Miliardarul John Paulson, care a câștigat de pe urma crizei și are soție româncă, a pierdut 70% din banii investitorilor. Care au fost pariurile care i-au lovit portofoliile

Miliardarul John Paulson, care a câștigat de pe urma crizei și are soție româncă, a pierdut 70% din banii investitorilor. Care au fost pariurile care i-au lovit portofoliile

Sursa foto: pagina de Facebook a lui John Paulson

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 22 ian 2018

Unul dintre fondurile miliardarului american Paul Johnson a pierdut 35% din valoare în 2017, iar banii investitorilor s-au împuținat cu 70% în ultimii 4 ani. Plasamentele sale neinspirate pe companii din industria farmaceutică l-au condus la pierderile catastrofale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Managerul de fonduri John Paulson era avansat în august 2016 de candidatul republican Donald Trump, între timp devenit președinte al SUA, ca fiind parte din echipa sa economică atunci când urma să obțină fotoliul de la Casa Albă. Nu numai că nu a fost selectat să găsească direcțiile economiei americane, dar Paulson pare că are probleme cu administrarea propriilor investiții.

Unul dintre fondurile sale de hedging, Paulson Partners Enhanced, a pierdut 35% anul trecut, după un alt declin de 49% în 2016, transmite Bloomberg. În ultimii ani, pierderea cumulată depășește 70%, în timp ce pe cel mai vechi dintre fonduri, Paulson Partners, lansat în 1994, scăderea protofoliului este de 42%.

Aceasta a precipitat un val de retrageri ale investitorilor, iar fondurile lui Paulson au ajuns la numai 9 miliarde dolari în administrare – în proporție de 80% doar banii săi – față de vârful de 38 miliarde dolari din 2011.

2018 – Miza pe energie. Profesioniștii pieței de capital prezintă, într-un sondaj Profit.ro, idei argumentate de investiții CITEȘTE ȘI 2018 – Miza pe energie. Profesioniștii pieței de capital prezintă, într-un sondaj Profit.ro, idei argumentate de investiții

Steaua investitorului a căzut la fel de rapid, după cum spectaculoasă a fost și ascensiunea sa. Paulson, dintr-un nume obscur al industriei financiare de pe Wall Street, a devenit o veritabilă vedetă după ce a câștigat aproximativ 4 miliarde dolari de pe urma crizei financiare, pariind contra instrumentelor derivate care aveau ca active suport creditele ipotecare ale americanilor, care au intrat în vrie în anii 2007-2012.

În 2010, fondurile lui Paulson – al cărei soție Jenny, născută Zaharia, este româncă – au câștigat 4,9 miliarde dolari.

Câștigător în urma dezastrului din imobiliare, pierzător pe industria farma

Pe cât de inspirat a fost în plasamentele sale care au anticipat căderea pieței imobiliare din SUA, pe atât de mult a greșit în noul său mare pariu: industria farma. Potrivit Bloomberg, pierderile catastrofale pe fondul său de arbitraj au apărut în contextul în care a luat poziții cu efect de pârghie pentru a mări expunerea pe titluri pe care deja era investit cu un alt fond.

În al 3-lea trimestru, Paulson a fost silit să marcheze o pierdere majoră pe acțiunile Teva Pharmaceuticals, unde și-a redus expunerea cu 60%, în contextul în care titlurile companiei israeliene din industria farma s-au prăbușit cu peste 50% anul trecut, într-un trend descendent foarte puternic evidențiat pe graficul atașat.

Miliardarul John Paulson, care a câștigat de pe urma crizei și are soție româncă, a pierdut 70% din banii investitorilor. Care au fost pariurile care i-au lovit portofoliile

Deși a rămas cu puțini clienți, Paulson nu a înregistrat pierderi pe toate fronturile. Astfel, fondul Paulson Credit Opportunities a avut un randament de 11% anul trecut, iar fondul cu plasamente în Europa, European Event Equities, a raportat un câștig de 8%.

Sunt rezultate apropiate de randamentele medii de 7-9% din anii care au premers crizei. Paulson rămâne una dintre figurile remarcabile ale industriei financiare pentru șocul din 2007-2008. Pariul său pe prăbușirea pieței imobiliare a fost total.

El nu numai că a jucat pe piața instrumentelor derivate, dar în 2004 și-a vândut locuința de aproape 2.700 metri pătrați din Upper East Side, Manhattan, New York, pentru 14,7 milioane dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
john paulson
teva pharmauceticals
bursa
criza
donald trump