Indicele BET se corectează cu un procent. Povestea momentului este cea a rearanjării pachetelor de acțiuni la Fondul Proprietatea

Indicele BET se corectează cu un procent. Povestea momentului este cea a rearanjării pachetelor de acțiuni la Fondul Proprietatea

Sursa foto: Gajus | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 5 sep 2023

În contextul acordării dividendului special și al reducerii în structura indicilor, titlurile FP au catalizat atenția investitorilor și au reprezentat peste jumătate din volumele pieței.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Sesiune europeană s-a deschis cu apetit la vânzare din partea investitorilor, impulsul negativ aducând din nou indicele DAX40 din Germania sub nivelul de 15.700 de puncte.  Acesta este contextul în care și la Bursa de Valori București ședința a fost „roșie”, tendința descendentă fiind imprimată în primul rând de acțiunile bancare în contextul informațiilor vehiculate public privind introducerea unei taxe de solidaritate.

Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au suferit un recul de 2,43%, până la prețul de 20,88 lei/acțiune, pe tranzacții de 12,79 milioane lei, și titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au scăzut cu 2,74%, până la prețul de 14,20 lei/acțiune, pe fondul unor shcimburi însumând 3,95 milioane lei.

Lion Capital – creștere anualizată de aproape 10% a activului net CITEȘTE ȘI Lion Capital – creștere anualizată de aproape 10% a activului net

Sunt mișcări care au avut forța de a trage în jos întreaga piață. Indicele reprezentativ BET a suferit o corecție de 1,05%, până la nivelul de 13.214,22 de puncte, după ce se apropiase de maximul local, așa cum se vede pe graficul atașat.

Indicele BET se corectează cu un procent. Povestea momentului este cea a rearanjării pachetelor de acțiuni la Fondul Proprietatea

Totuși, evenimentul care ține „la butoane” investitorii este dividendul special de la Fondul Proprietatea (FP), care ar urma să reducă drastic activul net al Fondului. Instituționalii în mod particular trebuie să facă mutări masive de pachete în condițiile în care procentajul de 15,84% cu care emitentul este prins în structura indicelui BET urmează să fie limitat drastic.

Pe transferuri însumând 41,99 milioane lei  și reprezentând 50,18% din rulajul de 83,68 milioane lei (16,91 milioane euro) al pieței de acțiuni, titlurile FP au coborât cu 0,52%, până la prețul de 1,9180 lei/acțiune, influențând și declinul de 0,38% al indicelui financiar BET-FI care a închis la nivelul de 49.235,27 de puncte.

GRAFIC Cemacon, deținută de fondatorii Dedeman, raportează scădere drastică a afacerilor și profitului. Datoriile urcă puternic. Directorul reclamă prăbușirea pieței în contextul creșterii dobânzilor CITEȘTE ȘI GRAFIC Cemacon, deținută de fondatorii Dedeman, raportează scădere drastică a afacerilor și profitului. Datoriile urcă puternic. Directorul reclamă prăbușirea pieței în contextul creșterii dobânzilor

Celălalt indice sectorial, BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor de pe segmentul de energie și utilități, a alunecat cu 0,18% sub referință, într-o sesiune în care o retragere de o aplitudine similară, până la prețul de 112,70 lei/acțiune, au avut-o titlurile Hidroelectrica (H2O) ce au cumulat volume echivalente cu 8,30 milioane lei.

În oglindă, titlurile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 0,18%, până la prețul de 0,5500 lei/acțiune, pe a 4-a activitate a zilei, de 5,69 milioane lei. La același capitol, titlurile Romgaz (SNG) au pierdut 0,12%, până la prețul de 40,90 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,82 milioane lei, și titlurile Transgaz (TGN) au coborât cu 1,42%, până la prețul de 16,64 lei/acțiune, pe transferuri de 1,11 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
hidroelectrica