GRAFIC Recul important la bursă al companiilor din energie după plafonările și taxele "de solidaritate" impuse de Guvern. Piața testează o zonă de minime ale ultimelor 3 luni

GRAFIC Recul important la bursă al companiilor din energie după plafonările și taxele "de solidaritate" impuse de Guvern. Piața testează o zonă de minime ale ultimelor 3 luni

Sursa foto: Maciek905 | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 1 sep 2022

Indicele BET a pierdut un procent și jumătate într-o ședință în care cele mai tranzacționate 7 acțiuni au avut, toate, închideri sub nivelurile de referință.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursele dezvoltate ale lumii au avut, încă din sesiunea europeană, presiune la vânzare. Indicele DAX40 de la Frankfurt a coborât din nou în zona de 12.600 de puncte, după o lună și jumătate în care s-a tranzacționat peste acest reper. Este contextul în care și la BVB investitorii au decis să se replieze, punând presiune pe cotații.

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au depreciat cu 1,91%, până la prețul de 19,52 lei/acțiune, pe transferuri de 8,10 milioane lei, reprezentând 27,01% din rulajul de 29,97 milioane lei (6,17 milioane euro) al pieței de acțiuni.

Impact Developer & Contractor își majorează cu 30% vânzările în S1 și trece pe profit CITEȘTE ȘI Impact Developer & Contractor își majorează cu 30% vânzările în S1 și trece pe profit

Amplitudinea impulsului negativ a fost mai pronunțată pe titlurile producătorilor de gaze naturale, într-o zi în care în piață a ajuns știrea că Guvernul introduce o taxă de „solidaritate” în domeniul energiei prin care statul vrea să ia la buget toți banii din tradingul cu energie și gaze ce depășesc pe medie o marjă de profit de 2%.

Astfel, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au corectat agresiv, cu 2,95%, până la prețul de 0,4600 lei/acțiune, pe tranzacții de 5,72 milioane lei, iar titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au suferit un recul de 3,80%, până la prețul de 43,00 lei/acțiune, pe o activitate de 3,59 milioane lei. La același capitol energetic, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au pierdut 2,12%, până la prețul de 43,90 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,39 milioane lei.

Meta Estate Trust ajunge la cota pieței AeRO ca o firmă cu capitalizare de 20 milioane euro. Promotorul proiectului vizează o valoare de 5 ori mai mare și listarea pe piața principală în 3 ani CITEȘTE ȘI Meta Estate Trust ajunge la cota pieței AeRO ca o firmă cu capitalizare de 20 milioane euro. Promotorul proiectului vizează o valoare de 5 ori mai mare și listarea pe piața principală în 3 ani

Sunt mișcări care au tras în jos piața la nivelul indicilor, ce au consemnat deprecieri semnificative: -1,51% pentru indicele compozit BET-XT, -0,53% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 50.713,69 puncte, -2,37% pentru indicele energetic BET-NG și -1,58% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 12.11.867,617 puncte testează o zonă de minimme din care piața a mai ricoșat la jumătatea lunii mai și, de asemenea, la mijlocul lunii iulie, așa cum se vede pe graficul atașat.

GRAFIC Recul important la bursă al companiilor din energie după plafonările și taxele

O evoluție ceva mai atenuată, -0,20%, până la prețul de 1,9520 lei/acțiune, au avut-o titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au adunat volume echivalente cu 1,88 milioane lei. Reperul unor transferuri de 1 milion de lei a mai fost depășit de titlurile Electromagnetica (ELMA), care au coborât cu 0,74%, până la prețul de 0,1340 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica