Fondul Proprietatea provoacă scăderea bursei anunțând ieșirea din Romgaz

Fondul Proprietatea provoacă scăderea bursei anunțând ieșirea din Romgaz
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 20 apr 2016

Indicii principali de la BVB au scăzut astăzi cu aproape 1%, fiind trași în jos de scăderea abruptă a titlurilor Romgaz Mediaș (SNG) după anunțul Fondului Proprietatea că va pune în vânzare prin ofertă accelerată 5,85% din acțiunile companiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Activitatea de tranzacționare de la Bursa de Valori București a fost una dintre cele mai mari din acest an, rulajul pieței de acțiuni ridicându-se la 68,50 milioane lei (15,27 milioane euro), impulsul principal fiind imprimat de transferurile în valoare de 19,35 milioane lei pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG), acesta fiind al doilea cel mai mare rulaj din ultimul an pe respectivul emitent și al 6-lea de la listarea companiei în noiembrie 2013.

Ordine de vânzare importante au fost activate de anunțul Fondului Proprietatea (FP) potrivit căruia va ieși din acționariatul societății, înstrăinând pachetul de 22,54 milioane acțiuni, reprezentând 5,85% din capitalul social al producătorului de gaze naturale.

Acțiunea Romgaz a căzut cu 4,61%, până la prețul de 24,85 lei/acțiune, cel mai coborât din ultimele 2 luni, investitorii mizând pe o continare a deprecierii având în vedere experiențele ofertelor accelerate derulate de Fond la acest emitent în noiembrie 2013, iunie 2014 și octombrie 2015, când de fiecare dată prețul tranzacției a fost sub cotația de piață.

Standardele de contabilitate s-au schimbat, discount-urile la SIF-uri rămân CITEȘTE ȘI Standardele de contabilitate s-au schimbat, discount-urile la SIF-uri rămân

Cu o ponderi între 10% și 24% în structura unor indici de la BVB, Romgaz a influențat parcursul întregii piețe. La Bursa de Valori București ședința a fost una de scădere într-o zi în care bursele principale europene au avut o zi mixtă din punctul de vedere al evoluției cotațiilor.

Indicele BET, al titlurilor blue-chip, a coborât cu 0,81%, până la nivelul de 6.576,37 puncte, cel mai scăzut din ultima lună și jumătate, în timp ce indicele compozit BET Plus a pierdut 0,77%. Indicele energetic BET-NG a avut o dinamică asemănătoare (-0,79%) scăderea fiind atenuată de aprecierea cu 1,64%, pe volume echivalente cu 7,77 milioane lei, a titlurilor Electrica (EL), care au închis sesiunea la prețul de 12,40 lei/acțiune, dar și de staționarea la nivelul de 0,232 lei/acțiune a titlurilor OMV Petrom (SNP).

Banca Transilvania cade sub nivelul anunțului privind distribuirea de dividende de 1,2 miliarde lei

Prin contrast cu acțiunea Romgaz, celălalt protagonist al tranzacției, Fondul Proprietatea a fost un beneficiar al știrii în contextul în care investitorii văd cu ochi buni încasarea de cash pentru redistribuirea acestuia către acționari. Titlurile Fondului s-au apreciat cu 0,13%, până la prețul de 0,761 lei/acțiune pe transferuri în valoare de 5,82 milioane lei.

Indicele financiar BET-FI, însă, a avut cel mai important recul, de 1,28%, până la nivelul de 27.417,62 puncte. În cea mai mare parte, acesta a fost imprimat de scăderea semnificativă, cu 4,47% a titlurilor SIF Moldova (SIF2), până la prețul de 0,705 lei/acțiune, pe tranzacții de aproape 1 milion de lei.

Cel mai important emitent din portofoliul SIF Moldova, Banca Transilvania (TLV), a avut astăzi, de asemenea, o ședință de depreciere, pe al doilea rulaj al ședinței, de 10,51 milioane lei. Valoarea de închidere a fost de 2,63 lei/acțiune, sub cea de la jumătatea lunii trecute care a premers anunțului privind repartizarea câștigurilor aferente anului 2015, respectiv distribuirea de dividende 1,2 miliarde lei și acordarea de acțiuni gratuite în contul unei majorări de capital de 620 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-a depreciat cu 0,70%, până la prețul de 9,99 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,17 milioane lei.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
bvb
bursa
fondul proprietatea
banca transilvania
sif moldova
electrica
brd