului trecut este pentru „un parteneriat performant, transparent și eficient între management și acționari.” În mod concret propunerea lor este pentru reducerea cu minim 30% a costurilor de administrare (prin diminuarea salariilor conducătorilor, a cheltuielilor avocațiale etc.), stabilirea unei ținte de dividend de minimum 5% pe an, direct corelat cu profitul operațional și implementarea unei politici de susținere a cursului acțiunii SIF3 prin efectuarea unor programe de răscumpărare a acțiunilor proprii.

În ceea ce privește strategia de dezvoltare, SIF Transilvania ar urma să se axeze pe trei piloni. Primul dintre aceștia îl reprezintă turismul, cu implementarea unor practici moderne de management și/sau afilierea hotelurilor la marile lanțuri internaționale, caz în care performanța s-ar putea îmbunătăți fără a mai fi nevoie de investiții suplimentare.

În al doilea rând, grupul care intenționează să preia conducerea SIF Transilvania vizează o orientare strategică spre segmentul de servicii financiare non-bancare. Finalmente, contestatarii lui Fercală au în vedere o atenție mai mare pentru activele imobiliare ale companiilor industriale din portofoliul societății ce ar putea fi utilizate în parteneriate cu dezvoltatori imobiliari consacrați.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
sif transilvania
bursa
mihai fercala
radu toia
razvan rusu
certinvest
constantin fratila