Debut negativ de săptămână la BVB. Acțiunile bancare trag în jos bursa. Electrica surclasează Romgaz, Transgaz și OMV Petrom

Debut negativ de săptămână la BVB. Acțiunile bancare trag în jos bursa. Electrica surclasează Romgaz, Transgaz și OMV Petrom
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 sep 2017

Într-o zi cu un avans al indicilor pentru sectorul fondurilor închise și cel energetic, în ansamblu, Bursa de Valori București a avut o sesiune negativă, sub influența închiderilor „roșii” ale acțiunilor bancare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Contextul favorabil activelor de risc nu s-a răsfrânt astăzi asupra cotațiilor de la Bursa de Valori București. Prețul internațional al petrolului rămâne în zona maximelor ultimelor 4 luni și, cu excepția indicelui PX de la Praga, cu un declin de 0,20%, piețele europene au avut aprecieri pe linie: +0,32% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,52% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,30% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,32% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,14% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și +0,16% pentru indicele BUX de la Budapesta.

La BVB, în condițiile unui rulaj de 36,42 milioane lei (7,92 milioane euro) al pieței de acțiuni, indicele compozit BET Plus a coborât cu 0,23%, iar indicele reprezentativ BET a pierdut 0,22%, închizând la nivelul de 7.995,97 puncte. Piața rezistă deasupra suportului găsit la începutul acestei luni în jurul reperului de 7.800 de puncte pe indicele BET.

Răzvan Raț, senior trader la BRK Financial Group, declara că, cel puțin într-o primă fază, indicele ar trebui să reziste deasupra acestui reper și să fie o reacție pozitivă după testarea mediei mobile exponențiale de 200 de zile, fiind confirmat de piață. Semnalele tehnice sunt, însă, negative, cu prețul aflat sub mediile mobile de viteză în proporție Fibonacci și acestea intersectate pentru o secvență de scăderi, într-un unghi de separare bun.

Debut negativ de săptămână la BVB. Acțiunile bancare trag în jos bursa. Electrica surclasează Romgaz, Transgaz și OMV Petrom

Cel mai lichid emitent de la cota BVB, cu transferuri de 8,61 milioane lei, a fost Banca Transilvania (TLV), ale căror titluri au suferit un recul de 0,44%, până la prețul de 2,2600 lei/acțiune. Cotația este cu 11,37% sub maximul ex-dividend de 2,5500 lei/acțiune atins la începutul lunii trecute. Cealaltă acțiune bancară de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-a depreciat cu 1,72%, până la prețul de 12,7200 lei/acțiune pe volume echivalente cu 2,93 milioane lei.

SIF Banat Crișana suplimentează prețul ofertei de răscumpărare la 2,5000 lei/acțiune. Piața plusează, iar cotația urcă și peste acest reper

Piața a fost dinamizată și de activitatea de tranzacționare pe titlurile SIF Banat Crișana (SIF1). Acestea au cumulat schimburi de 3,44 milioane lei, în condițiile în care cu puțin după ora 14.00 emitentul a anunțat că a primit asprobarea reglementatorului ASF pentru modificarea prospectului ofertei publice de răscumpărare în sensul majorării prețului cu 8,70%, la 2,5000 lei/acțiune, de la 2,3000 lei/acțiune.

Piața a reacționat instantaneu, imediat după reluarea la tranzacționare titlurile atingând noul preț al ofertei. Închiderea s-a realizat chiar la nivelul de 2,5050 lei/acțiune, cu 5,03% deasupra referinței de vineri și cu un pas de cotare peste prețul ofertei de răscumpărare derulate pentru un număr de 20,00 milioane titluri, reprezentîând 3,64% din capitalul social. La noul preț, valoarea operațiunii de piață ar urma să se ridice, în cazul probabil al unei subscrieri integrale, la 50,00 milioane lei.

Bursa este fermă pe taxa de 1 leu pe ordinul executat, acuzată că omoară retailul. Va fi introdusă din 2018, iar brokerii de retail spun că le vor fi afectați clienții CITEȘTE ȘI Bursa este fermă pe taxa de 1 leu pe ordinul executat, acuzată că omoară retailul. Va fi introdusă din 2018, iar brokerii de retail spun că le vor fi afectați clienții

Saltul titlurilor SIF Banat Crișana au avut un impact pozitiv asupra indicelui financiar BET-FI care a avansat cu 1,35%, până la nivelul de 37.814,62 puncte. Cel mai important titlu din structura sa, Fondului Proprietatea (FP), a avut o zi negativă, cotația coborând cu 0,35%, până la prețul de 0,8600 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,56 milioane lei. Fondul a anunțat astăzi că săptămâna trecută a achiziționat din piața secundară de la BVB un număr de 5,23 milioane acțiuni proprii în cadrul programului de răscumpărări aprobat de acționari și pentru care a plătit 4,47 milioane lei.

Electrica surclasează Romgaz, Transgaz și OMV Petrom în clasamentul tranzacțiilor

Ziua a fost moderat-pozitivă pentru segmentul energetic de la BVB, al cărui indice BET-NG s-a apreciat cu 0,22%. Cel mai lichid emitent de la aeastă categorie a fost azi Electrica (EL), ale cărui titluri au urcat cu 0,78%, până la prețul de 12,90 lei/acțiune, pe transferuri de 5,88 milioane lei. Astăzi compania a anunțat la finalul sesiunii de tranzacționare că a emis o scrisoare de garanție bancară în valoare de 39,00 milioane lei în favoarea Filialei de Întreținere Servicii Energetice Electrica Serv (FISE Electrica Serv), pentru garantarea unei linii de credit pentru finanțarea capitalului de lucru contractat de subsidiara sa de la ING Bank.

Tot pe acest segment, titlurile Transgaz Mediaș (TGN) au urcat cu 0,25%, până la prețul de 398,00 lei/acțiune, pe transferuri de 2,73 milioane lei, iar cele ale producătorului de gaze naturale Romgaz au câștigat 0,16%, până la prețul de 31,05 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,28 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
brk
razvan rat
transgaz
romgaz. banca transilvania
brd
electrica
sif banat crisana