Pe o bursă românească în aparentă neclintire, investitorii au încercat senzații tari cu indicele american Dow Jones. Salt de 20% pentru acțiunile SIF Muntenia

Pe o bursă românească în aparentă neclintire, investitorii au încercat senzații tari cu indicele american Dow Jones. Salt de 20% pentru acțiunile SIF Muntenia

Sursa foto: Maximusnd | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 sep 2021

Indicele BET a avut o deviație minoră față de referință, însă în piața certificatelor au fost tranzacții puternice pe instrumente volatile. O ofertă anunțată de un investitor de portofoliu a alimentat o creștere explozivă pe segmentul SIF.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cu o criză politică în desfășurare și o reaprindere a volatilității în piața americană, investitorii activi la Bursa de Valori București nu și-au asumat o atitudine voluntară care să miște piața. Pe de altă parte, sesiunea nu a fost anostă, interesul mergând către segmente terțiare precum 2 acțiuni cu istoric pe vechea piață Rasdaq, o acțiune SIF cu creștere explozivă, acțiunile Erste (EBS) listate secundar la BVB care au afișat transferuri de 1,80 milioane lei și în piața certificatelor.

În ceea ce privește ultima, rulajul a fost de 11,99 milioane lei (2,42 milioane euro), cu nu mai puțin de 6 instrumente de tip turbo emise de BRK Financial Group având o activitate în jurul reperului de 1 milion de lei sau chiar peste acesta. Este vorba de o activare a investitorilor pe titlurile având active suport indicele Dow Jones Average Industrial de la New York Stock Exchange într-o zi în care acesta a cunoscut o corecție mai severă. Cele mai mari schimburi, de 3,61 milioane lei, s-au realizat pe un certificate de tip turbo long.

INFOGRAFIC OMV Petrom (SNP) o poveste bursieră ajunsă astăzi la 20 de ani, cu 2 culmi înainte de criza financiară. De la stadiul de „societate căpușată” la „double top” ce prevestea un viitor sumbru. Recordul se ține departe, \ CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC OMV Petrom (SNP) o poveste bursieră ajunsă astăzi la 20 de ani, cu 2 culmi înainte de criza financiară. De la stadiul de „societate căpușată” la „double top” ce prevestea un viitor sumbru. Recordul se ține departe, "în spatele culmilor”

În piața de acțiuni, tranzacțiile cumulate au fost de 47,82 milioane lei (9,66 milioane euro). Cele mai importante dintre acestea, în echivalent 10,77 milioane lei, s-au efectuat pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au urcat cu 1,33%, până la prețul de 3,0500 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat cu 0,11%, până la prețul de 18,82 lei/acțiune, pe transferuri de 5,20 milioane lei.

Pe de altă parte, motoarele de creștere ale ultimelor săptămâni, simbolurile ce vor intra pe data de 20 septembrie în structura indicelui FTSE Russell pentru piețe emergente, au avut o zi de corecții. Astfel, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au retras cu 0,44%, până la prețul de 0,4500 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 6,27 milioane lei, și titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) au suferit un recul de 1,37%, până la prețul de 1,3000 lei/acțiune, pe al 4-lea rulaj al zilei, de 4,99 milioane lei.

Zentiva România – profit mai mic la S1 CITEȘTE ȘI Zentiva România – profit mai mic la S1

Alături de deprecierea cu 0,89%, până la prețul de 1,7820 lei/acțiune, a titlurilor Fondul Proprietatea (FP) care au cumulat tranzacții de 3,42 milioane lei, sunt mișcări de sens contrar care au determinat o aparentă neclintire a pieței. Astfel, indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,01% și indicele reprezentativ BET s-a apreciat marginal, cu 0,02%, până la nivelul de 12.346,71 puncte.

Pe o bursă românească în aparentă neclintire, investitorii au încercat senzații tari cu indicele american Dow Jones. Salt de 20% pentru acțiunile SIF Muntenia

Indicele energetic BET-NG a fost în aceeași notă, cu un câștig de 0,19%, în timp ce indicele financiar BET-FI a crescut cu 3,28%, până la nivelul de 52.335,39 puncte. Ultima mișcare este antrenată de saltul de 19,23%, până la prețul de 1,5500 lei/acțiune, a titlurilor SIF Muntenia (SIF4), care au adunat schimburi de 1,54 milioane lei. Este un impuls imprimat de autorizarea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a unei oferte publice de cumpărare pentru un număr de 55,00 milioane de acțiuni, reprezentând 7,00% din titluri, derulată de investitorul de portofoliu Madadi Behboud.

Piața a reacționat la prețul de 1,6000 lei/acțiune care este promovat la un nivel superior cu 23,07% superior celui de 1,3000 lei/acțiune al ofertei publice de răscumpărare promovată de emitent. Ofertantul a avut o lungă serie de articole de presă în care a denunțat politica derulată de conducerea SIF-ului și pe cea a SIF Banat Crișana (SIF1) în frunte cu fostul ministru de Finanțe Bogdan Drăgoi ca fiind una de deturnare a banilor de la acționarii de portofoliu către apropiați. De data aceasta, Madadi Behboud pune și banii la bătaie, încercând să tragă piața de partea lui.

Vrancart își dublează profitul net semestrial CITEȘTE ȘI Vrancart își dublează profitul net semestrial

Tot o creștere explozivă, de 16,67%, au avut-o titlurile companiei care operează Magazinul Universal din Baia Mare (MAMA). Acestea au închis la prețul de 0,5600 lei/acțiune în contextul unor tranzacții de 1,49 milioane lei. Tot pe segmentul AeRO, titlurile LCS Imobiliar din Cluj-Napoca (LCSI) au urcat cu 6,09%, până la prețul de 48,80 lei/acțiune, pe transferuri de 1,03 milioane lei, depășind în interes chiar și titlurile Adiss (ADISS) la debutul în ringul bursier. Acestea au închis la prețul de 1,4200 lei/acțiune, cu 5,33%, sub prețul plasamentului privat derulat în iunie, pe volume echivalente cu aproximativ 567.000 de lei, covârșitor realizate în primele 2 ore de tranzacționare.

Reperul unor schimburi de 1 milion de lei a mai fost depășit de titlurile MedLife (M) care s-au corectat cu 1,16%, până la prețul de 17,00 lei/acțiune, și de titlurile Romgaz Mediaș (SNG) care au avansat cu 1,39%, până la prețul de 32,85 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
sif muntenia