Explozie de preț pentru acțiunile Băncii Transilvania. Bursa românească – la cea mai ridicată valoare de la începutul crizei noului coronavirus

Explozie de preț pentru acțiunile Băncii Transilvania. Bursa românească – la cea mai ridicată valoare de la începutul crizei noului coronavirus

Sursa foto: Siri Wannapat / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 11 sep 2020

Indicii principali de la BVB au avut aprecieri de 1,5%, tractați de acțiunile Băncii Transilvania care au realizat și volume speciale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În primăvară Banca Transilvania (TLV) trecea peste o recomandare a Băncii Naționale a României și la AGA de bilanț vota distribuirea unui dividend brut de 0,1150286771 lei/acțiune, singurul compromis față de ghidarea lansată de reglementatorul pieței bancare fiind mutarea repartizării de câștig în numerar către toamnă. Acum aceste dividende sunt catalizatorul bursei românești.

Titlurile instituției de credit au avut un salt de 4,60%, până la prețul de 2,5000 lei/acțiune, pe o activitate de tranzacționare foarte intensă, în echivalent de 36,92 milioane lei, reprezentând nu mai puțin de 63,00% din rulajul de 58,60 milioane lei (12,06 milioane euro) al pieței de acțiuni. Apropierea datei de înregistrare pentru încasarea dividendelor de 1 octombrie nu este singurul factor care antrenează impulsul ascendent. Includerea în termen de 10 zile a acestor acțiuni în cadrul indicelui FTSE Russell pentru piețe emergente atrage cumpărătorii în așteptarea unor noi categorii de investitori pe acest emitent.

VIDEO Bursele din Europa Centrală și de Est vor să mute împreună CITEȘTE ȘI VIDEO Bursele din Europa Centrală și de Est vor să mute împreună

Prin contagiune, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), s-au apreciat cu 2,40%, până la prețul de 12,80 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,79 milioane lei.

Sunt mișcările care au avut capacitatea de a trage în sus întreaga piață. În ce este a 4-a cea mai bună dinamică de la începutul verii până în prezent, indicele compozit BET Plus a câștigat 1,54% și indicele reprezentativ BET a uract cu 1,56%, până la nivelul de 9.301,73 puncte. Sub aspect tehnic, mișcarea în forță este rezultatul spargerii unei aglomerări de rezistențe, respectiv maximul relativ precedent din iunie, retragerea Fibonacci de 61,8% aplicabilă scăderii din februarie-martie și media mobile exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul. Tendința pe termen scurt este puternică, ceea ce se vede din susținerea pe care cotația o are din partea mediei mobile exponențiale de 5 zile (EMA5).

Explozie de preț pentru acțiunile Băncii Transilvania. Bursa românească – la cea mai ridicată valoare de la începutul crizei noului coronavirus

Mișcarea puternică este o poveste despre piața locală și acțiunile Băncii Transilvania pentru că altminteri în Europa ziua a fost una de ezitare: +0,09% Euro Stoxx 50, +0,48% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,20% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,05% pentru indicele DAX30 din Germania, +0,46% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,06% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,76% pentru indicele PX de la Praga.

EXCLUSIV Producătorul local de telefoane iHunt vrea să emită obligațiuni pentru finanțarea creșterii producției și a extinderii pe piețele din Ungaria și Bulgaria CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Producătorul local de telefoane iHunt vrea să emită obligațiuni pentru finanțarea creșterii producției și a extinderii pe piețele din Ungaria și Bulgaria

Conectate puternic la fluxurile de capital din străinătate, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 1,60%, până la prețul de 1,2700 lei/acțiune, pe transferuri de 8,96 milioane lei. La același capitol, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au avut un avans de 1,78%, până la prețul de 2,0000 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,95 milioane lei, în ziua emitentul a notificat piața că a primit din partea unor acționari minoritari concentrând dețineri echivalente cu 5,24% din totalul titlurilor pentru convocarea unei AGEA în care să fie răscumpărate 5,00% din acțiunile societății. În general a fost un parcurs favorabil pentru fondurile închise de investiții listate la BVB, al căror indice BET-FI a câștigat 1,09%, până la nivelul de 42.751,32 puncte.

Pe de altă parte, celălalt indice sectorial, BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor companiilor din domeniul de energie și utilități a subperformat pieței, cu un impuls de doar 0,19%. Cel mai lichid titlu de azi din structura sa, Nuclearelectrica (SNN) a avut o dinamică apropiată, +0,24%, până la prețul de 16,94 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al pieței, de 2,90 milioane lei. De asemenea, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au apreciat cu 0,52%, până la prețul de 29,15 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,49 milioane lei și titlurile Transelectrica (TEL) au închis cu 0,82% peste referință, la prețul de 24,50 lei/acțiune, pe o activitate de aproximativ 986.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
fondul proprietatea
romgaz
transelectrica
sif oltenia