Indicele BET revine în zona maximelor ultimelor 15 luni

Indicele BET revine în zona maximelor ultimelor 15 luni
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 19 ian 2017

Într-o zi mai degrabă negativă pentru bursele europene, indicele reprezentativ BET de la BVB a urcat cu 0,64%, revenind aproape de valoarea maximă a ultimelor 5 trimestre, consemnată la acest început de an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa de Valori București a avut astăzi o ședință de tranzacționare cu un rulaj al pieței de acțiuni de 25,14 milioane lei (5,59 milioane lei), distribuit mai bine pe o serie de emitenți, în contrast cu concentrarea pe 2-3 titluri existentă în mod obișnuit.

Cele mai tranzacționate titluri, cu transferuri de 5,32 milioane lei în piața reglementată, au fost cele ale Băncii Transilvania (TLV), care au staționat pe nivelul de referință al sesiunii precedente, de 2,2700 lei/acțiune. Pe același emitent s-au realizat și singurele tranzacții speciale ale zilei, în valoare de 2,32 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a suferit un declin de 0,18 lei/acțiune %, pe volume echivalente cu 3,60 milioane lei, închizând pe un minim zonal de 11,12 lei/acțiune, deprecierea fiind de 6,40% de la începutul anului.

Motivarea CCR pe darea în plată așteptată de bănci și clienți: Contractele trebuie reașezate după principii de echitate și bună-credință, dacă au intervenit riscuri de amploare CITEȘTE ȘI Motivarea CCR pe darea în plată așteptată de bănci și clienți: Contractele trebuie reașezate după principii de echitate și bună-credință, dacă au intervenit riscuri de amploare

Pe locul 2 în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 5,23 milioane lei, s-au aflat titlurile Fondului Proprietatea (FP) care au crescut cu 1,64%, până la prețul de 0,8680 lei/acțiune, a doua zi consecutivă de aprecieri după ce Fondul a convocat Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor cu propunerea de a distribui în iunie 0,05 lei/acțiune, restituire de aport la capitalul social în urma reducerii de capital prin diminuarea valorii nominale a acțiunii de la 0,5700 lei/acțiune, la 0,5200 lei/acțiune.

Cu un procentaj bun în structura indicilor, FP a tras în sus întreaga piață. Astfel, indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,64%, până la nivelul de 7.223,69 puncte, cu numai 0,34% sub maximul ultimelor 15 luni atins în sesiunea de tranzacționare din 9 ianuarie. În același timp, indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,63%, iar indicele financiar BET-FI s-a apreciat cu 0,73%, până la nivelul de 30.833,77 puncte.

Este o tendință pozitivă care a venit pe contrasens față de piețele europene, al căror indice Euro Stoxx 50 a pierdut 0,11%. Dacă indicele DAX de la Frankfurt a alunecat cu numai 0,02% sub referință, declinul a fost ceva mai accentuată pentru indicii FTSE100 de la Londra și CAC40 de la Paris, de 0,54% și, respectiv 0,25%.

La nivelul Europei Centrale și de Est, indicii WIG20 de la Varșovia și PX de la Praga au câștigat 0,49% și 0,30%, iar indicele BUX de la Budapesta a coborât cu 0,40%.

Ce direcție dă bursa americană pentru 2017. Din România lucrurile se văd optimist, dar există și temeri față de vechimea trendului ascendent CITEȘTE ȘI Ce direcție dă bursa americană pentru 2017. Din România lucrurile se văd optimist, dar există și temeri față de vechimea trendului ascendent

Bursa de la București riscă să piardă un emitent. Titlurile Romcab Târgu Mureș (MCAB) s-au prăbușit astăzi cu 14,97%, până la prețul de 3,9200 lei/acțiune, aceasta fiind cea de-a 2-a sesiune consecutivă de în care au scăzut în limita celor 15% admisă de sistemul operatorului de piață Bursa de Valori București. Compania a pierdut aproape 60% din capitalizarea bursieră de la începutul picajului din luna noiembrie a anului trecut. Vânzările s-au accelerat în contextul în care în piață au ajuns știrile privind inițierea ieșirii din acționariat a băncii americane de investiții Morgan Stanley și a ratării a plății a peste 100 de bilete la ordin, în cea mai mare parte considerate incidente majore de plată și Centrala Riscului de Credit a Băncii Naționale a României.

Conform unor informații obținute de Profit.ro, Romcab este în întârziere și cu plata salariilor, iar datoriile de 940,94 milioane lei prinse în contabilitate la 30 septembrie sunt deja de peste 25 de ori mai mari decât întreaga capitalizare bursieră a companiei de 36,79 milioane lei (8,19 milioane lei). Bursa de Valori București a informat astăzi piața la închiderea ședinței de tranzacționare că a notificat emitentul pentru a realiza raportările necesare privind evenimente importante din viața companiei, după ce instituția care operează platforma bursieră a fost ea însăși sesizată de Investors Club.

Optimismul bursier la integrarea europeană s-a consumat repede. 10 ani de la „creșterea frizerească” din 3 ianuarie 2007 CITEȘTE ȘI Optimismul bursier la integrarea europeană s-a consumat repede. 10 ani de la „creșterea frizerească” din 3 ianuarie 2007

Pe segmentul energetic, al cărui indice BET-NG a urcat cu 0,69%, cel mai lichid emitent nu a fost ca în ultima perioadă Romgaz Mediaș (SNG) sau OMV Petrom (SNP), ci Transgaz (TGN), cu schimburi însumând 2,77 milioane lei. Cotația a urcat cu 0,67%, până la prețul de 299,00 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
banca transilvaia
brd
bursa
transgaz
romcab
bvb
investors club