Investitorii încă nu clintesc bursa

Investitorii încă nu clintesc bursa
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 13 nov 2018

Pentru a 2-a sesiune consecutivă, piața românească de acțiuni a fost caracterizată de volume foarte reduse. Investitorii amână decizia de a lua poziții decisive în piață până la consumarea etapei de raportări financiare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Ultima săptămână a publicării rezultatelor financiare la 9 luni ale companiilor listate ar putea fi una de încremenire. Cel puțin așa se prefigurează după primele 2 ședințe de tranzacționare, caracterizate de oscilații infime la nivelul principalilor indici și volume foarte slabe. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 21,84 milioane lei (4,69 milioane euro).

Peste o treime din această activitate de tranzacționare a fost reprezentată de schimburile cu acțiuni Banca Transilvania (TLV). În piața reglementată, titlurile instituției de credit au crescut cu 0,64%, până la prețul de 2,3700 lei/acțiune, pe transferuri de 6,89 milioane lei în piața reglementată. Pe același emitent s-a realizat și singura tranzacție specială din piața deal, în valoare de 1,17 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a staționat la prețul de 13,38 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,63 milioane lei.

CONFIRMARE Mihai Fercală, șeful de peste 20 de ani de la SIF Transilvania, a fost votat ca președinte al Depozitarului Central CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Mihai Fercală, șeful de peste 20 de ani de la SIF Transilvania, a fost votat ca președinte al Depozitarului Central

Fără existența unor ordine consistente, piața nu a avut forța de a se desprinde de reperele sesiunii precedente. Astfel, indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,10%, iar indicele reprezentativ BET a avut o dinamică similară, până la nivelul de 8.670,05 puncte. Sub aspect tehnic, ședința de astăzi nu a schimbat nimic. Indicele rămâne pe o tendință pozitivă, evoluând deasupra mediilor mobile în proporții Fibonacci, aranjate într-un „evantai” care dă coerență mișcării ascendente.

Investitorii încă nu clintesc bursa

Este o lipsă de suflu într-un context marcat totuși de volatilitate în piețele financiare internaționale. La nivel european, tendința a fost de apreciere, însă pe plan regional evoluțiile au fost neconcludente, așa cum se vede pe tabloul Bloomberg: +0,96% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,01% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,85% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,30% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,64% pentru indicele BUX de la Budapesta, +0,38% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și -0,27% pentru indicele PX de la Praga.

5 ani de la listarea Romgaz. Câștig de 90% pentru micii investitori care au participat la oferta publică. Acțiunile „au coborât în iad” în 2016 CITEȘTE ȘI 5 ani de la listarea Romgaz. Câștig de 90% pentru micii investitori care au participat la oferta publică. Acțiunile „au coborât în iad” în 2016

Pe al 2-lea rulaj al zilei, de 3,42 milioane lei, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au urcat cu 0,32%, până la prețul de 0,9450 lei/acțiune. Prin contrast, celelalte titluri ale fondurilor închise de investiții, cele ale SIF, au avut o zi negativă, ceea ce a și tras în jos indicele financiar BET-FI, pentru un declin de 0,08%, până la nivelul de 36.693,00 de puncte.

De asemenea, a alunecat ușor sub referință, -0,04%, indicele energetic BET-NG. Cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP), a pierdut 1,03% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere fiind de 0,3860 lei/acțiune într-o zi în care au adunat schimburi însumând aproximativ 962.000 de lei. Titlurile celei mai importante companii petroliere românești au crescut semnificativ în ultimele luni, beneficiind de așteptările ridicate ale investitorilor legate de votul privind legea exploatațiilor off-shore, dar și de trendul pozitiv al cotației petrolului. Astăzi, însă, la Londra s-a exacerbat vânzările pe țițeiul de tip Brent, cotația coborând către reperul de 65,00 dolari/baril cea mai coborâtă valoare din ultima jumătate de an.

La același capitol energetic, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au apreciat cu 0,28%, până la prețul de 35,20 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,21 milioane lei.

Transferuri cu puțin peste reperul de 1 milion de lei am mai consemnat astăzi pe titlurile Purcari Wineres (WINE), care au suferit un recul de 0,54%, până la prețul de 18,35 lei/acțiune, care conferă producătorului de vinuri din Basarabia o capitalizare bursieră de 367,00 milioane lei (78,76 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
purcari