Lichiditatea de la BVB se reîntoarce la cotele de avarie

Lichiditatea de la BVB se reîntoarce la cotele de avarie
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 10 mar 2016

Pentru a doua zi consecutivă rulajul pieței de acțiuni nu a depălut decât cu puțin nivelul de 10 milioane lei, iar emitentul cu cele mai multe tranzacții, Banca Transilvania, nu a adunat schimburi decât de 1,41 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Banca Centrală Europeană a promis injecții suplimentare de lichiditate, dar investitorii din piețele bursiere nu s-au entuziasmat. Euforia discursului lui Mario Draghi a fost preț de două ore, după care indicii principali de la Londra, Paris și Frankfurt s-au întors sub nivelurile de referință.

Către închidere, declinul acestora era mai mare de 1%, reacția piețelor de acțiuni fiind mai puternică sub presiunea cotației petrolului Brent, care a coborât sub reperul de 40 dolari/baril pe fondul anunțului că întâlnirea marilor producători de țiței programată în Rusia pentru 20 martie nu va aea loc.

Acesta este contextul unei ședințe negative și la Bursa de Valori București. Indicele BET a coborât cu 0,35%, până la nivelul de 6.615,30 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a suferit un recul apropiat, de 0,36%.

Mai degrabă îngrijorătoare decât scăderea cotațiilor a fost activitatea de tranzacționare. Numai trei emitenți au depășit schimburi de un milion de lei, în timp ce, fără transferuri pe piața deal, rulajul pieței de acțiuni a fost numai marginal peste reperul de 10 milioane lei (2,25 milioane euro). Este a doua zi consecutivă cu lichiditate redusă, după ce volumele pe segmentul de acțiuni au fost de numai 11,81 milioane de lei în sesiunea de miercuri, însă dacă scădem tranzacțiile deal, pe segementul regular schimburile au fost chiar sub 10 milioane lei.

Nu mai departe de luni, în cadrul unui eveniment pe teme bursiere, directorul general al Bursei de Valori București, polonezul Ludwik Sobolewski, afirma că investitorii instituționali nerezidenți au nevoie de emitenți care să realizeze rulaje de cel puțin un milion de euro pe zi pentru a acumula poziții 20-30 milioane euro pe piața românească.

Bursa românească rezistă, dar pe termen mediu investitorii o văd mai jos CITEȘTE ȘI Bursa românească rezistă, dar pe termen mediu investitorii o văd mai jos

Cea mai tranzacționată acțiune, cea a Băncii Transilvania (TLV) abia a adunat astăzi transferuri de 1,41 milioane lei pe fondul și al unui declin al cotației de 1,22%, până la prețul de 2,42 lei/acțiune.

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) s-au apreciat cu 0,40%, până la prețul de 0,755 lei/acțiune pe volume echivalente cu 1,32 milioane lei, în linie cu avansul de 0,37% al indicelui financiar BET-FI, până la valoarea de 28.157,55 puncte. Din componența acestuia, titlurile SIF Transilvania (SIF3) au urcat, de asemenea, cu 0,36%, până la cotația de 0,282 lei/acțiune care încă oferă titlurilor un randament net al dividendului de 8,94%, conform propunerii pentrui convocatorul AGA din 28 aprilie.

Indicele energetic a suferit un declin de 0,44%. Principalii doi emitenți care au fost motorul mișcării de revenire a indicilor din ultimele trei săptămâni, Romgaz Mediaș (SNG) și OMV Petrom (SNP), astăzi au înregistrat evoluții divergente ale cotațiilor, iar transferurile abia au însumat împreună 1,26 milioane lei. Cele două simboluri se mențin cu 20% peste minimele consemnate în luna februarie după declinul puternic de la început de an. O analiză Tradeville remisă astăzi presei amintește că indicele BET a suferit în numai trei săptămâni o scădere de 14% într-un răstimp în care și indicele S&P500 al Bursei de la New York pierduse 12%.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
tradeville
banca transilvania
sif transilvania
fondul proprietatea
bursa