O bursă, cât o bancă. O bancă, pe cât o bursă. Declinul cotațiilor atinge nivelul de alertă, s-au intensificat telefoanele de la clienți care întreabă ce se întâmplă cu bursa

O bursă, cât o bancă. O bancă, pe cât o bursă. Declinul cotațiilor atinge nivelul de alertă, s-au intensificat telefoanele de la clienți care întreabă ce se întâmplă cu bursa

Sursa: Dreamstimegreat / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 dec 2017

Tranzacțiile pe titlurile Băncii Transilvania s-au ridicat la aproape 10 milioane euro, 2 treimi dintre acestea fiind reprezentate de un deal. Activitatea de tranzacționare cu acțiunile instituției de credit a reprezentat 82% din rulajul pieței de acțiuni de la BVB.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Bursa de Valori București închide o săptămână caracterizată de o tendință preponderent negativă, declinul cotațiilor atingând nivelul de alertă printre investitori. Mai mulți brokeri au declarat pentru Profit.ro în aceste zile că s-au intensificat telefoanele și contactele de la clienți în care sunt întrebați ce se întâmplă cu bursa.

Totuși, ultima ședință a săptămâni este una de revenire. Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,31%, iar indicele reprezentativ BET a avansat cu 0,29%, până la nivelul de 7.693,55 de puncte. Piața a fost trasă în sus și de aprecierea cu 1,18%, până la prețul de 2,1400 lei/acțiune, a celor mai lichide titluri astăzi pe bursă, cele ale Băncii Transilvania.

Titlurile băncii au adunat schimburi reprezentând 82,54% din rulajul de 55,00 milioane lei (11,87 milioane euro) al pieței de acțiuni. Este vorba în primul rând de o tranzacție specială din piața deal cu 14,72 milioane acțiuni cu simbolul TLV, a cărei valoare s-a ridicat la 31,28 milioane lei. În același timp, pe segmentul regular transferurile s-au cifrat la 14,12 milioane lei.

Previziunile scandaloase ale Saxo Bank pentru 2018: prăbușiri bursiere, prăpastie în UE, bitcoin aruncat la lupi, China scoate petro-yuanul, extrema stângă urcă în SUA, Tencent depășește Apple CITEȘTE ȘI Previziunile scandaloase ale Saxo Bank pentru 2018: prăbușiri bursiere, prăpastie în UE, bitcoin aruncat la lupi, China scoate petro-yuanul, extrema stângă urcă în SUA, Tencent depășește Apple

Ovidiu Șerdean, broker la Deva pentru IFB Finwest, spunea că acțiunile băncii au fost intens penalizate, iar acum acestea au ajuns cele mai ieftine din componența indicelui BET sub aspectul datelor fundamentale. Alin Brendea, director general adjunct la Prime Transaction, întărea că rezultatele financiare la 9 luni ale instituției de credit au fost bune și afirma că mai degrabă scăderea are legătură cu ieșirea unor investitori mari care își fac ieșirea și găsesc foarte greu contraparte, în condițiile lichidității slabe a pieței de capital românești.

Simptomatică pentru această realitate a fost sesiunea de astăzi de la BVB, în care tabloul este foarte sărăcăcios din punctul de vedere al volumelor dacă trecem de transferurile cu acțiunile Băncii Transilvania.

Astfel, pe locul 2 în topul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 2,57 milioane lei, s-au aflat titlurile SIF Transișlvania (SIF3), care s-au corectat cu 0,20%, până la prețul de 0,2470 lei/acțiune. Un declin apropiat, de 0,10%, l-a avut și indicele financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 39.089,51 puncte. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP) a cumulat tranzacții de 2,08 milioane lei. Cotația a urcat cu 0,36%, până la prețul de 0,8470 lei/acțiune.

În rest, niciun alt emitent de la cota BVB, nu a mai depășit o valoare a transferurilor de 1 milion de lei. Activitatea de tranzacționare a fost slabă pe segmentul energetic, al cărui indice sectorial a suferit un recul de 0,17%. Din componența sa, titlurile Electrica (EL) s-au depreciat cu 0,72%, până la prețul de 11,06 lei/acțiune, un nou minim al ultimelor 12 luni, pe volume echivalente cu aproximativ 714.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
electrica
sif transilvania
fondul proprietatea