Debut neconcludent de săptămână la Bursa de Valori București

Debut neconcludent de săptămână la Bursa de Valori București
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 25 iul 2016

Indicii de la BVB au avut astăzi închideri divergente într-o sesiune în care reticența investitorilor a condus la un rulaj de numai 3,6 milioane lei pe piața de acțiuni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Prima zi de tranzacționare a acestei săptămâni a fost fără elan pe piețele financiare internaționale. În sesiunea europeană, fluctuațiile la nivelul indicilor au fost modeste și contradictorii. Astfel, dacă indicele londonez FTSE100 a coborât cu 0,30%, indicii CAC40 de la Paris și DAX de la Frankfurt s-au apreciat cu 0,16% și, respectiv 0,50%. Variația a fost ceva mai mare pe piața petrolului, unde prețul țițeiului Brent a scăzut cu peste 2%, tendința descendentă s-a accelerat odată cu deschiderea ședinței de tranzacționare de la New York Stock Exchange, cotația apropiindu-se de nivelul de 45 dolari/baril.

La Bursa de Valori București evoluția a fost în ton cu cea a piețelor europene, denotând ezitare. Dintre primele cele mai tranzacționate 10 titluri, 6 acțiuni au consemnat aprecieri, 2 simboluri au avut o zi „roșie”, iar 2 titluri au staționat pe nivelurile de preț ale sesiunii precedente.

CITEȘTE ȘI Care este potențialul bursei

Închideri de sens contrar am avut la nivelul indicilor. Indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,24%, până la nivelul de 6.654,22 puncte, în timp ce indicii BET Plus și BET-NG s-au apreciat cu 0,20% și, respectiv 0,27%. Prin contrast, indicele urmărit de industria fondurilor mutuale BET-BK a pierdut 0,29%, iar indicele financiar BET-FI a scăzut cu 0,48%, până la valoarea de 27.827,24 puncte.

Din punctul de vedere al rulajelor, în piața de acțiuni transferurile au însumat 16,04 milioane lei (3,61 milioane euro), peste 2 treimi dintre acestea concentrate pe 3 emitenți. Pe primul loc în topul tranzacțiilor, cu schimburi de 4,89 milioane lei, s-au situat titlurile Banca Transilvania (TLV) care au urcat cu 0,46%, până la prețul de 2,165 lei/acțiune.

Acțiunile Impact, scădere de 25% în numai 3 ședințe de tranzacționare

Al doilea rulaj al zilei, de 4,17 milioane lei, l-au avut titlurile Fondul Proprietatea (FP) care s-au depreciat cu 0,26%, până la prețul de 0,7800 lei/acțiune. O zi negativă au avut-o și titlurile Impact Developer & Contractor (IMP), care s-au prăbușit cu 9,32%, până la prețul de 0,564 lei/acțiune, pe transferuri de 615.000 de lei, peste media obișnuită a volumelor pe acest emitent. Este a 3-a zi de un „roșu” intens pe aceste acțiuni, după scăderile de 6,93% și 10,89% de joi și vineri. Față de prețul de 0,75 lei/acțiune dinainte de această secvență descendentă, cotația de astăzi este de 24,80%.

Dintre titlurile energetice, Transgaz Mediaș (TGN) au avut cel mai bun rulaj, de 2,13 milioane lei, dar și cea mai bună apreciere, de 1,08%, până la prețul de 280,00 lei/acțiune. Titlurile Romgaz (SNG) au staționat la prețul de 22,55 lei/acțiune pe transferuri de aproape 833.000 de lei, însă cea mai mare parte a schimburilor au fost efectuate pe parcursul zilei peste acest reper. Pe volume mult mai modeste, titlurile Electrica (EL) au urcat cu 0,46%, iar cele ale OMV Petrom (SNP) au staționat pe nivelul de preț de 0,26 lei/acțiune.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
transgaz
omv petrom
bvb
bursa
fondul proprietatea
banca transilvania
impact