Indicele BET a depășit cea mai ridicată valoare a ultimilor 13 ani. Lichiditatea revine la BVB

Indicele BET a depășit cea mai ridicată valoare a ultimilor 13 ani. Lichiditatea revine la BVB
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 13 ian 2021

După ce a adăugat aproape un procent în trendul de creștere al ultimelor luni, indicele celor mai tranzacționate acțiuni românești a revenit la cea mai ridicată valoare de la criza din 2008 până în prezent.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Într-un răstimp în care și indicii americani se tranzacționeaază în zona maximelor istorici, bursa românească se apropie de anularea integrală a declinului care a fost precipitat de criza financiară, care a culminat prin căderea băncii de investiții Lehman Brothers. Acest moment a fost marcat de bursele dezvoltate încă de la debutul deceniului trecut, iar indicele Dow Jones Average Industrial de la New York Stock Exchange are o valoare mai mult decât dublă față de precedentul vârf din 2007.

Bursa de Valori București a mai tatonat topul din „boom”-ului bursier din anul intrării României în Uniunea Europeană acum un an, dar de acolo criza noului coronavirus a precipitat un val de vânzări foarte violent, de unde piața nu a început să-și revină decât de la jumătatea primăverii.

Acțiunile Twitter au scăzut cu 12% după blocarea lui Trump. Platforma a piedut 5 miliarde de dolari din valoarea de piață CITEȘTE ȘI Acțiunile Twitter au scăzut cu 12% după blocarea lui Trump. Platforma a piedut 5 miliarde de dolari din valoarea de piață

În actualul trend, accelerat de la sfâșitul anului 2020, BVB a mai adăugat o sesiune de creștere, cu un avans de 0,95% al indicelui compozit BET Plus și o apreciere de 0,99% a indicelui BET, până la nivelul de 10.272,00 puncte. Evoluția în perspectivă multianuală este evidențiată pe graficul atașat.

Indicele BET a depășit cea mai ridicată valoare a ultimilor 13 ani. Lichiditatea revine la BVB

Acțiunile fanion ale decadei precedente au un aport deosebit. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au ajuns la cotații care conferă instituției de credit o capitalizare superioară celei din 2007. Astăzi, pe transferuri de 12,28 milioane lei, cotația a adăugat 1,32% în acest trend, nivelul de închidere fiind de 2,2950 lei/acțiune. De asemenea, chiar dacă au staționat la prețul de 1,5000 lei/acțiune, pe tranzacți de 5,15 miliane lei, titlurile Fondul Proprietatea (FP) se află într-o zonă de maxime istorice.

Atacarea noilor maxime este însoțită de volume. Lichiditatea a revenit la BVB, cu un rulaj de 57,59 milioane lei (11,82 milioane euro). Inedit, prima activitate a zilei, de 12,56 milioane lei, titlurile Transgaz (TGN) a câștigat 1,68%, până la prețul de 303,00 lei/acțiune.

Vrancart închide cercul reciclării. „Am încercat să acoperim zonal toată țara.” Combustibili din deșeuri, cazanul de la Adjud și proverbiala hârtie igienică CITEȘTE ȘI Vrancart închide cercul reciclării. „Am încercat să acoperim zonal toată țara.” Combustibili din deșeuri, cazanul de la Adjud și proverbiala hârtie igienică

Tot pe segmentul energetic, al cărui indice BET-NG a crescut cu 1,68%, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au avut un salt de 2,85%, până la prețul de 30,70 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,55 milioane lei, și titlurile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 1,14%, până la prețul de 0,3990 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,62 milioane lei. Tot pe titlurile companiei petroliere s-a realizat ș singurul transfer special din piața deal, cu o valoare cu puțin sub reperul de 1 milion de lei.

La același capitol, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au avansat cu 1,10%, până la prețul de 18,44 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,23 milioane lei, și titlurile Electrica (EL) au urcat cu 2,09%, până la prețul de 13,00 lei/acțiune, pe un rulaj de 1,43 milioane lei.

Indicele fondurilor închise de investiții BET-FI a subperformat pieței, cu o apreciere de 0,58%, până la nivelul de 43.964,21 puncte. Tot pe sectorul financiar, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au închis cu 0,39% peste referință, la prețul de 15,26 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,33 milioane lei. De asemenea, titlurile operatorului de piață Bursa de Valori București (BVB) au câștigat 2,09%, până la prețul de 24,40 lei/acțiune, pe transferuri de 1,48 milioane lei.

Într-o linie obișnuită încă din cursul lunii decembrie, activitatea a fost sporită pe segmentul obligatar, astăzi cu schimburi însumând 11,53 milioane lei (2,36 milioane euro). Cele mai tranzacționat instrumente financiare de la această categorie, titlurile de stat denominate în euro cu scadența în anul 2025 (R2512A), au adunat schimburi de 10,00 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica
transgaz