Participare slabă pe oferta de titluri de stat. Subscrierile încă nu au depășit reperul de 100 milioane euro

Participare slabă pe oferta de titluri de stat. Subscrierile încă nu au depășit reperul de 100 milioane euro

Sursa foto: Sebastian L | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 7 dec 2021

Plasamentele în programul Fidelis sunt departe de volumele de din anul 2020, în condițiile în care emisiunile deja listate se tranzacționează la niveluri de randamente superioare celor din noua ofertă a Ministerului Finanțelor Publice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Debutul timid al subscrierilor pentru noile emisiuni de titluri de stat este confirmat de o participare mai degrabă modestă a investitorilor activi la Bursa de Valori București. Dincolo de o anume saturare a pieței trădată și de ultimele listări, reținerea principală pare legată de potențialul perceput pentru noi majorări de dobânzi pe fondul puseului inflaționist parcurs de România. Acest lucru se vede din aversiunea la instrumentele cu scadențe mai lungi ce sunt sensibile la mișcările de preț.

4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante CITEȘTE ȘI 4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante

O serie de titluri emise în trecut se tranzacționează la prețuri care le dau randamente deja mai mari decât cele la care a venit cu oferta Ministerul Finanțelor Publice, astfel încât pentru volumele mici are mai mare sens utilizarea pieței secundare pentru câștigarea de expuneri pe categoria obligațiunilor guvernamentale.

CONFIRMARE Sistemul bursei procesează obligațiuni de peste 6 milioane euro emise de Teilor, cel mai mare lanț de bijuterii de lux din România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Sistemul bursei procesează obligațiuni de peste 6 milioane euro emise de Teilor, cel mai mare lanț de bijuterii de lux din România

În total, în oferta programată să se închidă pe data de 10 decembrie au fost introduse peste 4.100 de ordine, valoarea agregată a acestora ridicându-se la 93,84 milioane euro.

Cel mai mare apetit este pentru emisiunea cu maturitate în decembrie 2022 (R2212A), având o dobândă de 4,00%, și care a adunat peste cu puțin peste 3.000 de ordine pentru un număr de 3,14 milioane de unități cu o valoare agregată de 313,71 milioane lei (63,40 milioane euro).

Fondul de investiții META Trust, foarte aproape de listarea la bursă. Plasament privat procesat CITEȘTE ȘI Fondul de investiții META Trust, foarte aproape de listarea la bursă. Plasament privat procesat

Un comportament care nu a existat în cazul precedentelor exerciții de piață, diferențialul de interes este foarte mare. Aproape 700 de români au subscris pentru un număr de aproximativ 562.000 de titluri cu scadența în decembrie 2024 (R2412A) și având o rată anuală a dobânzii de 4,60%. Valoarea totală a acestor ordine este de doar 56,22 milioane lei (11,36 milioane euro).

Nu este doar o reticență față de dobânzile la lei. Prudența se manifestă  și pentru emisiunea denominată în moneda unică europeană cu maturitate în decembrie 2026 (R2612AE) și purtând un cupon anual de 1,80%. Cele doar 459 de ordine sunt exprimate pentru numai aproximativ 190.000 de titluri cu o valoare de 19,08 milioane euro. Ritmul subscrierilor are potențialul de a se majora în ultimele 4 zile de ale ofertei, inclusiv printr-un aport suplimentar din portofoliile investitorilor care au încasat ieri bani din titlurile scadente în această perioadă (R2112A).

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
bursa
bvb
fidelis