O tranzacție deal cu acțiuni Fondul Proprietatea și un schimb cu titluri de stat, 75% din rulajul de la BVB

O tranzacție deal cu acțiuni Fondul Proprietatea și un schimb cu titluri de stat, 75% din rulajul de la BVB
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 16 mai 2016

Din transferurile de 65,18 milioane lei efectuate astăzi pe piața de acțiuni și segmentul de obligațiuni, peste trei sferturi au fost concentrate în două schimburi, respectiv un deal cu titluri Fondul Proprietatea de 38,09 milioane lei și o tranzacție cu titluri de stat de 11,09 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Într-o zi în care piețele internaționale au fost marcate de atingerea unui nou maxim al acestui an pentru cotația internațională a petrolului Brent în zona de 49,40 de dolari pe baril, la Bursa de Valori București am avut o ședință „roșie”, cu un declin de 0,28% al indicelui reprezentativ BET până la nivelul de 6.445,13 puncte și un recul de 0,31% al indicelui compozit BET Plus.

A fost însă o zi slabă pentru piața reglementată de acțiuni, schimburile pe acest segment fiind doar cu puțin peste 12,5 milioane lei. O valoare de peste trei ori mai mare a avut-o o tranzacție specială pe piața deal cu 53,20 milioane titluri Fondul Proprietatea (FP), care s-a ridicat la 38,09 milioane lei. Alte deal-uri s-au mai realizat pe titlurile Transgaz Mediaș (TGN), în valoare de 2,02 milioane lei, pe Banca Transilvania (TLV) - 1,42 milioane lei și cu titluri Albalact (ALBZ) - aproape 228.000 de lei.

Electrica SA datora SRTV și SRR taxe radio-TV încasate și nevirate de 12,7 mil. lei la finalul T1 2016 CITEȘTE ȘI Electrica SA datora SRTV și SRR taxe radio-TV încasate și nevirate de 12,7 mil. lei la finalul T1 2016

Pe piața regular cel mai lichid emitent a fost... Ministerul Finanțelor Publice. Emisiunea de obligațiuni a acestuia cu scadența în iulie 2017 a fost protagonistă a unui schim cu 1.000 de titluri, valoarea transferului fiind de 11,09 milioane lei.

Dintre acțiuni, pe primul loc în piața reglementată a fost cea a Băncii Transilvania, care a însumat rulaje de 5,59 milioane lei într-o zi în care acestea au staționat pe nivelul de referință al sesiunii de vineri, de 2,76 lei/acțiune.

Titlurile Conpet, vedete la BVB pentru a doua sesiune la rând

Pentru a doua ședință consecutivă titlurile Conpet Ploiești (COTE) au avut volume echivalente cu peste 2 milioane lei. În afară de sesiunile de vineri și azi, în ultima jumătate de an numai o singură dată acest reper a mai fost doborât, respectiv pe data de 14 aprilie.

Titlurile Conpet au avut o revenire de 0,3%, până la prețul de 66 lei/acțiune, însă rămân în zona minimelor acestui an, în condițiile în care investitorii nu sunt mulțumiți de termenii în care se va derula majorarea de capital prin care statul vine cu aport în natură cedând terenurile pe care se află instalațiile Conpet către societate. Pentru a-și conserva participațiile, acționarii ar trebui să vină în total cu 38 milioane de lei cash, respectiv fiecare deținător să cumpere câte un titlu la valoarea nominală de 3,3 lei/acțiune pentru fiecare 3,22 titluri deținute.

Joi dimineața Conpet a raportat un profit net trimestrial de 18,44 milioane lei, cu 4% mai mare decât în primele 3 luni din 2015 și cu 40% peste cel bugetat.

Romgaz se apropie din nou de minimul de la listare

Fondul Proprietatea a fost a treia acțiune în clasamentul tranzacțiilor și ultima care a mai depășit o valoare a schimburilor de 1 milion de lei. Cotația a coborât cu 0,14%, la prețul de 0,720 lei/acțiune, însă valoarea de închidere a fost peste cea de 0,716 lei/acțiune la care s-a executat deal-ul. Indicele financiar BET-FI a avut o dinamică în linie cu cea a principalului său emitent (-0,13%) pentru o închidere la valoarea de 25.535,41 puncte. Este și cea mai atenuată depreciere a unui indice de la BVB de azi.

Pe fondul unor tranzacții depășind cu puțin 787.000 de lei, titlurile Romgaz (SNG) au scăzut astăzi cu 1,53%, până la prețul de 22,60 lei/acțiune, cu numai 6 pași de cotare peste minimul istoric de la listarea acestui emitent în noiembrie 2013 și până în prezent de 22,30 lei/acțiune, consemnat în ședința din 20 ianuarie 2016. Aceasta a influențat negativ și indicele energetic BET-NG, care a pierdut 0,24%.

Profit.ro organizează, în 23-24 mai, la Hotel Sheraton, sala Platinul, cu începere de la ora 9.00, prima ediție Profit Financial Forum, un eveniment în care sunt invitați reprezentanții instituțiilor de supraveghere și reglementare, ai asociațiilor profesionale din domeniul bacar și asigurări, șefi de bănci, fonduri de investiții, reprezentanți ai pieței de capital, pentru a dezbate viitorul piețelor financiare.

Pentru detalii și înregistrări, click AICI.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
fondul proprietatea
titluri de stsat
ministerul finantelor
bvb
bursa
conpet
romgaz