Declin de 1% al bursei românești. Peste jumătate din tranzacții, pe acțiunile bancare

Declin de 1% al bursei românești. Peste jumătate din tranzacții, pe acțiunile bancare

Sursa foto: Yurii Tymchuk / dreamstime.com

scris 14 mai 2020

În contextul în care bursele lumii au avut o zi negativă, și piața românească a avut o sesiune de deprecieri moderate. În top 4 tranzacționare au fost acțiuni ale unor bănci.

După impulsul de scădere de miercuri, investitorii de la Bursa de Valori București au încercat o stabilizare a pieței, iar la debutul sesiunii de tranzacționare indicii se aflau încă în zona nivelurilor de referință. Un puseu de vânzare în prima parte a ședinței de la New York Stock Exchange, care a apăsat indicele Dow Jones Average Industrial sub reperul de 23.000 de puncte pentru prma dată în ultima lună, a antrenat o mișcare de deprecieri și la BVB.

La finalul acesteia, indicele compozit BET Plus pierduse 1,03%, iar indicele reprezentativ BET consemna un declin de 1,04%, până la nivelul de 8.143,54 puncte. Din punct de vedere tehnic, așa cum se vede pe graficul atașat, indicele s-a așezat pe media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), după respingerea puternică de la testarea retragerii Fibonacci de 50,00% aplicabilă scăderii din martie.

Declin de 1% al bursei românești. Peste jumătate din tranzacții, pe acțiunile bancare

Este o mișcare ce survine pe un declin al volumelor. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 36,41 milioane lei (7,52 milioane euro), asigurat în proporție de peste jumăate de acțiunile bancare. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au coborât cu 2,05%, până la prețul de 1,9100 lei/acțiune, pe prima activitate a zilei, de 7,99 milioane lei.

Acestea au fost urmate de titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS), listate secundar la BVB, și care au scăzut cu 3,95% în acord cu evoluția de pe piața principală din Viena. De asemenea, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au alunecat cu 0,53% sub referință, la prețul de 11,24 lei/acțiune, pe transferuri de 4,65 milioane lei.

EXCLUSIV Senatorul Daniel Zamfir, inițiatorul Legii dării în plată, are un vot intern în PSD pentru preluarea șefiei ASF. Care sunt raporturile de forțe în Parlament și la ce să ne așteptăm CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Senatorul Daniel Zamfir, inițiatorul Legii dării în plată, are un vot intern în PSD pentru preluarea șefiei ASF. Care sunt raporturile de forțe în Parlament și la ce să ne așteptăm

Tot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au staționat la prețul de 1,1600 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,99 milioane lei, însă aceasta nu a împiedicat un recul în linie cu media pieței, de 1,02%, a indicelui fondurilor închise de investiții BET-FI, care a închis la nivelul de 41.701,57 puncte.

Un declin apropiat, de 1,05%, l-a avut indicele energetic BET-NG care a fost tras în jos de cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP) și care a pierdut 2,23% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale stabilizându-se la prețul de 0,3295 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al zilei, de 4,79 milioane lei.

La același capitol, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au avansat cu 0,34%, până la prețul de 29,10 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,44 milioane lei, iar titlurile Electrica (EL) au scăzut cu 1,47%, până la prețul de 10,05 lei/acțiune, pe transferuri de 1,01 milioane lei.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
erste