Președintele Lion Capital câștigă un litigiu cu ASF și anulează o amendă

Președintele Lion Capital câștigă un litigiu cu ASF și anulează o amendă

Bogdan Drăgoi, președinte Lion Capital

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 3 apr 2024

O decizie de sancționare a fostului ministru de finanțe Bogdan Drăgoi pentru o prezumtivă concertare a Lion Capital cu SIF Muntenia în acțiunile legate de emitentul Bursa de Valori București a fost anulată de Curtea de Apel București.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pierde în instanță un litigiu pentru o decizie emisă anul trecut. Președintele Lion Capital, Bogdan Drăgoi, a reușit să obțină câștig de cauză într-o acțiune care viza anularea unei amenzi de 10.000 de lei emise de supraveghetorul pieței de capital într-un prezumtiv caz de concertare a fostei SIF Banat-Crișana cu SIF Muntenia (SIF4).

Curtea de Apel București a admis cererea formulată de Drăgoi și a anulat decizia ASF, din 1 martie 2023, de sancționare a acestuia, precum și documentația care a stat la baza acestei decizii. Este unul din puținele cazuri în care un petent are soluție favorabilă în justiție împotriva ASF, instituție care, de regulă, câștigă litigiile.

Dividende de la BENTO CITEȘTE ȘI Dividende de la BENTO

Sancțiunea acordată viza o prezumtivă acțiune concertată a Lion Capital și a SIF Muntenia la emitentul Bursa de Valori București (BVB), entitate unde cele 2 fonduri alternative de investiții au ajuns împreună să cumuleze mai mult de 5% din titluri.

„Întrucât SIF Muntenia SA este administrată de SAI Muntenia Invest SA, iar SAI Muntenia Invest S.A. este deținută în proporție de 99,98% de SIF Banat-Crișana S.A. Arad, aceasta din urmă este prezumată că acționează în mod concertat cu SIF Muntenia S.A. în legătură cu emitentul Bursa de Valori București SA”, spunea ASF în argumentația deciziei de amendare a lui Drăgoi, președintele Lion Capital cu experiență relevantă în Ministerul Finanțelor, unde, în anul 2012, a ajuns să ocupe și poziția de ministru.

România – principalul partener comercial al Republicii Moldova. Aproape o treime din exporturile companiilor moldovenești sunt pe piața românească CITEȘTE ȘI România – principalul partener comercial al Republicii Moldova. Aproape o treime din exporturile companiilor moldovenești sunt pe piața românească

Argumentul ASF era că, printr-o tranzacție din 12 martie 2020, în care SIF Banat-Crișana, actuala Lion Capital, a achiziționat aproximativ 115.000 de acțiuni cu simbolul BVB, reprezentând 1,43% din capitalul social, emitentul a depășit, împreună cu SIF Muntenia, 5% din totalul drepturilor de vot de la compania care operează sistemul bursei românești. Conform supraveghetorului pieței, cele 2 SIF-uri au ajuns să controleze împreună 9,50% din totalul acțiunilor BVB.

„SIF Banat-Crișana SA nu a respectat dispozițiile art. 71 alin. (1) și ale art. 74 alin. (2) din Legea nr. 24/2017(fostele articole 69 și 72) și nu a notificat emitentul la momentul atingerii/depășirii împreună cu SIF Muntenia S.A. a pragului de 5% din drepturile de vot asupra Bursa de Valori București SA, în condițiile în care deținerea SIF Muntenia S.A. era anterioară anului 2020, an când SIF Banat-Crișana SA a început să achiziționeze acțiuni emise de Bursa de Valori București SA”, spunea decizia ASF, anulată de instanță.

Romcarbon pune la păstrare profitul net de anul trecut. Acordă, însă, dividende în contul anului 2022 CITEȘTE ȘI Romcarbon pune la păstrare profitul net de anul trecut. Acordă, însă, dividende în contul anului 2022

Reprezentanții Lion Capital au formulat obiecții la respectiva decizie a Autorității, considerând că nu acționează concertat cu SIF Muntenia, dar ASF și-a menținut prezumția prin faptul că „persoanele care acționează concertat sunt legate printr-un acord expres sau tacit pentru a înfăptui o politică comună în legătură cu un emitent, proba contrară nu poate consta într-o declarație de sens contrar textului de lege care stabilește prezumția legală sau doar prin exemple de dispoziții din politicile, regulile și procedurile scrise ale acționarilor, ci proba contrară ar trebui coroborată cu documente sau elemente de conduită care să dovedească faptul că aceștia nu acționează în mod concertat și nu au înfăptuit și nu înfăptuiesc o politică comună".

Lion Capital și SIF Muntenia – societate care în curând își va schimba denumirea în Longshield Investment Group – își coordonează, într-adevăr, activitățile dintr-un imobil din strada Rahmaninov din București, unde își au sediul atât Lion Capital, cât și SAI Muntenia, însă Drăgoi obiectează că anumite colaborări punctuale punctuale nu înseamnă concertare la toți emitenții, cum ar fi în cazul Grupului BVB, pentru care ASF a dat decizia.

Este obiecția cu care președintele Lion Capital a avut câștig de cauză la Curtea de Apel București în fața supraveghetorului pieței.

viewscnt
Afla mai multe despre
lion capital
sif muntenia
asf
bogdan dragoi
bursa
bvb