Declin de aproape 1% la bursă. Tranzacții sporite pe segmentul produselor structurate

Declin de aproape 1% la bursă. Tranzacții sporite pe segmentul produselor structurate

Sursa foto: Thatsaphon Saengnarongrat | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 10 mar 2023

În contextul unei aversiuni la risc pe piețele dezvoltate de capital, și la BVB am consemnat o sesiune „roșie”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Presiunea la vânzare s-a mărit la New York Stock Exchange, sentimentului general negativ adus de perspectiva unor dobânzi ridicate pentru o perioadă extinsă de timp adăugându-i-se și o știre privind prăbușirea Silicon Valley Bank, o instituție de credit dedicată startup-urilor din domeniul tehnologiei informației.

Etapa de turbulențele din piețele financiare internaționale s-a resimțit la BVB în primul rând pe piața certificatelor unde a fost o activitate sporită, în echivalent 9,11 milioane lei (1,85 milioane euro). Astfel, pe 2 produse structurate emise de BRK Financial Group și având activ suport indicele Dow Jones Industrial Average au fost tranzacții de 4,14 milioane lei pe certificatul de tip turbo long (BKDOWTLD8) și, respectiv de  1,51 milioane lei pe instrumentul de tip turbo short (BKDOWTSD7).

Electrica SA - răsucire de la minus la plus jumătate de miliard, în bună măsură ″pe hârtie″. Dividende de 40 milioane lei, acțiuni gratuite pentru șefi cumpărate din profit CITEȘTE ȘI Electrica SA - răsucire de la minus la plus jumătate de miliard, în bună măsură ″pe hârtie″. Dividende de 40 milioane lei, acțiuni gratuite pentru șefi cumpărate din profit

Un alt canal prin care șocul extern s-a resimțit direct la BVB a fost scăderea de 5,14% a acțiunilor grupului bancar austriac Erste (EBS), listate secundar la București și care au cumulat volume echivalente cu 1,43 milioane lei.

Indirect, au fost afectate și acțiunile românești. În top 10 al lichidității, toate simborile au avut fost „pe roșu”, ceea ce s-a reflectat și în tabloul indicilor: -0,92% pentru indicele compozit BET-XT, -0,63% pentru indicele financiar BET-FI care sa închis la nivelul de 50.755,14 de puncte, -1,23% pentru indicele energetic BET-NG și -0,94% pentru indicele reprezentativ BET care, la nivelul de 12.354,76 de puncte, este pe o corecție pe media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), așa cum se vede pe graficul atașat.

Declin de aproape 1% la bursă. Tranzacții sporite pe segmentul produselor structurate

Impulsul negativ nu este neapărat rezultatul precipitării unor ordine de vânzare consistente. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 25,05 milioane lei (5,10 milioane euro), cu cele mai mari transferuri ale zilei, de 6,19 milioane lei, realizate pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au coborât cu 0,52%, până la prețul de 19,18 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 13,57 miliarde lei (2,74 miliarde euro).

După închiderea pieței, emitentul a publicat convocatorul pentru AGA de bilanț din 26-27 aprilie în care pentru prima dată după 7 ani consecutivi nu mai figurează o propunere de dividend. Banca Transilvaniua va face, însă, o majorare de capital în valoare de 910,00 milioane lei, prin emiterea a 91,00 milioane acțiuni noi la valoarea nominală de 10,00 lei pe titlu și care ar urma să fie distribuite cu titlu gratuit acționarilor.

Bittnet Systems listează obligațiuni de 2 milioane euro care intră la în ring la un preț cu 8% peste cel din plasamentul privat. Compania de IT are 15 ani de creștere, inclusiv în etapa 2020-2022, cu \ CITEȘTE ȘI Bittnet Systems listează obligațiuni de 2 milioane euro care intră la în ring la un preț cu 8% peste cel din plasamentul privat. Compania de IT are 15 ani de creștere, inclusiv în etapa 2020-2022, cu "arest la domiciliu" și război

Acțiunile producătorilor de energie au suferit deprecieri, în linia generală a pieței: -0,60%, până la prețul de 0,4980 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP) ce au întrunit a 2-a activitate a zilei, de 4,52 milioane lei, -2,52%. Până la prețul de 46,40 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN) ce au însumat schimburi de 2,68 milioane lei și -1,22%, până la prețul de 40,50 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG) care au cumulat tranzacții de 1,60 milioane lei.

După o secvență pozitivă, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au retras cu 0,94%, până la prețul de 2,1150 lei/acțiune, pe un rulaj de 1,88 milioane lei. Acestea sunt susținute de oferta de răscumpărare derulată de emitent la prețul de 2,1900 lei/acțiune pentru un număr de 225,00 milioane acțiuni proprii, reprezentând 3,61% din capitalul social și care este programată să se încheie pe data de 18 martie.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
erste
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica