La bursă, Banca Transilvania, Fondul Proprietatea și... restul lumii

La bursă, Banca Transilvania, Fondul Proprietatea și... restul lumii

Sursa foto: Mawerix / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 apr 2019

Indicii principali de la BVB au urcat timid pe volume în ușoară creștere, însă concentrate în proporție de de aproape 3 treimi pe primele cele mai tranzacționate 2 acțiuni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Investitorii de la Bursa de Valori București s-au retras la acest mijloc de aprilie din cotații. Ordinele decisive lipsesc. Brokeri din piața reclamau pentru Profit.ro o „serie de sesiuni anemice” și o stare de așteptare marcată de zile anoste. Nimeni nu își asumă poziții importante în contextul în care perioada următoare oferă o mulțime de argumente pentru expectativă: apropierea vârfului perioadei Adunărilor Generale ale Acționarilor, apoi perioada de Paști și finalmente etapa de raportări financiare pentru rezultatele la T1.

Lipsa unei direcții clare la nivel extern îi face pe investitorii activi la BVB să fie cu atât mai mult prudenți. Astăzi, indicii europeni, deși climatul a fost general favorabil activelor de risc la cumpăna dintre săptămâni, au avut închideri divergente: +0,62% indicele Euro Stoxx 50, -0,15% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,31% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,57% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,54% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,45% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,43% pentru indicele PX de la Praga.

FOTO Isărescu îi spune în față lui Dăncilă: Ținta pentru euro - se mai poate discuta. Nu este pentru cine se nimerește, ci pentru cine se pregătește CITEȘTE ȘI FOTO Isărescu îi spune în față lui Dăncilă: Ținta pentru euro - se mai poate discuta. Nu este pentru cine se nimerește, ci pentru cine se pregătește

La București, piața a fost în ansamblu „verde”, dar amplitudinea aprecierilor a fost mică. Astfel, indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,09%, iar indicele reprezentativ BET a avansat cu 0,10%, până la nivelul de 8.279,83 de puncte. Sub aspect tehnic, indicele acțiunilor blue-chip rămâne pe un impuls pozitiv susținut de mediile mobile care definesc tendința pe termen scurt, așa cum se vede pe graficul atașat că acestea au fost însoțit cotația încă de la începutul acsetei primăveri.

La bursă, Banca Transilvania, Fondul Proprietatea și... restul lumii

Volumele au fost în ușoară creștere față de sesiunile precedente, chiar dacă rulajul de 27,77 milioane lei (5,83 milioane euro) este cu 39,26% sub valoarea medie zilnică de tranzacționare de 45,27 milioane lei (9,72 milioane euro).

Totuși, această activitate a fost concentrată foarte puternic. Într-o zi fără transferuri speciale pe piața deal, primele cele mai tranzacționate 2 acțiuni au adunat 73,69% din totalul schimburilor. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au alunecat cu 0,23% sub referință, până la prețul de 2,1300 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 13,52 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat cu 0,15%, până la prețul de 13,40 lei/acțiune, pe transferuri de aproximativ 798.000 de lei, în ziua în care Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor a votat dividendul brut de 1,64% care la cotizația de închidere conferă investitorilor un randament net de 11,63%.

Producția de gaze a OMV Petrom s-a micșorat cu 8%. Plafonarea prețului pentru populație va pune presiune pe importuri și va scumpi gazele consumatorilor industriali CITEȘTE ȘI Producția de gaze a OMV Petrom s-a micșorat cu 8%. Plafonarea prețului pentru populație va pune presiune pe importuri și va scumpi gazele consumatorilor industriali

Pe al 2-lea rulaj al zilei, de 6,95 milioane lei, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au staționat la prețul de 0,9540 lei/acțiune. Aproape de neclintit a fost și indicele fondurilor închise de investiții BET-FI, care a urcat cu 0,02%, până la nivelul de 35.973,51 de puncte.

Prin contrast, indicele energetic BET-NG a supraperformat pieței, cu un impuls pozitiv de 0,33% într-o zi în care la Londra prețul țițeiului de tip Brent s-a apropiat de zona maximului ultimelor 5 luni, peste reperul de 72,00 dolari/baril. Din componența sa, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au crescut cu 1,72%, până la prețul de 10,66 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,26 milioane lei, iar titlurile OMV Petrom (SNP) au închis cu 0,14% peste referință, la prețul de 0,3660 lei/acțiune, pe transferuri de 1,41 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica