Paradox. Cum de a rezistat atât de bine bursa la căderile externe? Nimeni nu ne mai bagă în seamă

Paradox. Cum de a rezistat atât de bine bursa la căderile externe? Nimeni nu ne mai bagă în seamă
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 27 iun 2016

Indicii de la BVB au rezistat în jurul nivelurilor de referință ale sesiunii de vineri, chiar și în contextul unor scăderi de 3% a principalelor piețe europene. Analistul financiar Liviu Moldova spune că doar la prima vedere aceasta reprezintă robustețe. De fapt, este consecința faptului că în piața locală nu sunt investitorii instituționali nerezidenți care să vândă. „Nimeni nu ne mai bagă în seamă.”

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Șocul de la finele săptămânii trecute din piețele financiare internaționale imprimat de votul favorabil ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost prelungit astăzi printr-o aversiune față de activele de risc. Indicele DAX din Germania și indicele CAC40 de la Paris au avut deprecieri mai mari de 3%, în timp ce indicele FTSE de la Londra a pierdut, de asemenea, 2,55%.

Este o mișcare ignorată la București, unde indicele BET a închis cu 0,09% peste referință, la nivelul de 6.271,89 puncte, iar indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,11%. L-am întrebat pe analistul financiar Liviu Moldovan cum percepe această realitate. Răspunsul său este surprinzător: „Cu o mare amărăciune.”

Având o experiență de peste 20 de ani în observarea piețelor internaționale de capital și a celei românești, el afirmă că închiderea indicelui financiar BET-FI pe zero și a indicelui energetic „pe verde” sunt doar la o primă vedere o dovadă că piața „ a ținut bine”. În realitate, este consecința faptului că piața noastră nu este pe radarul investitorilor care să conteze, cei care astăzi ar fi fost la butoanele de vânzare.

„Nimeni nu ne mai bagă în seamă”, sintetizează Moldovan, timp de peste 5 ani realizator de emisiuni televizate pe teme economice și bursiere. Prin contrast, arată el, indicele VIG20 de la Varșovia, a scăzut astăzi cu 2%, iar indicele BUX de la Budapeste a pierdut 1,30%.

Bursa ar putea să-și caute de drum cu 14% mai jos CITEȘTE ȘI Bursa ar putea să-și caute de drum cu 14% mai jos

Lichiditatea a fost în media acestui an, cu schimburi de 25,27 milioane lei (5,59 milioane euro) în piața de acțiuni. Abia aproximativ 14,50% din aceasta a fost reprezentată de tranzacțiile speciale din piața deal. Acestea s-au realizat pe titlurile Transhaz (TGN), în valoare însumată de 2,59 milioane lei și un transfer cu titluri Transelectrica (TEL) de 1,08 milioane lei.

Băncile din dulapul burselor

În piața reglementată, cel mai tranzacționat emitent, cu volume de 5,84 milioane lei, a fost BRD Groupe Societe Generale (BRD), din nou cu o ședință negativă, de 0,76%, pentru o închidere la prețul de 9,18 lei/acțiune, după căderea consistentp de vineri când intraday a atins minime ale ultimului an și jumătate.

Un comportament similar l-au avut și titlurile Băncii Transilvania (TLV), cu o depreciere de 0,48%, pe volume de 2,62 milioane lei, într-o zi în care Barclays cădea la Londra, iar alte bănci precum Lloyds, Deutsche Bank sau Commerzbank au avut scăderi mai mari de 5%. Prin contrast față de acțiunea BRD prețul de închidere de 2,09 lei/acțiune al titlurilor Băncii Transilvania este în zona maximelor istorice.

O prăbușire consistentă au avut-o la BVB, unde sunt listate secundar, titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS), pe transferuri de 2,84 milioane lei. Scăderea de 7,24% de astăzi survine unei alte prăbușiri de 10% de vineri. Pentru Moldovan, faptul că pe locul 2 în topul tranzacțiilor de la București este un emitent străin este alt element care denotă slăbiciunea pieței locale.

Brexit și de la capăt

Au fost titluri care au ricoșat după emoțiile legate de Brexit. Între acestea Fondul Proprietatea (FP), +0,29% în sesiunea de azi, până la prețul de 0,6800 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,64 milioane lei, Romgaz Mediaș (SNG), cu un avans de 1,88%, până la prețul de 24,35 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,15 milioane lei.

Moldovan crede că traiectoria burselor va fi influențată de demersurile politico-diplomatice din perioada următoare la capătul unui vot pentru Brexit pe care îl numește „irațional”. Folosește un joc de cuvinte: „Investitorii să se uite la felul cum vor negocia începutul negocierilor Bruxelles-ul și Londra.” Ce anume ar fi de urmărit? „Dacă se va pune batista pe țambal sau dacă se va tărăgăna procesul de partaj în urma divorțului, la un moment dat investitorii s-ar putea să se concentreze și pe alte aspecte și piețele să-și înceteze picajul.” Care este celălalt scenariu? Se va merge pe o rezolvare rapidă, caz în care va urma o cădere bursieră urmată de un ricoșeu consistent. Atunci vom fi știind că s-a bifat o problemă.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
liviu moldovan
bvb
romgaz
banca transilvania
fondul proprietatea
erste
brd