INFOGRAFIC Fondurile de investiții aduc tot mai mulți investitori pe bursă

INFOGRAFIC Fondurile de investiții aduc tot mai mulți investitori pe bursă

Sursa foto: Roman Romaniuk | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 17 iun 2021

Sectorul românesc de administrare a activelor financiare a ajuns la active de de peste 23 miliarde lei. Fondurile cu plasamente în acțiuni au avut cea mai bună dinamică, iar subscrierile nu au avut sincopă nici măcar în anul pandemiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Nu mai puțin de 368.000 de conturi sunt deschise de români la fondurile de investiții, o nouă valoare record pentru industria de profil. Creșterile bursiere au favorizat și o majorare de 14,6% a activelor în administrare, la 23,2 miliarde lei (4,7 miliarde euro). Intrările nete au fost de 1,15 miliarde lei în T1, însă sectorul nu a surmontat decât la jumătate fuga românilor cu banii din fonduri, din primele 3 luni ale anului trecut și care s-a ridicat la echivalentul a 3,73 miliarde lei.

„Observăm o creștere pe aproape toate palierele de tipuri de fonduri. Și mai important, observăm o creștere a numărului de investitori în fondurilor de acțiuni”, spune Horia Gustă, președinte al Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF).

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!

Într-adevăr, majorarea anualizată este de 61,6% pentru această categorie, element explicat în primul rând prin atingerea unui nou maxim istoric pentru indicele Bet de la Bursa de Valori București în această primăvară, dar și prin subscrierile suplimentare.

„Fondurile de acțiuni nu au înregistrat ieșiri nete în niciunul din trimestrele anului 2020, iar tendința pozitivă de intrări se manifestă și în acest an”, spune Jan Pricop, director executiv al Asociației, subliniind că investitorii au văzuit scăderile abrupte din martie 2020 ca o corecție de piață propice pentru a-și continua investițiile în acest tip de fonduri. Intrările nete la T1 2021 în fondurile de acțiuni s-au ridicat la 134 milioane lei, reflectare a unui sentiment pozitiv față de bursă reflectat și de atingerea maximelor și de închiderea cu succes a mai multor exerciții de piață de către emitenți noi de la cota BVB.

Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare CITEȘTE ȘI Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare

De asemenea, un număr de 37 de fonduri de investiții, care au plasamente de minimum 50% în acțiuni, au ajuns la active nete de 2,50 miliarde lei. Indicele BET se află pe un trend ascendent puternic din primăvara trecută și care s-a accelerat în primele luni ale acestui an, așa cum se vede pe graficul atașat.

INFOGRAFIC Fondurile de investiții aduc tot mai mulți investitori pe bursă

viewscnt
Afla mai multe despre
fonduri de investitii
aaf
bvb
bursa