Profit.ro Piața de Capital.forum. Bogdan Drăgoi, Lion Capital: Pierdem investitori la doar 5 milioane dolari lichiditate zilnică pe bursă. Există trei paliere pentru creștere

Profit.ro Piața de Capital.forum. Bogdan Drăgoi, Lion Capital: Pierdem investitori la doar 5 milioane dolari lichiditate zilnică pe bursă. Există trei paliere pentru creștere
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iun 2023

Nivelul redus al lichidității, care a scăzut de 6 ori în ultimii ani, este principala problemă a pieței de capital locale, pentru care există, însă, soluții, spune Bogdan Drăgoi, Director General și președintele Consiliului de Administrație Lion Capital (fosta SIF Banat Crișana), la Profit.ro Piața de Capital.forum.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Evenimentul este organizat cu sprijinul Banca TransilvaniaBursa de Valori București și ING Bank, fiind transmis în direct și la PROFIT NEWS TV

Dincolo de efectul stimulator pe care îl va avea asupra pieței mult așteptatul IPO de nivel record al Hidroelectrica, creșterea lichidității poate si susținută pe trei paliere – al investitorilor de retail, al celor instituționali și la nivelul produselor de investiții disponibile, care vor crește odată ce va fi funcțională Contrapartea Centrală, arată Drăgoi.

“Deși în ultimii 5-6 ani piața aproape s-a triplet la nivelul numărului de emitenți, lichiditatea zilnică a scăzut de 6 ori. La o lichiditate zilnică de doar 5 milioane de dolari avem o problemă. Pierdem investitori, niciun investitor institutional serios din afară nu are ce să facă aici, fondurile mari nu au pentru ce veni”, spune directorul general Lion Capital. Potrivit afirmațiilor sale, piața reglementată din România e tranzacționată la discount din cauza acestei lipse de lichiditate.

Profit.ro Piața de Capital.forum. Ministerul Finanțelor anunță: Avem împrumuturi direct de la populație de 34 miliarde lei. Nou record CITEȘTE ȘI Profit.ro Piața de Capital.forum. Ministerul Finanțelor anunță: Avem împrumuturi direct de la populație de 34 miliarde lei. Nou record

Pe palierul investitorilor de retail, reducerea de la 10% la 3% a impozitului pe câștigul din transferul titlurilor de valoare, a fost un stimulant, concomitent cu impozitarea la sursă care a adus simplificare. Drăgoi crede că demersul ar trebui continuat, reducând mai departe impozitul către 1%, într-o aliniere cu media europeană, pentru a stimula și mai mult accesul la bursă.

“Oamenii au început să descopere piața de capital, sunt conturi deschise care vin către bursa locală, interesul e să nu-i pierdem, să nu meargă spre platforme externe, netaxate”, spune Drăgoi, amintind autorităților că tentația creșterii impozitării în perioade cu probleme bugetare nu ar rezolva problema, ci dimpotrivă.  “Trebuie să ajuți întâi piața să crească, pentru a avea ce taxa.Important e să aduci retailul către bursă. Volumul și eferfescența zilnică poate veni din zona investitorilor de retail. Iar politicile fiscal trebuie gândite și din perspectiva în care e important să ai portofoliu diversificat. Să nu taxes acțiunile în detrimental bondurilor suverane și invers. Nu există o competiție între acțiuni și bonduri, ele trebuie să meargă în paralel. E bine că Ministerul Finanțelor emite și ă o face și pe maturități lungi, ca piața să se dezvolte”.

Pentru investitorii instituționali mari, lărgirea spectrului de produse disponibile, inclusiv produse mai sofisticate, vânzări în lipsă instrimente derivate, va crește atractivitatea pieței locale după ce vom avea funcțională Contrapartea centrală, care va acoperi riscurile de contraparte în astfel de tranzacții. Un termen realist pentru aceasta este estimate de președintele BVB, Adrian Tănase, prezent la Profit.ro Piața de Capital.forum la finele acestui an – începutul anului viitor.

O contribuție la creșterea lichidității pieței ar trebui să aibă, înopinia lui Bogdan Drăgoi, și fondurile de pensii, care în momentul de față sterilizează piața, doar cumpără și nu mai introduc apoi nimic în piață, sunt inactive, în condițiile în care plasamentele lor sunt de regulă pe termen lung. “Ar trebui să ne uităm și la cadrul de investire al fondurilor de pensii pentru că acestea au o pondere mare și, fără ele, lichiditatea nu poate crește prea mult chiar dacă apare Contrapartea Centrală și se lărgește spectrul de produse”.

viewscnt
Afla mai multe despre
piata de capital forum
bogdan dragoi
lion capital