Indicele BET de la BVB se apropie de nivelul de 9.000 de puncte. Este a 2-a valoare post-criză a bursei românești

Indicele BET de la BVB se apropie de nivelul de 9.000 de puncte. Este a 2-a valoare post-criză a bursei românești
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 5 iul 2019

Bursa de la București a câștigat cu puțin peste jumătate de procent în ultima sesiune a unei săptămâni în care a escaladat noi maxime ale anului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Volumele s-au redus în ultima sesiune de tranzacționare a săptămânii de la Bursa de Valori Bcuurești. Rulajul de 25,30 milioane lei (5,35 milioane euro) al pieței de acțiuni a fost abia la o treime față de zilele bune pe care le-a traversat bursa românească de la începutul verii. Ordinele de cumpărare au fost suficiente însă pentru a putea imprima un impuls suplimentar în tendința ascendentă a pieței.

Astfel, indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,55%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,56%, până la nivelul de 8.967,08 puncte. Indicele acțiunilor lichide românești este la doar câțiva pași de maximul post-criză consemnat în primăvara anului trecut. Sub aspect tehnic, mișcarea este puternică, iar cotația este susținută de media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5) , cea care desemnează tendința pe termen scurt (momentum), așa cum se vede pe graficul atașat.

Indicele BET de la BVB se apropie de nivelul de 9.000 de puncte. Este a 2-a valoare post-criză a bursei românești

Frânarea de la nivelul activității tranzacționare s-a văzut și la nivelul acțiunilor bancare, care dețin ponderea în cadrul indicelui MSCI pentru România și care sunt utilizate de investitorii instituționali nerezidenți care vor să ia expunere pe piața locală. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au închis pe nivelul de preț al sesiunii precedente, de 2,4650 lei/acțiune, pe transferuri de 8,60 milioane lei. Tot în staționare, la prețul de 13,20 lei/acțiune, au fost și titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) care au cumulat schimburi de 1,95 milioane lei.

În Europa, ziua a fost de corecții: -0,46% indicele Euro Stoxx 50, -0,66% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,48% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,49% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,61% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și +0,11% pentru indicele BUX de la Budapesta.

RETROSPECTIVĂ Electrica, la 5 ani de la listare. Toți atâția ani de absență a statului de pe piața ofertelor publice CITEȘTE ȘI RETROSPECTIVĂ Electrica, la 5 ani de la listare. Toți atâția ani de absență a statului de pe piața ofertelor publice

Din piețele externe, suflul a venit din piața petrolului. La Londra, țițeiul de tip Brent a avut un rally consistent și s-a întors peste reperul de 64,00 dolari/baril, iar în acest context indicele energetic BET-NG a supraperformat pieței, cu un avans de 0,66%. Acesta a fost tras în sus de creșterile peste medii ale societăților din domeniul gazelor naturale. Astfel, titlurile Transgaz Mediaș (TGN) au câștigat 0,97%, până la prețul de 363,50 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 2,39 milioane lei, iar titlurile Romgaz (SNG) au crescut cu 1,56%, până la prețul de 32,50 lei/acțiune.

La același capitol, titlurile Electrica (EL) s-au apreciat cu 0,44%, până la prețul de 11,30 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,04 milioane lei, iar titlurile OMV Petrom (SNP) au avansat cu 0,3950 lei/acțiune, pe tranzacții de aproape 830.000 de lei.

Titlurile Fondul Proprietatea (FP) și-a au continuat elanul pozitiv, cu un salt de 1,40%, până la prețul de 1,0900 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,48 milioane lei. Prin contrast, celelalte acțiuni ale fondurilor închise listate la BVB, cele ale SIF, au avut o zi „roșie”, fapt pentru care indicele financiar BET-FI a coborât cu 0,49%, până la nivelul de 39.504,37 puncte.

Povești cu creșteri furibunde la Bittnet Systems și Oil Terminal. Sesiune sub semnul ajustărilor

Pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO, titlurile Bittnet Systems (BNET) au adunat schimburi de 1,67 milioane lei în ziua în care s-au ajustat cu 40,75%, până la prețul de 1,7300 lei/acțiune, după trecerea datei de înregistrare pentru majorarea de capital în care compania acordă câte o acțiune gratuită nouă la fiecare titlu deținut.

Povestea săptămânii, cea a creșterilor de 15% pe zi ale titlurilor Oil Terminal (OIL), s-a încheiat în ședința de azi, în care cotația a suferit o corecție de 6,23%, până la prețul de 0,2560 lei/acțiune. Mișcarea a fost catalizată de convocatorul pentru Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor din 5 august figurează o informare cu privire la interesul fondurilor americane de investiții Amerocap, cu plasamente de peste 1 miliard de dolari în sectorul energetic și de apărare, entitate în conexă cu un fost secretar al Energiei din Administrația George W. Bush. Americanii țintesc dobândirea pachetului majoritar. La prețul de închidere, capitalizarea bursieră a companiei care operează terminalul petrolier din Portul Constanța se ridică la 149,10 milioane lei (31,56 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
transgaz
electrica