Irlandezii de la AIO Finance ajung la o deținere de aproape 6,7% din acțiunile Fondul Proprietatea

Irlandezii de la AIO Finance ajung la o deținere de aproape 6,7% din acțiunile Fondul Proprietatea
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 24 sep 2018

Un fond al companiei de administrare a activelor financiare AIO Finance, înregistrat în Irlanda, a ajuns la o deținere în valoare de aproape 100 milioane de euro din acțiunile la Fondul Proprietatea, în urma unor tranzacții recente.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

A fost aflat unul dintre cumpărătorii de acțiuni Fondul Proprietatea (FP) care a fost contrapartea vânzărilor semnificative realizate de fondurile Elliott Management ale magnatului american Paul Singer, cel care, pe vârful de deținere, era cel mai important investitor nerezident pe bursa românească.

 

Irlandezii de la AIO Finance au ajuns la o deținere de 6,69% din drepturile de vot, pragul de 5% de la care trebuie să fie notificată piața fiind depășit în urma unor tranzacții recente.

Conform raportării companiei de administrare a Fondului, americanii de la Franklin Templeton, 2 fonduri ale societății de administrare a activelor financiare înregistrată la Dublin, respectiv AIO V (Ireland) Finance Designated Activity Company și AIO VI (Ireland) Finance Designated Activity Company, au ajuns să dețină 9,81 milioane certificate de depozit globale la Londra, având activ suport 490,73 milioane acțiuni FP.

Dividendele \ CITEȘTE ȘI Dividendele "trimestriale", probabil doar de 2 ori pe an și numai de la companiile de stat

La ultimul preț de închidere, de 0,9060 lei/acțiune al titlurilor FP, valoarea pachetului deținut de irlandezi se ridică la 444,60 milioane lei (95,49 milioane euro). Miliardarul american Paul Singer, deținător al fondurilor vulturești Elliott, și-a redus drastic în ultimii ani participația care, pe vârful de la sfârșitul anului 2016, se ridica la aproimativ 21% din titlurile Fondului.

La finele lunii august, vehiculele financiare prin care Elliott investea în România, Manchester Securities Corp. și Beresford Energy, coborâseră la 3,02%. Cea mai mare parte a vânzărilor au fost anul trecut, iar Singer a marcat profituri de cel puțin 100% pentru acțiuni achiziționate în cea mai mare parte încă dinainte de listarea FP.

Fondul raporta la 8 luni un câștig de 754,22 milioane lei. La sfârșitul august, emitentul avea active nete de 9,72 miliarde lei (2,09 miliarde euro), în cea mai mare parte dețineri la societăți necotate, după ce FP a vândut participații importante la companii listate precum Transgaz Mediaș (TGN), Romgaz (SNG), OMV Petrom (SNP), Conpet Ploiești (COTE) sau Transelectrica (TEL).

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
bvb
bursa
franklin templeton
irlanda