Indicele BET a fost tras în jos de acțiunile mai puțin tranzacționate

Indicele BET a fost tras în jos de acțiunile mai puțin tranzacționate
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 10 feb 2016

Indicele celor mai tranzacționate titluri de la Bursa de Valori București a coborât miercuri cu 0,64%, însă primii trei emitenți din clasamentul rulajelor nu au consemnat scăderi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astăzi am consemnat la Bursa de Valori București o ședință "roșie" la nivelul indicilor pe fondul unui rulaj de 20,80 milioane lei, însă peste două treimi din acesta, respectiv 14,32 milioane lei s-a realizat pe titluri care au avut o evoluție pozitivă sau neutră. "Indicii bursieri calculați de BVB au rezistat surprinzător de bine în toată această perioadă foarte dificilă pentru piață. Companiile din sectorul utilități au înregistrat scăderi mult sub medie", a declarat pentru Profit.ro Nicu Grigoraș, director de tranzacționare și Front Office la Intercapital Invest.

Indicele reprezentativ BET a închis ședința la nivelul de 6.133,17 puncte, puțin deasupra suportul dat de maximele relative din anii 2005, 2010 și 2011, după o scădere de 0,64%, comparabilă cu cea de 0,62% a indicelui compozit BET Plus.

Este a patra zi consecutivă în care indicii principali de la BVB au culoarea "roșie". "Piața a fost extrem de volatilă în ultimele ședințe de tranzacționare. Volatilitatea a început la finalul săptămânii trecute și a continuat și în săptămâna curentă. Motivul principal de îngrijorare în aceste ultime ședințe de tranzacționare a fost situația destul de dificilă prin care trec băncile la nivel european", spune Grigoraș.

Băncile, evoluții divergente în contextul acaparării a peste jumătate din volumul pieței. Acțiunile BRD sub pragul de 10 lei pe unitate

Cel mai lichid emitent de azi de la București a fost o instituție de credit. Acțiunile Banca Transilvania (TLV) au staționat pe palierul de preț al sesiunii precedente de 2,20 lei/acțiune, pe transferuri de 8,03 milioane lei, în timp ce pe piața deal s-au efectuat tranzacții speciale cu 1,02 milioane titluri ale băncii, valoarea acestora fiind de 2,26 milioane lei.

Titlurile Erste Group AG (EBS), listate secundar la BVB, s-au apreciat cu 4,95%, dar, spre deosebire de precedentele două ședințe când scăderile de 8,26% și 4,27% au fost acompaniate de transferuri de 2,85 milioane lei și, repectiv 1,28 milioane lei, revenirea s-a făcut pe schimburi care au depășit doar cu puțin 655.000 de lei.

Cu o zi înainte de publicarea rezultatelor financiare pe 2015, acțiunile BRD Groupe Societe Generale (BRD) au scăzut cu 1,19%, până la prețul de 9,96 lei/acțiune, o retestare a minimului ultimei jumătăți de an, după ce cotația a ajuns pe acest nivel și pe 28 ianuarie. Este o anulare a recâștigării terenului pierdut.

Bursa românească rezistă, dar pe termen mediu investitorii o văd mai jos CITEȘTE ȘI Bursa românească rezistă, dar pe termen mediu investitorii o văd mai jos

Această dinamică a pieței este surprinsă și de Grigoraș: "După cel mai slab debut de an din istorie, cu deprecieri de peste 10% în primele trei săptămâni din ianuarie pentru principalii indici bursieri la nivel internațional, odată cu finalul lunii ianuarie și începutul lui februarie piețele s-au mai liniștit. (...) Principalii indici bursieri au recuperat aproape 50% din scăderi însă în ultimele ședințe din săptămâna trecută au revenit scăderile". Contextul este cel internațional, dominat de scăderea accentuată a prețului petrolului, dificultățile economiei chineze și rezultatele slabe ale companiilor americane, mai spune brokerul de la Intercapital.

"Volatilitate crescută și continuarea tendinței descendente"

După o sesiune cu transferuri de peste 22 milioane lei, titlurile Electrica (EL) au reunit și ieri schimburi de 2,15 milioane lei, valoarea suficient de mare pentru a situa emitentul pe locul doi în topul rulajelor. Acțiunea companiei s-a apreciat cu 0,18%, până la prețul de 11,42 lei/acțiune, fiind unul dintre titlurile care au rezistat cel mai bine în actualul trend descendent conturat începând cu toamna trecută.

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au urcat cu 0,14% pe transferuri de 1,88 milioane lei. Scăderile acțiunilor SIF au tras însă în jos indicele financiar BET-FI care a pierdut 0,34%, până la valoarea de 27.043,15 puncte. Indicele energetic BET-NG a avut o dinamică negativă ceva mai accentuată, declinul fiind cu puțin peste 1%.

"Pentru săptămânile viitoare mă aștept la o volatilitate crescută și continuarea tendinței descendente. Totodată ma aștept la deprecieri mai reduse pentru acțiunile listate la BVB decât scăderile indicilor externi", conchide Grigoraș.

viewscnt
Afla mai multe despre
intercapital invest
nicu grigoras
bvb
bursa
banca transilvania
brd