O nouă ședință de scădere la BVB, într-un context de stres în piețele financiare internaționale

O nouă ședință de scădere la BVB, într-un context de stres în piețele financiare internaționale

Sursa foto: Traviswolfe / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 mar 2020

Indicii principali ai bursei românești au pierdut 3,5%, într-o ședință în care tonul desprecierilor a fost dat de acțiunile bancare. Apar și primele ajustări relative.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ședința de revenire de marți a bursei românești a fost amendată drastic astăzi, vânzările reluându-se și pe fondul unui climat de stres în piețele financiare internaționale, în care indicele Dow Jones Average Industrial de la New York Stock Exchange atinge un minim al actualului impuls negativ în zona de 19.400 de puncte. Instituții financiare de pe Wall Street precum Goldman Sachs și Morgan Stanley anticipează intrarea economiei mondiale în recesiune, iar șocul bursier este cel mai rapid din istorie, depășind chiar și căderile acțiunilor americane din 1929, 1987 și a crizei care a culminat în anul 2008 cu prăbușirea băncii de investiții Lehman Brothers.

La BVB, cotațiile au intrat „pe roșu” încă de la debut. Remarcabil, totuși, acestea au tins să se mențină și chiar au închis peste valorile de la deschidere surmontând scăderile adiționale ale bursei americane. La finalul zilei, indicele BET Plus pierdea 3,51%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 3,58%, până la nivelul de 7.291,32 de puncte. Sub aspect tehnic, piața ar trebui să aibă aici o zonă de suport între nivelurile la care s-au regrupat cumpărătorii în precedentul val de vânzări, antrenat de așa-numita „taxă pe lăcomie” și delimitate de Profit.ro pe graficul atașat..

O nouă ședință de scădere la BVB, într-un context de stres în piețele financiare internaționale

Tonul scăderilor îl dau acțiunile bancare. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au coborât cu 5,46%, până la prețul de 1,7300 lei/acțiune, pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 19,80 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a depreciat cu 5,00%, până la prețul de 11,40 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 7,15 milioane lei. Instituția de credit a notificat piața că amână rata a până la 3 rate pentru clienții persoane fizice și prelungește durata facilităților de credit pentru micro-intreprinderi.

Fondul Proprietatea închide oferta de răscumpărare pentru care a avut un grad de suprasubscriere de apoape 16 ori CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea închide oferta de răscumpărare pentru care a avut un grad de suprasubscriere de apoape 16 ori

Tot la capitolul financiat, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au scăzut cu 4,35%, până la prețul de 1,1000 lei/acțiune, pe transferuri de 5,55 milioane lei, trăgând în jos și indicele BET-FI, care a coborât cu 3,59%, până la prețul de 38.499,11 de puncte.

Tendința de vânzare rămâne puternică, rulajul de 56,78 milioane lei (11,72 milioane euro) fiind sub cel al zilelor de panică recente, însă semnificativ peste media ultimilor 3 ani. Pe locul 2 în acest clasament al lichidității, cu volume echivalente cu 7,86 milioane lei, au fost titlurile Romgaz Mediaș (SNG), cu un declin de 1,68%, până la prețul de 26,40 lei/acțiune.

De asemenea, titlurile OMV Petrom (SNP) au supraperformat pieței cu o depreciere de 2,84%, până la prețul de 0,2735 lei/acțiune într-o zi în care la Londra prețul țițeiului de tip Brent s-a prăbușit cu peste 11%, până în zona de 25,50 dolari/baril, un minim al ultimilor 16 ani, depășind puseele de stres pe segmentul energetic din 2008-2009 și 2015-2016.

Indicele de profil BET-NG a avut o depreciere mai atenuată, de 1,63%, iar aici apar și elemente de așezare a pieței, respectiv o ajustare relativă, în sensul că acțiuni deja apăsate în piață încă înainte de criza coronavirus au o robustețe mai mare la șocurile de scădere. Spre exemplu, titlurile Transelectrica (TEL) au avut o revenire de 1,29%, până la prețul de 15,70 lei/acțiune, pe tranzacții de aproximativ 846.000 de lei. După ce au atins minimele istorice, Electrica (EL) au închis la prețul de 8,50 lei/acțiune, cu aproape 50 de bani peste respectivele repere, declinul fiind de numai 2,30%, într-o ședință de 1,35 milioane lei. Titlurile Nuclearelectrica (SNN) au coborât cu 1,57%, până la prețul de 11,32 lei/acțiune, pe transferuri de 1,40 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
transelectrica