Fotografia bilanțului BVB înainte de listarea Hidroelectrica: profit net cu aproape 60% mai mic la S1

Fotografia bilanțului BVB înainte de listarea Hidroelectrica: profit net cu aproape 60% mai mic la S1
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 4 aug 2023

În condițiile unui declin  al activității de tranzacționare procesate, compania care operează bursa românească și-a redus veniturile cu aproape o treime, iar aceasta s-a răsfrânt asupra profitabilității. În aceeași perioadă, acțiunile cu simbolul BVB au crescut în prefigurarea unei explozii a volumelor la oferta Hiroelectrica.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Seceta de listări și subțierea drastică a volumelor pe piața reglementată în prima jumătate a anului și-a pus amprenta asupra rezultatelor financiare ale operatorului de piață Bursa de Valori București (BVB), ameliorarea bilanțului în semestrul 2 urmând să fie rezultatul listării Hidroelctrica (H2O).

Bursa a raportat pentru anul trecut la nivel individual venituri operaționale dde 13,00 milioane lei, cu 29,15% mai mici decât cele de 18,35 milioane lei din primele 6 luni ale anului trecut. Deteriorarea performanței vine în contextul unei prăbușiri cu 39,03% a tranzacțiilor totale pe bursa românească, la 8,59 miliarde lei, de la 14,09 miliarde lei în intervalul corespondent din 2022 câmnd activitatea a sporit semnificativ pe panica antrenată de declanșarea conflictului din Ucraina.

ULTIMA ORĂ Romgaz a dat ordinul de începere a lucrărilor de finalizare a mult-întârziatei centrale noi de la Iernut. Supervizorul, angajat cel mai devreme luna viitoare CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Romgaz a dat ordinul de începere a lucrărilor de finalizare a mult-întârziatei centrale noi de la Iernut. Supervizorul, angajat cel mai devreme luna viitoare

Șocul a fost de 34,01% pe segmentul principal, acțiuni, drepturi, respectiv schimburi însumând 3,78 miliarde lei, față de 5,88 miliarde lei la S1 2022. Impactul a fost chiar mai mare pe alte piețe, respectiv înjumătățire a volumelor certificatelor, la 284 milioane lei, de la 554 milioane lei și scădere de 44,47% pe segmentul instrumentelor cu venit fix, la 4,42 miliarde lei, de la 7,96 miliarde lei. Aici, declinul nu a putut fi compensat nici măcar de participarea record la exercițiul primar de primăvară în programnul Fidelis al titlurilor de stat pentru populație când subscrierile au fost în echivalent 618,39 milioane euro.

Fondul de pensii de la Pilonul II al NN a devenit cu 13,5% mai mare. Întreg surplusul - pe titluri de stat. Pe bursele străine rămâne cu o singură deținere: Exit din Prosus, compania care deține eMAG CITEȘTE ȘI Fondul de pensii de la Pilonul II al NN a devenit cu 13,5% mai mare. Întreg surplusul - pe titluri de stat. Pe bursele străine rămâne cu o singură deținere: Exit din Prosus, compania care deține eMAG

Cheltuielile operaționale individuale au crescut cu 6,94%, la 11,24 milioane lei, de la 10,53 milioane lei în exercițiul financiar precedent. Dinamica este mai atenuată după o etapă în care costurile s-au majorat în primul rând ca urmare a eforturilor de alocare a resurselor pentru crearea Contrapărții Centrale, proiect a cărei documentații a fost depusă la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

În aceste condiții, profitul net a scăzut cu 59,12%, la 3,72 milioane lei, de la 9,10 milioane lei la S1 2022. Marja netă a coborât la 29%, de la 50%. Totuși, în pofida volumelor reduse care lăsau să se întrevadă această performanță slabă în prima jumătate a anului, investitorii de protofoliu au luat un calcul o dinamică pozitivă viitoare – în contextul listării Hidroelectrica – și au ridicat cotația acțiunilor BVB pe un trend ascendent foarte puternic ce s-a conturat începând cu luna august a anului trecut. La ultimul preț de închidere de 55,00 lei/acțiune, capitalizarea bursieră a societății se ridică la 442,71 milioane lei (85,44 miliaone euro).

Activele totale individuale ale BVB erau la 30 iunie de 115,81 milioane lei, cu 4,52% mai mari decât cele de 121,29 milioane lei de la 31 decembrie 2022. În același interval de raportare datoriile totale s-au majorat cu 9,84%, la 10,27 milioane lei, de la 9,35 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
obligatiuni