Încă o zi cu volume mici la BVB. Doar acțiunile bancare le mai țin pe linia de plutire. A apărut cumpărătorul la Farmaceutica Remedia; este chiar majoritarul

Încă o zi cu volume mici la BVB. Doar acțiunile bancare le mai țin pe linia de plutire. A apărut cumpărătorul la Farmaceutica Remedia; este chiar majoritarul

Sursa foto: Alexander Zhenzhirov / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 20 feb 2020

La BVB am consemnat o sesiune de corecții, în care indicele principal a pierdut 0,60%, tras în jos de acțiunile Băncii Transilvania și Romgaz. Nota unei lichidități mici a ultimelor 2 săptămâni s-a prelungit și în sesiunea de astăzi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa părea că se înscrie după ședințele de marți și miercuri pe o traiectorie care să o aducă pe o nouă secvență de maxime post-criză. În prima parte a orarului de tranzacționare de azi, investitorii au tatonat pentru continuarea mișcării pozitive, însă un val de vânzare la New York Stock Exchange care a prăbușit indicele Dow Jones Average Industrial cu peste 300 de puncte, a determinat și o închidere negativă la București.

Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,57%, iar indicele reprezentativ BET s-a corectat cu 0,60%, până la nivelul de 10.144,16 de puncte. Sub aspect tehnic, sesiunea arată ca aducând o corecție pe media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5), cea care desemnează tendința pe termen scurt (momentum), așa cum se vede pe graficul atașat.

Încă o zi cu volume mici la BVB. Doar acțiunile bancare le mai țin pe linia de plutire. A apărut cumpărătorul la Farmaceutica Remedia; este chiar majoritarul

După cum aprecierile din ultimele 2 zile au fost pe volume mici, la fel retragerea a fost pe o activitate de tranzacționare slabă. Rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 22,78 milioane lei (4,76 milioane euro) și doar 5 acțiuni au depășit reperul unor schimburi de 1 milion de lei.

Cu evoluții divergente, acțiunile bancare au ținut capul de afiș. Astfel, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au urcat cu 0,61%, până la prețul de 16,40 lei/acțiune, pe transferuri de 5,51 milioane lei, iar titlurile Băncii Transilvania (TLV) au suferit un recul de 0,96%, până la prețul de 2,5700 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,00 milioane lei.

Fondul Elliott Management al miliardarului \ CITEȘTE ȘI Fondul Elliott Management al miliardarului "vultur" Paul Singer intră în acționariatul asigurătorului NN și cere schimbări în companie

Tot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au staționat la prețul de 1,3700 lei/acțiune pe fondul unor schimburi de 3,41 milioane lei, iar titlurile SIF Muntenia (SIF4) s-au apreciat cu 0,65%, până la prețul de 0,9300 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,25 milioane lei, ceea ce a tras în sus indicele fondurilor închise de investiții BET-FI, cu un avans de 0,23%, până la nivelul de 51.821,61 de puncte.

Celălalt indice sectorial, BET-NG, a coborât cu 1,19%, un declin apropiat de cel de 1,12% al celui mai lichid emitent din structura sa, Romgaz Mediaș (SNG), cu transferuri de 1,30 milioane lei. Cotația de închidere a fost de 35,45 lei/acțiune, iar acesta conferă companiei o capitalizare bursieră de 13,66 miliarde lei (2,85 miliarde euro).

Dublare a banilor

Un rulaj cu puțin sub 1 milion de lei au adunat titlurile Farmaceutica Remedia Deva (RMAH), care au închis în staționare la prețul de 0,5000 lei/acțiune. Este un ecou al tranzacției de tip deal dn ședința precedentă cu un număr de 15,91 milioane titluri, reprezentând 15,00% din capitalul social al distribuitorului de medicamente. Acestea au fost schimbate la prețul de 0,4500 lei/acțiune, cu 9,64% sub referință, ceea ce a situat valoarea transferului la 7,16 milioane lei. O notificare către bursă îl arată drept cumpărător pe acționarul majoritar Valentin-Norbert Țăruș, care a ajuns astfel la o deținere de 85,15% din titluri.

Conform raportărilor anterioare cu privire la nivelul participațiilor, vânzătorul ar trebui să fie Ioanica-Mirela Pavel, cunoscută pentru grupul Pharmnet, singura care avea un pachet de asemenea dimensiune. Aceasta ar fi marcat astfel un câștig care i-a adus dublarea banilor într-un interval de ma puțin de 2 ani și jumătate după ce în iunie 2017 a intrat în acționariatul societății achiziționând la prețul de 0,2230 lei/acțiune un pachet de 16,48% din titlurile Farmaceutica Remedia deținut prin firma AHG Vermogensverwaltungs GmbH, înregistrată la Cottbus, în Germania, de omul de afaceri româno-german Stache Lutz, la un moment dat cu potențial să preia Rapid București. La prețul tranzacției relevante, capitalizarea de piață a Farmaceutica Remedia Deva este de 47,74 milioane lei (9,99 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
fondul proprietatea
farmaceutica remedia
sif muntenia