Lichiditatea acțiunilor locale este la cota de avarie. BRK aduce un colac de salvare din America

Lichiditatea acțiunilor locale este la cota de avarie. BRK aduce un colac de salvare din America

Sursa foto: Shkyo30 | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 4 aug 2021

Volumele slabe de la BVB au adus pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor un instrument financiar derivat având activ suport în piața americană.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

După o etapă de eferevescență la nivelul exercițiilor primare la BVB, lichiditatea nu s-a mutat către piața reglementată. Mai degrabă, piața a intrat în adormire. Segmentul acțiuni a avut un rulaj de numai 22,24 milioane lei (4,52 milioane euro), asigurat în proporție de 64,83% de cele mai tranzacționate 3 simboluri.

Astfel, titlurile OMV Petrom (SNP) au suferit un recul de 1,22%, până la prețul de 0,4040 lei/acțiune, pe transferuri de 6,09 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au retras cu 0,18%, până la prețul de 2,8000 lei/acțiune, pe o activitate de 4,37 milioane lei, și titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au apreciat cu 0,22%, până la prețul de 1,8440 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,95 milioane lei.

Arctic Stream intră la tranzacționare pe bursă cu o valoare de piață de 29 milioane euro. „Nu vom face achiziții și fuziuni nesăbuit. O să încercăm să evităm orice decizie emoțională.” CITEȘTE ȘI Arctic Stream intră la tranzacționare pe bursă cu o valoare de piață de 29 milioane euro. „Nu vom face achiziții și fuziuni nesăbuit. O să încercăm să evităm orice decizie emoțională.”

Fără o ordine consistentă și cu închideri divergente pe cele mai lichide acțiuni, piața nu a avut puterea să se desprindă de nivelurile de referință ale ședinței precedente: -0,08% pentru indicele compozit BET Plus, +0,33% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 51.729,78, -0,21% pentru indicele energetic BET-NG și -0,09% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 11.802,49 puncte se află la cea mai coborâtă valoare de la sfârșitul lunii iunie până în prezent, așa cum se vede pe graficul atașat.

Lichiditatea acțiunilor locale este la cota de avarie. BRK aduce un colac de salvare din America

Aparenta lipsă de dinamică a acțiunilor românești a fost compensată de o intensificare a schimburilor în piața certificatelor, aceasta ridicându-se la echivalentul a 10,07 milioane lei (2,05 milioane euro). Un instrument derivat de tip turbo având activ suport indicele american Dow Jones Average Industrial emis de BRK Financial Group a adunat tranzacții de 6,84 milioane lei, fiind cel mai lichid din întreaga piață, iar un produs similar pe o scadență diferită a depășit, de asemenea, reperul unor transferuri de 1 milion de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
omv petrom
fondul proprietatea
brk financial