La BVB nu a venit Moș Crăciun

La BVB nu a venit Moș Crăciun
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 15 dec 2016

Tradiționalul rally de Crăciun care apare de regulă în această perioadă a anului pe piețele dezvoltate este extrem de pronunțat la acest final de an pe piețele europene, însă la București ecoul este foarte slab. Ziua „verde” de azi la nivel continental a avut drept corespondent la BVB un declin de 0,16% al indicelui reprezentativ BET. „Nu e raliul lui Moș Crăciun”, spune analistul financiar Liviu Moldovan.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Indicele BET, al celor mai tranzacționate titluri ezită în zona de pragului de rezistență de 7.000 de puncte despre care Ovidiu Șerdean, broker la IFB Finwest, spunea că va fi destul de greu de trecut decisiv în actualul context de piață. După ce ieri a avut o închidere marginal deasupra acestui reper, astăzi indicele s-a retras preț de 0,16%, până la nivelul de 6.998,56 puncte.

Sunt mișcări neconcludente pe care Liviu Moldovan, observator al bursei locale și a piețelor financiare internaționale în ultimii 20 de ani, le caracterizează plastic: „Cam ceață. Nu se vede foarte bine.” Subliniază că din nou, la BVB, nu avem corelare cu ceea ce se întâmplă pe bursele mari.

CITEȘTE ȘI EXCLUSIV MedLife vine pe bursă! Oferta liderului de servicii medicale, subscrisă integral

Indicele paneuropean Euro Stoxx 50, al titlurilor blue-chip de pe continent, a urcat astăzi cu 1,18% și are un avans de peste 8% de la începutul acestei luni. Aprecieri am consemnat pe bursele importante: +0,72% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +1,05% pentru indicele CAC40 de la Paris și +1,08% pentru indicele DAX de la Frankfurt. „Toate sunt pe plus”, rezumă Moldovan.

„Peste un procent creștere pe medie pentru piețele vest europene.”
La nivel regional, indicele WIG20 de la Varșovia a suferit un recul de 1,23%, în timp ce indicii BUX de la Budapesta și PX de la Praga au câștigat 0,83% și, respectiv 0,99%.

Tranzacții cu acțiuni de aproape 6 milioane de euro

Nimic din această activitate de tranzacționar intensificată șin dinamică a cotațiilor nu se regăsește la BVB unde indicele compozit BET Plus a alunecat cu 0,14% sub referință. „Nu mai ai ce să mai spui”, este descumpănit Moldovan, timp de peste 8 ani de zile realizator de emisiuni TV pe teme economice și bursiere.

Rulajul pieței de acțiuni a fost de 26,66 milioane lei (5,90 milioane euro), în condițiile în care astăzi nu am avut tranzacții speciale în piața deal. „Volumele sunt OK, dar tot nu a fost efervescență din punctul ăsta de vedere. Cu un fulg de nea nu se face iarna”, spune Moldovan. „Apatie și dezinteres. Este starea de normalitate. Așa e bursa noastră de ani de zile.”

Titlurile financiare, cele mai tranzacționate azi la BVB

Pe primul loc în topul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 8,61 milioane lei, s-au aflat titlurile Fondului Proprietatea (FP), care s-au depreciat cu 0,38%, până la nivelul de 0,7930 lei/acțiune. Prin contrast, acțiunile SIF au avut o zi favorabilă, ceea ce a influențat o închidere peste referință a indicelui financiar BET-FI, la nivelul de 29.057,52 puncte.

Al doilea rulaj al zilei, cu transferuri de 6,83 milioane lei, l-a avut titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au corectat cu 0,21%, până la prețul de 2,4050 lei/acțiune, reper cu numai 1,23% sub maximul ex-dividend de 2,4350 lei/acțiune și care dă instituției de credit o capitalizare bursieră de 8,77 miliarde lei (1,94 miliarde euro).

Avertismentul unui bancher față de bursa americană: „Mama tuturor piețelor supraevaluate” CITEȘTE ȘI Avertismentul unui bancher față de bursa americană: „Mama tuturor piețelor supraevaluate”

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-a apreciat cu 0,36%, până la prețul de 11,28 lei/acțiune, un maxim al ultimelor 3 luni. Șerdean de la IFB semnala că trecerea decisivă peste reperul de 11,20 lei/acțiune ar da cale liberă pentru creșteri către următoarele repere tehnice, ținta conservatoare de 11,50 lei/acțiune și obiectivul agresiv de 12,00 lei/acțiune.

La BVB nu există Moș Crăciun

Contextul general, însă, este la BVB unul puțin favorabil creșerilor susținute. Moldovan remarcă faptul că indicele BET este practic la reperele de tranzacționare de la 1 ianuarie, ceea ce este și cazul pentru indicele Euro Stoxx 50, numai că în cazul indicelui paneuropean tot au mai fost fluctuații mai mari pe parcursul anului. „La noi nimic”, afirmă analistul economic ce punctează că nu avem parte de tradiționalul raliu de Crăciun potrivit căruia acțiunile tind să crească în ultimele zile de tranzacționare ale anului pe bursele mari. „ Nu este Santa Claus rally!”

Care sunt perspectivele de evoluție a prețului pentru titlurile OMV Petrom

Indicele energetic BET-NG a închis marginal, cu 0,10%, peste referință, însă pe cele mai lichide componente ale sale nu am avut creșteri. Dacă titlurile Romgaz (SNG) au staționat pe nivelul de referință al ședinței precedente de 24,65 lei/acțiune, în condițiile unui rulaj de 1,93 milioane lei, titlurile OMV Petrom (SNP) și Transgaz (TGN) au înregistrat deprecieri de 0,40% și 0,34%, pe transferuri de 2,65 milioane lei și, respectiv 2,32 milioane lei.

După revenirea consistentă, de peste 8% din ultimele 5 sesiuni de tranzacționare de la BVB, retragerea titlurilor OMV Petrom către reperul de 0,2515 lei/acțiune i se pare firească lui Liviu Moldovan. Primul argument este scăderea cotației petrolului de la acest început de săptămână după atingerea unor maxime ale ultimului an și jumătate în sesiunile anterioare. Acest avans a fost susținut de acordul de la nivelul Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) privind reducerea producției. „S-a terminat raliul respectiv”, spune.

Șefa supravegherii: Piața de capital să abandoneze abordarea paternalistă CITEȘTE ȘI Șefa supravegherii: Piața de capital să abandoneze abordarea paternalistă

În curând, investitorii vor ridica semne de întrebare asupra motivului creșterii. Luna trecută, țările parte în înțelegere au pompat la maxim istoric, iar reducerea de la 1 ianuarie abia va diminua producția la nivelul din iulie-septembrie. Atunci își vor pune problema de ce țițieul s-ar tranzacționa cu 5-8 dolari pe barl mai sus. „Nu se justifică. Acesta este motivul pentru care s-a întrerupt raliul și nici SNP nu mai are motive să țâșnească”, spune Moldovan.

„Cotația SNP depinde de Dragnea”

Chiar dacă prețul țițeiului brut de tip West Texas ar urca dn nou și ar sparge pragul de rezistență de 54-55 dolari/baril pentru noi aprecieri, atunci ar surveni al doilea factor, de ordin intern, cel al perspective ca taxa pe construcțiile speciale, programată a fi îndepărtată anul viitor prin noul cod fiscal, va rămâne totuși în vigoare.

Declarațiile recente ale liderului partidului câștigător în alegeri Liviu Dragnea potrivit aceasta nu ar fi anulată, pune în cu totul lumină o „suprataxare” care car urma să nu dispară. „Cotația SNP depinde de Dragnea”, a declarat Moldovan, menționând așa-numita „taxă pe stâlp”. Președintele PSD Dragnea a reiterat într-o conferință de presă susținută în această seară că intenționează să amâne cu un an respectiva taxare, până când nu se va asigura că multinaționalele vor lăsa profitul să fie impus în România. Dragnea a indicat „companiile mari care sunt interesate și nervoase pe această taxă”.

Tranzacții pe emitenți exotici

De remarcat astăzi la BVB au fost tranzacții pe 2 emitenți mai puțini lichizi. Astfel, titlurile companiei Prefab București (PREH) controlată în proporție de peste 90% de omul de afaceri Marian Miluț prin compania Romerica International, s-au prăbușit cu 7,32%, până la prețul de 1,14 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximativ 235.000 de lei.
Pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO, titlurile companiei care operează hotelul Intercontinental din București (RCHI) au adunat schimburi de aproape 232.000 de lei.

Calendarul de ridicări de dobânzi a băncii centrale a SUA a surprins piața. Mișcări ample

Într-un context agitat pe piețele internaționale, volume de aproape 2 milioane lei am consemnat pe piața certificatelor de la BVB, cele mai multe pe contractele long tubo pe petrol emise de Erste și pe certificatele având ca activ suport indicele german DAX (turbo short).

Moldovan, fost trader timp de peste 8 ani în piețele internaționale din partea unei case de brokeraj românești, explică actualul context internațional: euro a pierdut peste 2% în raport cu dolarul în mai puțin de 24 de ore în condițiile în care Rezerva Federală Americană a indicat 3 ridicări de dobânzi pentru anul viitor, față de cele numai 2 mutări pe care sconta piața. Aurul a fost cel mai defavorizat activ, scăzând cu 3% în zona de 1.126 dolari pe uncie, un nou minim al ultimelor 10 luni. În același timp, indicele Dow Jones Average Industrial al Bursei de la New York este la numai 0,30% de un maxim istoric și un prag psihologic de 20.000 de puncte.

viewscnt
Afla mai multe despre
ovidiu serdean
ifb finwest
liviu moldovan
bvb
bursa
fondul proprietatea
romgaz
brd