EXCLUSIV Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, amânat din nou: Puterea pregătește o nouă formă a legii de înființare. Concurența a cerut prevederi antitrust

EXCLUSIV Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, amânat din nou: Puterea pregătește o nouă formă a legii de înființare. Concurența a cerut prevederi antitrust
scris 22 feb 2018

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a solicitat Parlamentului să amâne dezbaterea proiectului de lege privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), motivul invocat fiind că majoritatea de guvernământ pregătește o nouă formă a proiectului prin care este înființat Fondul, au declarat pentru Profit.ro surse autorizate.

Fondul include o listă substanțială de companii, unele listate la bursă, fiind gândit ca un instrument care va finanța, din fonduri proprii și atrase, proiecte de investiții în diverse sectoare economice, prin participare directă ori prin intermediul altor fonduri sau societăți de investiții, singur sau împreună cu alți investitori instituționali sau privați.

Profit.ro a prezentat în premieră proiectul Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, unul dintre argumentele care au stat la baza dărâmării Guvernului Grindeanu. Proiectul a fost elaborat de Mihai Tudose pe vremea când era ministru al Economiei în Cabinetul Grindeanu, dar nici când a ajuns prim-ministru Tudose nu l-a aprobat în Guvern.

PSD a încercat, ulterior, în Parlament, printr-un proiect de lege semnat inclusiv de liderul social-democrat Liviu Dragnea, înființarea FSDI, pe care Guvernul Tudose a întârziat să-l aprobe, trimițându-l în schimb la Eurostat pentru aviz.

Eurostat a precizat pentru Profit.ro că încă nu a emis o decizie cu privire la înființarea Fondului.

Față de varianta inițială a Fondului, numărul de companii incluse în acesta fost majorat de la 27, în varianta inițială, la 89, iar aportul în numerar, reprezentând venituri din privatizare la capitalul social al Fondului, este crescut mai mult decât semnificativ, de la 1,85 miliarde lei la 9 miliarde de lei.

DOCUMENT Senatorii au aprobat în comisii limitarea DAE, la 2,5 ori dobânda legală pentru credite ipotecare și la 18% pentru creditele de consum CITEȘTE ȘI DOCUMENT Senatorii au aprobat în comisii limitarea DAE, la 2,5 ori dobânda legală pentru credite ipotecare și la 18% pentru creditele de consum

Prima cameră legislativă care ar fi urmat să discute proiectul era Senatul, dar în urma solicitării ministerului Finanțelor, care este desemnat ca administrator al Fondului, proiectul a fost amânat pentru dezabaterea în comisiile de specialitate.

”Ministrul Finanțelor a contactat șefii de comisii și le-a solicitat amânarea proiectului, precizând că majoritatea de guvernământ vrea să modifice proiectul de lege privind înființarea FSDI”, au precizat pentru Profit.ro sursele citate.

Conform acestora, faptul că Puterea a solicitat să aducă modificări în Senat la proiectul de lege privind FSDI înseamnă că este vorba de modificări substanțiale față de forma inițială, pe care nu le-ar fi putut introduce în Camera Deputaților fără ca proiectul de lege să încalce principiul bicameralismului.

Potrivit acestui principiu, un proiect de lege nu poate fi modificat în camera decizională a Parlamentului în mod fundamental diferit față de forma adoptată în prima cameră legislativă. 

DOCUMENT Guvernul a renunțat intempestiv la ideea de a obliga firmele de stat și cele private cu peste 50 de angajați să aibă \ CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul a renunțat intempestiv la ideea de a obliga firmele de stat și cele private cu peste 50 de angajați să aibă "un expert în egalitate de șanse"

Ideea Puterii era ca proiectul să fie aprobat de Parlament până la finele anului trecut, astfel încât de la 1 ianuarie 2018 Fondul să fie deja în procesul de operaționalizare. Executivul a așteaptat însă ca Eurostat să spună dacă proiectul este eligibil sau nu pentru a fi exclus din bugetul de stat.

Practic, intenția este ca Fondul Suveran de Investiții să fie înființat astfel încât, prin scop, guvernanță, surse de finanțare și recuperarea investițiilor, să fie clasificat ca o companie în afara sectorului administrației publice de către Eurostat potrivit metodologiei UE, respectiv să nu aibă impact pe deficit și datorie guvernamentală.

Potrivit surselor Profit.ro, Consiliul Concurenței a arătat unele îngrijorări și a cerut Guvernului să vină în lege cu prevederi antitrust, astfel încât să fie evitat oricare conflict privind politicile concurențiale.

viewscnt
Afla mai multe despre
fsdi
fond
suveran
dezvoltare
investitii
lege
proiect
parlament