Fondul suveran de 1 trilion de dolari al Norvegiei câștigă 3,2% în trimestrul 3, rezultat al creșterii acțiunilor din portofoliu

Fondul suveran de 1 trilion de dolari al Norvegiei câștigă 3,2% în trimestrul 3, rezultat al creșterii acțiunilor din portofoliu

Sursa foto: Ognjen Stevanovic / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 30 oct 2017

Având 2 treimi din plasamente în acțiuni, fondul suveran al Norvegiei s-a cuplat la raliul bursier la nivel global și a adus câștiguri pentru contribuabilii norvegieni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Fondul suveran al Norvegiei, care deține 1,5% din acțiunile listate din lume a avut un randament de 3,2% în trimestrul al 3-lea al acestui an, echivalentul a 192 miliarde de coroane norvegiene (24 miliarde dolari) aportul fiind de 4,3% din partea plasamentelor pe segmentul equities, mult peste performanța adusă de bonduri (0,8%) și investițiile imobiliare (2,7%), transmite Bloomberg.

Acțiunile din sectorul de petrol și gaze au performat cel mai bine, cu un randament de 8,7%, într-un context în care și prețul țițeiului Brent s-a apreciat către reperul de 60 dolari/baril.

Este răsplata pentru contribuabiliii norvegieni a pariului pus pe acțiuni de banca centrală a țării, care are în administrare fondul. Bursele din lume au avut un rally puternic în lunile august-septembrie, cu indicii americani depășind noi maxime.

Ce fel de animal va fi fondul suveran? CITEȘTE ȘI Ce fel de animal va fi fondul suveran?

Plasamentele bursiere reprezintă 65,9% din totalul portofoliului de 1 trilion de dolari al fondului, în timp ce deținerile de bonduri în valoare de 300 milarde dolari sunt echivalentul a 31,6% din totalul activelor, iar în imobiliare este investită 2,5% din avuția netă a Norvegiei. Cele mai mari investiții în acțiuni sunt în companiile Apple, Nestle și Royal Shell, în timp ce pe piețele de bonduri, cele mai mari dețineri sunt de titluri de stat emise de SUA și Japonia.

Yngve Slyngstad, CEO al Norges Bank Investment Management, segmentul din banca centrală a Norvegiei care se ocupă de administrarea fondului, recunoaște că deja, la plasamente de 60-70% în acțiuni, entitatea are deja imaginea unui fond de equities.

Exxon Mobil, partenerul OMV Petrom din Marea Neagră, a raportat rezultate financiare peste așteptări CITEȘTE ȘI Exxon Mobil, partenerul OMV Petrom din Marea Neagră, a raportat rezultate financiare peste așteptări

Rebalansarea către acțiuni a fondului s-a realizat în ultimii ani în contextul randamentelor mici oferite în piețele internaționale de obligațiuni, asociate politicilor dobânzilor zero ale principalelor bănci centrale din lume.

Fondul suveran al Norvegiei, creat pentru a plasa în investiții în piețele financiare o parte excedentul rezultat din resursele petroliere bogate de la Marea Nordului ale țării, și-a dublat valoarea în ultimul deceniu. Pentru prima dată în istorie, în ultimii 2 ani, statul norvegian a tras cash din fond în vederea acoperirii cheltuielilor bugetare. Guvernul a retras 10 miliarde de coroane norvegiene în al 3-lea trimestru și intenționează să retragă alte 72 miliarde de coroane norvegiene anul viitor.

Deși au fost câștigători mari ai raliului recent, norvegienii nu ignoră riscurile existente pe piețele bursiere. Încă din aprilie, Slyngstad avertiza că a devenit mai prudent față de segmentul equities decât a fost în precedentele 12 luni. Este o abordare reluată vineri. „Este sarcina noastră să fim precauți”, a declarat managerul fondului. „Chiar dacă piețele sunt instabile sau sunt calme, probabil este același risc inerent.”

viewscnt
Afla mai multe despre
norvegia
fond suveran
actiuni
apple
bonduri
nestle
petrol