Cumpărătorii revin în piață. Tranzacțiile de la BVB depășesc 10 milioane euro, iar indicii principali câștigă peste jumătate de procent

Cumpărătorii revin în piață. Tranzacțiile de la BVB depășesc 10 milioane euro, iar indicii principali câștigă peste jumătate de procent

Sursa foto: Maciek905 / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 6 mar 2018

Animată de tranzacții cu acțiunile Băncii Proprietatea și Fondului Proprietatea, bursa a avut o sesiune „verde”, cu aprecieri moderate pentru cea mai mare parte a acțiunilor din topul lichidității.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După mai multe ședințe de ezitare, în care precauția investitorilor față de volatilitatea ridicată din piețele financiare internaționale a afectat volumele de tranzacționare, cumpărătorii au revenit la butoane. S-a văzut atât în dinamica pozitivă a cotațiilor, dar mai ales la nivelul lichidității, rulajul pieței de acțiuni fiind de 50,26 milioane lei (10,79 milioane euro).

Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,56%, iar indicele BET, al titlurilor blue-chip, s-a apreciat cu 0,58%, până la nivelul de 8.432,84 puncte, cu 0,68% sub maximul din acest an de 8.490,52 de puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele a ricoșat din suportul dinamic reprezentat de confluența mediilor mobile care desemnează tendința pe termen scurt (momentum), respectiv media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5) și media mobilă simplă de 8 zile (SMA8), așa cum se vede pe graficul atașat.

Cumpărătorii revin în piață. Tranzacțiile de la BVB depășesc 10 milioane euro, iar indicii principali câștigă peste jumătate de procent

Piața românească pare a fi conectată la bursele regionale, ale cărei indici au avut creșteri semnificative: +0,40% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +2,39% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,70% pentru indicele PX de la Praga. Tendința a fost ceva mai atenuată pe bursele mature europene: +0,08% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,43% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,06% pentru indicele CAC40 de la Paris și +0,19% pentru indicele DAX de la Frankfurt.

BlackRock, cel mai mare fond de investiții din lume, avertizează asupra volatilității monedelor virtuale CITEȘTE ȘI BlackRock, cel mai mare fond de investiții din lume, avertizează asupra volatilității monedelor virtuale

Cel mai tranzacționat emitent a fost Banca Transilvania (TLV), cu schimburi însumate de 10,44 milioane lei în piața reglementată și tranzacții speciale în piața deal în valoare de 3,84 milioane lei. Cotația a urcat pe segmentul regular cu 0,82%, până la prețul de 2,4550 lei/acțiune, care conferă instituției de credit  o capitalizare bursieră de 10,66 miliarde lei (2,29 miliarde euro).

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-a apreciat cu 0,86%, până la prețul de 14,08 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 5,22 milioane lei.

Tot pe segmentul financiar, al 2-lea rulaj al zilei, de 7,65 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au staționat pe nivelul de preț de 0,9270 lei/acțiune, reper cu 0,85% sub prețul ofertei publice de răscumpărare derulat de emitent pentru un număr de 1,20 miliarde titluri proprii și care a asigurat și o ieșire parțială a celui mai important investitor nerezident, grupul Elliott Management al miliardarului american Paul Singer, ale căror vehicule de investiții Manchester Securities Corp. și Beresford Energy Corp. și-au redus expunerea la 7,34% din capitalul social.

Într-o zi fără tranzacții semnificative pe segmentul SIF, tot în staționare s-a aflat și indicele finanicar BET-FI care a închis la nivelul de 42.077,24 puncte.

SIF Banat Crișana ajunge la o deținere de 6,5% din acțiunile Conpet după ce a plătit aproape 10 milioane de euro finlandezilor de la KJK, care au ieșit din acționariat CITEȘTE ȘI SIF Banat Crișana ajunge la o deținere de 6,5% din acțiunile Conpet după ce a plătit aproape 10 milioane de euro finlandezilor de la KJK, care au ieșit din acționariat

Indicele energetic BET-NG a supraperformat pieței, cu un avans de 0,79%. Din structura sa, cel mai lichid emitent a fost astăzi, cu schimburi însumând 6,18 milioane lei, Electrica (EL), ale cărui titluri s-au apreciat cu 2,25%, până la prețul de 11,80 lei/acțiune. De asemenea, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au crescut cu 1,84%, până la prețul de 35,95 lei/acțiune, în zona maximului ultimilor 2 ani și jumătate, pe transferuri în valoare de 5,30 milioane lei.

Titlurile Nuclearelectrica (SNN) au avansat cu 0,62%, până la prețul de 8,15 lei/acțiune, pe un rulaj de 1,74 milioane lei în piața reglementată, cărora li se adaugă o tranzacție de tip deal în valoare de 811.000 de lei. Pe contrasens față de restul pieței, titlurile Transgaz au coborât cu 0,25%, până la prețul de 406,00 lei/acțiune pe volume echivalente cu 1,68 milioane lei.

În ziua publicării rezultatelor financiare anuale preliminare care au indicat o creștere a profitului net de 37,17%, la 31,70 milioane lei, de la 23,11 milioane lei, Purcari Wineries (WINE), listată recent, a câștigat 1,55% la nivelul capitalizării bursiere. Prețul de 19,60 lei/acțiune este cu 3,16% peste prețul de 19,00 lei/acțiune al ofertei publice care a adus emitentul la cota BVB luna trecută.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
bursa
bvb
purcari wineries
romgaz
electrica
fondul proprietatea