O zi pe bursă în care veștile bune au venit din piața de obligațiuni

O zi pe bursă în care veștile bune au venit din piața de obligațiuni

Sursa foto: Veerapong Boonporn / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 21 apr 2021

Indicii bursieri de la BVB s-au corectat în contextul unei lichidități foarte mici. Tranzacțiile slabe cu acțiuni au fost compensate de schimburi în echivalent 1,5 milioane euro pe o piață în care s-a listat emisiunea corporativă a unui nou emitent.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Sesiunea de tranzacționare de la Bursa de Valori București a debutat cu un eveniment de listare a obligațiunilor emise de Restart Energy One (REO26) pe segmentul AeRO. Având maturitate în anul 2026, titlurile în sumă de 16,36 milioane lei au caracteristica de a fi convertibile în acțiuni din al 4-lea an. Sunt șanse ca la acea dată compania să fie una listată.

Directorul general Armand Domuța spune că vizează obținerea de finanțare pentru integrarea unui business cu capacitate de 500 MW până la sfârșitul anului viitor. Deja din banii obținuți din vânzarea obligațiunilor au inițiat realizarea unui parc fotovoltaic de 45 MW, iar alte active de producție a energiei regenerabile vor fi construite în cofinanțare cu parteneri externi.

Profit Piața de Capital.forum - Iulian Nedea, Simtel: Investitorii de la bursă nu se mai uită la ce dividende obțin, ci la volatilitate și potențialul de creștere al companiei CITEȘTE ȘI Profit Piața de Capital.forum - Iulian Nedea, Simtel: Investitorii de la bursă nu se mai uită la ce dividende obțin, ci la volatilitate și potențialul de creștere al companiei

Pe piața de obligațiuni, rulajul s-a ridicat la 7,40 milioane lei (1,50 milioane euro), însă acesta cade în seama titlurilor de stat. Astfel, pe emisiunea în euro scadentă în decembrie 2025 (R2512AE) s-au efectuat transferuri de 2,03 milioane lei, titlurile cu maturitate în 2024 (R2403A) au însumat tranzacții de 1.96 milioane lei, iar pe emisiunea denominată în moneda unică europeană listată luna trecută (R2603AE) volumele au fost în echivalent 1,41 milioane lei.

Pe piața de acțiuni, lichiditatea a fost foarte slabă, de 19,04 milioane lei (3,86 milioane euro), abia la jumătate față de media ultimilor 3 ani. Titlurile de pe primul loc, cele ale Romgaz Mediaș (SNG) au adunat transferuri de numai 2,57 milioane lei, într-o zi în care cotația a suferit un recul de 1,83%, până la prețul de 32,20 lei/acțiune.

SIF Banat-Crișana are 67% din activ în acțiuni listate, cu cea mai mare deținere, în valoare de 590 milioane lei, la Banca Transilvania. Societatea a ieșit din acționariatul Romgaz și a scăpat la scadență de obligațiunile Blue Air CITEȘTE ȘI SIF Banat-Crișana are 67% din activ în acțiuni listate, cu cea mai mare deținere, în valoare de 590 milioane lei, la Banca Transilvania. Societatea a ieșit din acționariatul Romgaz și a scăpat la scadență de obligațiunile Blue Air

A fost o notă imprimată întregii piețe. Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,39%, indicele energetic a avut un declin de 0,68% și indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 0,40%, până la nivelul de 11.093,29 puncte unde întâlnește media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), așa cum se vede pe graficul atașat.

O zi pe bursă în care veștile bune au venit din piața de obligațiuni

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au staționat la prețul de 2,4250 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,38 milioane lei. Tot în staționare, la prețul de 1,6700 lei/acțiune, s-au aflat și titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au cumulat schimburi de 1,01 milioane lei. Indicele în structura căruia este cel mai important emitent, BET-FI, a avut, însă, un declin de 0,64%, până la nivelul de 47.837,12 puncte.

Cu puțin peste reperul de 1 milion de lei, titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) s-au corectat cu 0,37%, până la prețul de 0,8100 lei/acțiune, iar pe piața AeRO, titlurile Chimcomplex Borzești (COHB) au avut un salt de 29,51%, până la prețul de 7,9000 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
fondul proprietatea
romgaz
restart energy one
chimcomplex