Protagonistele recentei oferte publice adună tranzacții de peste 100 milioane lei la BVB

Protagonistele recentei oferte publice adună tranzacții de peste 100 milioane lei la BVB

Sursa foto: BVB

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 iul 2023

În a 3-a zi în ringul bursier, titlurile Hidroelectrica cumulează transferuri de 86 milioane lei, în timp ce vânzătorul Fondul Proprietatea a întrunit schimburi de 14 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Într-o săptămână a aprecierilor generalizate pe bursele lumii, ultima ședință a fost, totuși, una de ezitare, cu tendință ușor pozitivă la New York Stock Exchange și impuls de vânzare la Londra și Frankfurt unde indicii au fost în „roșu”, într-o Europă în care piața de acțiuni de la Paris a fost închisă de Ziua Națională a Franței.

La BVB se consumă, însă, povestea locală a listării Hidroelctrica (H2O) ce a creat un sentiment general favorabil în rândul investitorilor. Acesta este contextul în care indicele reprezentativ BET a câștigat 0,75%, și a urcat la un nou maxim al ultimelor 15 luni de 13.061,38 de puncte, tractat în special de avansul de 0,89%, până la prețul de 22,72 lei/acțiune, a titlurilor Băncii Transilvania (TLV) care au adunat volume echivalente cu 7,00 milioane lei.

Protagonistele recentei oferte publice adună tranzacții de peste 100 milioane lei la BVB

Din punctul de vedere al lichidittății, rulajul  de 144,26 milioane lei (29,18 milioane euro) este efect al ofertei publice primare derulată recent la producătorul de energie hidro. În piață au fost schimbate peste 770.000 de acțiuni Hidroelectrica, respectiv o activitate de 86,05 milioane lei, într-o sesiune în care cotația a câștigat 1,36%, până la prețul de 111,50 lei/acțiune, fiind foarte aproape de nivelul maxim al coridorului operațiunii de listare de 112,00 lei/acțiune ce a și fost atins ca vârf intraday.

Titlurile vânzătorului Fondul Proprietatea (FP) au staționat la prețul de 1,8980 lei/acțiune, pe tranzacții de 14,46 milioane lei.

OMV Petrom: Revizia Petrobrazi s-a prelungit cu 2 săptămâni CITEȘTE ȘI OMV Petrom: Revizia Petrobrazi s-a prelungit cu 2 săptămâni

În rest, interesul a fost catalizat tot de emitenți din zona de energie a cărui indice BET-NG a urcat cu 0,76%. Astfel, titlurile OMV Petrom (SNP) au avut o dinamică apropiată de indicele sectorial, +0,75%, până la prețul de 0,5390 lei/acțiune, în circumstanțele unor schimburi însumând 1,38 milioane lei și titlurile Romgaz (SNG) au crescut cu  0,86%, până la prețul de 41,20 lei/acțiune, pe transferuri de 2,23 milioane lei. Pe contrasens,  titlurile transportatorului național de gaze naturale Transgaz (TGN) au suferit un declin de 0,43%, până la prețul de 18,44 lei/acțiune, pe un rulaj de 2,21 milioane lei.

Pe o lichiditate depășind pragul milionului de lei, titlurile Transelectrica (TEL) au avansat cu 1,14%, până la prețul de 26,70 lei/acțiune, și cele ale Nuclearelectrica (SNN) au staționat la prețul de 45,35 lei/acțiune.

Volume relevante am mai găsit și pe segmentul bancar, repestiv pe acțiunile grupului austriac Erste (EBS), listate secundar la BVB, și care s-au apreciat cu 0,37%, și pe cele ale BRD Groupe Société Générale (BRD) ce au avut un salt de 1,92%, până la prețul de 13,78 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica