Ricoșeu puternic la BVB după vânzările agresive din precedentele 4 sesiuni. Tranzacții mari pe segmentul deal

Ricoșeu puternic la BVB după vânzările agresive din precedentele 4 sesiuni. Tranzacții mari pe segmentul deal

Sursa foto: G0d4ather / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 22 sep 2020

Indicii principali ai bursei românești au câștigat aproape un procent și jumătate într-o zi favorabilă activelor de risc și la nivel internațional. Acțiunile Băncii Transilvania și Fondul Proprietatea au tractat întreaga piață.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Momentul promovării Bursei de Valori București la statutul de piață emergentă sub criteriile FTSE Russell s-a suprapus cu ședințe de deprecieri, aceasta neînsemnând neapărat că au fost marcări de profituri pe o știre pe care piața o înglobează de mult timp, ci fiind și un efect al suprapunerii cu un val de vânzare pe piețele dezvoltate de acțiuni.

Piața a consemnat astăzi, însă, o revenire puternică. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avut un salt de 3,26%, până la prețul de 2,3750 lei/acțiune, pe tranzacții de 7,87 milioane lei, dar au consemnat ș un maxim intraday de 2,4000 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a avut un avans de 0,48%, până la prețul de 12,48 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,53 milioane lei. Per același emitent a mai fost efectuat un transfer de tip deal în valoare de 2,76 milioane lei.

Retailerul polonez de fashion Answear, prezent și în România, pregătește listarea la bursă CITEȘTE ȘI Retailerul polonez de fashion Answear, prezent și în România, pregătește listarea la bursă

Tot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 1,98%, până la prețul de 1,2900 lei/acțiune, pe transferuri de 4,40 milioane lei. Sunt mișcări ce au avut puterea de a tracta întreaga piață. Astfel, indicele compozit BET Plus a câștigat 1,45%, indicele fondurilor închise de investiții BET-FI a urcat cu 1,27%, până la nivelul de 42.521,24 puncte, și indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 1,44%, până la nivelul de 9.019,56 puncte, unde s-a oprit indecis sub media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), așa cum se vede pe graficul atașat.

Ricoșeu puternic la BVB după vânzările agresive din precedentele 4 sesiuni. Tranzacții mari pe segmentul deal

Acest ricoșeu a fost favorizat și de sesiunea „verde” din Europa: +0,10% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,43% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,40% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,41% pentru indicele DAX30 din Germania, +0,64% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,23% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,72% pentru indicele PX de la Praga.

La BVB, impactul s-a resimțit nemijlocit pe titlurile Erste Group (EBS), care au urcat cu 2,35%, pe volume echivalente cu 5,38 milioane lei, după prăbușirea de 10,50% a cotației din ziua precedentă.

Fostul președinte al SIF1 Dragoș Bîlteanu își dă demisia din boardul Biofarm. Compania pierduse autorizarea de consumator final de alcool, urmare a cazierului judiciar al acestuia CITEȘTE ȘI Fostul președinte al SIF1 Dragoș Bîlteanu își dă demisia din boardul Biofarm. Compania pierduse autorizarea de consumator final de alcool, urmare a cazierului judiciar al acestuia

O poveste particulară a pieței românești o reprezintă transferurile mari de tip deal care au dominat și sfârștul săptămânii trecute. Acum, un astfel de schimb cu 1,51 milioane acțiuni Transelectrica (TEL), reprezentând 2,06% din capitalul social al transportatorului național de electricitate s-a consumat la prețul de 23,20 lei/acțiune, pe referința de luni, ceea ce a ridicat valoarea acestuia la 35,00 milioane lei.

De asemenea, o tranzacție de tip deal cu 2,72 milioane lei, în valoare de 29,98 milioane lei a fost realizată pe tittlurile Electrica (EL). Acestea au mai fost protagonistele unui schimb-mamut, cu 11,00 milioane acțiuni, reprezentând 3,02% din totalul titlurilor și a cărei valoare s-a situat la 124,30 milioane lei și în sesiunea de joia trecută.

Într-o zi în care schimburile de tip deal au reprezentat 69,99% din rulajul de 103,53 milioane lei al pieței de acțiuni, pe același segment a fost efectuat și un transfer special în echivalent 4,73 milioane lei cu acțiuni Conpet Ploiești (COTE).

La același capitol energetic al cărui indice sectorial BET-NG a câștigat 0,91%, în piața reglementată, titlurile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 0,90%, până la prețul de 0,3380 lei/acțiune, peo activitate de 3,62 milioane lei și titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au avansat cu 0,88%, până la prețul de 28,50 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,23 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica