Investitorii de la BVB se uită cu mâinile în buzunare în abis

Investitorii de la BVB se uită cu mâinile în buzunare în abis
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 26 iun 2018

Cotațiile de la Bursa de Valori București au fost împinse în zona minimelor locale, dar investitorii nu au precipitat momentan vânzări care să spargă acest prag. Apatia s-a reflectat într-una din sesiunile cu cele mai mici volume din ultimul timp.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Piața de capital românească arată slăbiciune, o sesiune anostă la nivel european translatându-se în oscilații infime și o activitate de tranzacționare modestă la BVB. În ultimele 2 săptămâni indicii principali de la București au alunecat mai degrabă în derivă decât sub presiunea unor vânzări mari către minimele locale atinse la sfârșitul pe fondul știrilor negative legate de așa-numitul Pilon II al fondurilor de pensii administrate privat cu contribuții obligatorii.

Aici piața a stat. S-a văzut foarte bine în sesiunea de astăzi. Investitorii nu au nici motivele de panică pentru a precipita un nou picaj, dar nici forța de a ridica din nou cotațiile. De aici o zi de lâncezire, în care rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 15,66 milioane lei (3,36 milioane euro), ilustrare practic a unei indiferențe cu care investitorii se uită într-un abis.

Veste încă și mai proastă pentru bursă decât reducerea schemei fondurilor de pensii. Cotațiile de pe piața titlurilor de stat implică o reașezare a prețurilor acțiunilor CITEȘTE ȘI Veste încă și mai proastă pentru bursă decât reducerea schemei fondurilor de pensii. Cotațiile de pe piața titlurilor de stat implică o reașezare a prețurilor acțiunilor

Indicele compozit BET Plus a coborât cu doar 0,02%, iar indicele reprezentativ BET a fost în staționare la nivelul de 7.965,38 de puncte. Din punct de vedere tehnic, o trecere sub minimele locale ar deschide calea unui declin de cel puțin 3-4% pentru că următoarele zone de suport sun abia în zona de 7.700 de puncte.

Indicatorii sugerează ca probabil un astfel de parcurs, mediile mobile fiind dispuse pentru a însoți o coborâre a cotațiilor, așa cum se vede pe graficul atașat.

Investitorii de la BVB se uită cu mâinile în buzunare în abis

Un astfel de moment nu a venit. Cel puțin nu astăzi. După un debut de săptămână marcat de aversiune la risc în piețele financiare internaționale, și bursele europene au luat un repaos, fapt care s-a transmis către și la BVB. Cu excepția indicelui BUX de la Budapesta care s-a apreciat cu 0,82%, ceilalți indici europeni și regionali importanți  au avut deviații reduse față de refereințe, așa cum se vede pe tabloul Blomberg: -0,01% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,37% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,05% și pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,29% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,12% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și -0,46% pentru indicele PX de la Praga.

Oferte de listare au fost, capitalizarea de la BVB bate pasul pe loc CITEȘTE ȘI Oferte de listare au fost, capitalizarea de la BVB bate pasul pe loc

În acest context de piață anemică, cele mai multe schimburi, în valoare de 3,48 milioane lei, le-am consemnat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au urcat cu 0,11%, până la prețul de 0,8840 lei/acțiune. În medie, segmentul fondurilor închise de investiții a supraperformat atât pieței, cât și FP, cu un avans de 0,50% al indicelui financiar BET-FI, până la nivelul de 37.582,33 de puncte.

Impactul favorabil rezultă din creșterea cu 1,95% a titlurilor SIF Oltenia (SIF5), până la prețul de 2,0900 lei/acțiune, în a 2-a zi după de societatea cu sediul în Craiova a anunțat că a ajuns la o înțelegere cu grupul bancar austriac Erste pentru vânzarea unui pachet de 6,29% din acțiunile BCR pentru suma de 140 milioane euro.

Pe segmentul energetic am consemnat un avans de 0,29%, așa cum este măsurat pe indicele BET-NG. Cel mai important emitent din structura acestuia, OMV Petrom (SNP) a câștigat 0,33% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere fiind de 0,3070 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 2,23 milioane lei. Pe același sector, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au coborât cu 0,14%, până la prețul de 36,55 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,97 milioane lei.

Cel mai lichid simbol de la cota BVB, Banca Transilvania (TLV) a adunat schimburi de 2,10 milioane lei într-o sesiune în care titlurile au fost în staționare la prețul de 2,3400 lei/acțiune, care situează capitalizarea bursieră a instituției de credit la 10,16 miliarde lei (2,18 miliarde euro), nivel doar marginal sub valoarea de piață a BCR care rezultă din tranzacția anunțată între Erste și SIF Oltenia.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), au pierdut 0,77%, până la prețul de 12,88 lei/acțiune, pe fondul unor volume echivalente cu aproximativ 466.000 de lei.

În rest, niciun alt emitent de la cota BVB nu a depășit o valoare a tranzacțiilor de 1 milion de lei. Sub acest reper, cu transferuri de 840.000 de lei, s-au situat titlurile Digi Communications (DIGI), care astăzi au scăzut cu 1,21%, până la prețul de 32,65 lei/acțiune, nivel cu 18,37% sub prețul ofertei publice care a adus acest emitent la cota bursei în luna mai a anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
fondul proprietatea
omv petrom
digi
romgaz
sif oltenia