Indicele BET suferă un recul de 1%. Corecție agresivă și pentru acțiunile Digi

Indicele BET suferă un recul de 1%. Corecție agresivă și pentru acțiunile Digi

Sursa foto: Yurii Tymchuk | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 11 apr 2024

Bursa românească înregistrează cea de-a 3-a ședință consecutivă cu închidere „roșie”, de data aceasta însoțită de volume sporite.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cum investești pe bursă și alte subiecte de educație financiară vor fi discutate la Maratonul Profit News TV - DETALII AICI

Ziua deciziei de politică monetară în care Banca Centrală Europeană a menținut, conform așteptărilor, rata dobânzii de intervenție la 4,5% a fost una de vânzare pe principalele burse europene. Un puseu de vânzare mai puternic imediat după conferința de presă a președintelui BCE Christione Lagarde a adus indicele DAX40 din Germania sub reperul de 17.900 de puncte, cea mai coborâtă valoare din ultimele 4 săptămâni.

Acesta este contextul în care și la BVB tendința a fost negativă. Indicele compozit BET-XT a pierdut 0,97% și indicele reprezentativ BET s-a corectat cu 1,09%, până la nivelul de 17.013,16 de puncte, unde, totuși, a lăsat intactă secvența specifică trendului ascendent potrivit teoriei lui Dow, cu maxime și minime din ce mai ridicate, ceea ce se vede și pe graficul atașat.

Indicele BET suferă un recul de 1%. Corecție agresivă și pentru acțiunile Digi

Reperul unui declin de 1% nu a fost numai al principalului indice, ci s-a văzut la mai mute companii cu capitalizare mare: -1,11%, până la prețul de 53,50 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz (SNG), ce au adunat cele mai mari tranzacții ale zilei, de 12,53 milioane lei, -1,22%, până la prețul de 28,30 lei/acțiune, pentru titlurile Banca Transilvania (TLV), ce au însumat schimburi de 10,94 milioane lei, -1,02%, până la prețul de 0,6780 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), ce au întrunit o activitate de 5,18 milioane lei, și -1,04%, până la prețul de 47,80 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN), pe volume echivalente cu 1,52 milioane lei.

TABEL Producția și vânzările trimestriale ale OMV Petrom - în scădere față de primele 3 luni ale anului trecut, în creștere față de cele din ultimul trimestru din 2023 CITEȘTE ȘI TABEL Producția și vânzările trimestriale ale OMV Petrom - în scădere față de primele 3 luni ale anului trecut, în creștere față de cele din ultimul trimestru din 2023

Sunt vânzări care au venit pe o lichiditate sporită. Rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 73,78 milioane lei (14,84 milioane euro), cinsluvi prin aportul unui transfger special din piața deal cu o valoare de 6,65 milioane lei pe acțiunile Electrica (EL). Acestea au suferit un recul de 1,79%, până la prețul de 13,20 lei/acțiune, în piața reglementată, pe tranzacții de 1,25 milioane lei.

Impulsul negativ a fost mai accentuat, -3,55%, pentru titlurile Digi Communications (DIGI) care au închis la prețul de 54,50 lei/acțiune o sesiune în care au cumulat schimburi de 6,41 milioane lei. Este o retragere într-un trend ascendent puternic pe care s-au înscris acțiunile companiei la evadarea decisivă peste ceea ce a fost pragul psihologic de 40,00 lei/acțiune al prețului ofertei publice primare derulată de emitent în primăvara anului 2017.

FOTO Un proaspăt director general din Ministerul Energiei, fost manager la Deloitte și șef la Energy Holding - propus de stat pentru board-ul OMV Petrom CITEȘTE ȘI FOTO Un proaspăt director general din Ministerul Energiei, fost manager la Deloitte și șef la Energy Holding - propus de stat pentru board-ul OMV Petrom

Indiciio sectoriali au avut evoluții divergente, respectiv o depreciere de 1,03% pentru indicele energetic BET-NG și un avans de 0,47%, până la nivelul de 60.447,56 de puncte, pentru indicele financiar BET-FI care a surmontat declinul de 0,77% aln titlurilor Fondul Proprietatea (FP), care s-au stabilizat la prețul de 0,5130 lei/acțiune, în contextul unor volume echiovalente cu 2,71 milioane lei.

Tot la capitolul financiar, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au câștigat 0,47%, până la prețul de 21,60 lei/acțiune, pe a 3-a activitate a zilei, de 10,71 milioane lei. Titlurile Hiroelectrica (H2O) s-au retras cu 0,83%, până la prețul de 131,60 lei/acțiune, pe transferuri de 4,94 milioane lei, în timp ce corecția a fost mult mai severă, de 2-50%, pentru titlurile Aquila Part Prod Com (AQ), care au închis la prețul de 1,17 lei/acțiune, o ședință în care au întrunit un rulaj de 1,47 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
hidroelectrica
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica