Salt important pe bursă. Jumătate din căderea acțiunilor de la cumpăna dintre ani este anulată

Salt important pe bursă. Jumătate din căderea acțiunilor de la cumpăna dintre ani este anulată

Sursa foto: Skypixel / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 feb 2019

Indicele BET de la Bursa de Valori București a atins noi maxime ale acestui an. Investitorii își leagă noi așteptări față de revizuirea taxei pe activele bancare. Aversiunea față de companiile din energie s-a estompat deopotrivă. Volumele sunt, însă, în suferință.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Mișcarea de revenire conturată pe bursa românească își continuă temerar parcursul pe valori care nu s-au mai văzut de la promovarea ordonanței de urgență din decembrie, cu prevederi-șoc pentru mediul corporativ.

Reperul unde raliul din ianuarie s-a oprit a fost doborât în sesiunea de astăzi. Indicele compozit BET Plus a urcat cu 1,30%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 1,40%, până la nivelul de 7.764,01 puncte. Sub aspect tehnic, indicele acțiunilor lichide de la cota BVB a trecut peste retragerea Fibonacci de 38,2% a mișcării descendente de la cumpăna dintre ani și media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55) care au funcționat ca rezistențe pentru mai multe sesiuni.

Cotația pare a avea liber până în zona de 7.7800 de puncte pe indicele BET, echivalentă cu minimul din luna iulie a anului trecut, dar unde se regăsește și retragerea Fibonacci de 50% a aceleiași scăderi.

Salt important pe bursă. Jumătate din căderea acțiunilor de la cumpăna dintre ani este anulată

Nu este neapărat o activare furbundă la cumpărare. Dimpotrivă, investitorii împing, totuși, cotațiile cu prudență. Lipsa de decizie se vede din volumele slabe. Într-o zi fără tranzacții speciale în piața reglementată, rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 22,66 milioane lei (4,78 milioane euro).

Lichiditatea mică este și o consecință a fluctuațiilor mici din piețele financiare internaționale de equities, valutare și de mărfuri în contextul în care în America nu a fost zi de tranzacționare, fiind sărbătoare națională. Nici în Europa investitorii nu au luat pozitiții decisive, deviațiile la nivelul indicilor principali și regionali fiind nu numai minore fațâ de reperele de referință, dar și divergente: +0,11% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,24% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,30% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,01% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,54% pentru indicele WIG de la Varșovia, +1,18% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,54% pentru indicele PX de la Praga.

Transelectrica SA confirmă tendința de majorare a importurilor de energie: venituri în creștere din alocarea capacității de interconexiune CITEȘTE ȘI Transelectrica SA confirmă tendința de majorare a importurilor de energie: venituri în creștere din alocarea capacității de interconexiune

Că și la București investitorii încă ezită se vede din faptul că cele mai tranzacționate 3 acțiuni au avut performanțe sub media indicilor. Pe primul loc în acest clasament, cu schimburi de 10,23 milioane lei, s-au aflat titlurile Băncii Transilvania (TLV) care au urcat cu 0,44%, până la prețul de 1,8360 lei/acțiune, care conferă institușiei de credit o capitalizare de piață de 8,84 miliarde lei (1,86 miliarde euro).

Prin contrast, cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a avut un salt de 2,95%, până la prețul de 11,86 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,38 milioane lei.

Ca și în timpul raliului din ianuarie, investitorii de la BVB își leagă din nou speranțe de faptul că taxa pe activele financiare ale băncilor va fi drastic revizuită sau chiar nu va fi percepută. Grupul interinstituțional de lucru format din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice și ai Băncii Naționale a României  s-a întâlnit astăzi în ședința Consiliul general al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM) și chiar dacă nu a ajuns la o rezoluție concretă, în comunicatul final menționează identificarea unor “soluții de posibile scenarii de adaptare” a OUG 114, fără nicio altă informație concretă.

Pe de altă parte, poziția de la BNR este clar aceea că taxa pe activele bancare nu ar trebui legată de indicele de dobândă ROBOR. „Noi ne mentinem punctul de vedere privind necesitatea ruperii calculăriii taxei în functie de ROBOR, pentru că afectează capacitatea de reacție a BNR și transmisia politicii monetare”, a declarat, după încheierea ședinței, pentru Profit.ro, Dan Suciu, Purtătorul de cuvânt al băncii centrale.

Veniturile consolidate ale Digi Communications, compania-mamă a RCS & RDS, au depășit pragul de 1 miliard euro în 2018. Creșterea costurilor de finanțare doboară însă cu 2 treimi profitul net CITEȘTE ȘI Veniturile consolidate ale Digi Communications, compania-mamă a RCS & RDS, au depășit pragul de 1 miliard euro în 2018. Creșterea costurilor de finanțare doboară însă cu 2 treimi profitul net

Amplitudinea avansului bursier de astăzi a fost dat, însă, de segmentul energetic de la bursă, al cărui indice sectorial BET-NG a supraperformat pieței, cu o apreciere de 1,72%. Contextul este favorabil pieței de energie, cu petrolul de tip Brent tranzacționându-se astăzi la Londra peste reperul de 66,00 dolari/baril, în zona maximelor ultimelor 3 luni.

Totuși, impulsul de la BVB nu cade în sarcina titlurilor celei mai importante companii petroliere românești. Titlurile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 0,58%, până la prețul de 0,3490 lei/acțiune, pe transferuri de 1,60 milioane lei. Sectorul financiar a fost tras în sus de aprecierea de 3,04% a titlurilor Romgaz Mediaș (SNG), până la prețul de 32,15 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,22 milioane lei și de titlurile Transgaz (TGN) care au urcat cu 2,82%, până la prețul de 346,00 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de aproximativ 838.000 de lei. Sunt mișcări în contrast cu rezultatele financiare preliminare amnuale furnizate de cei 2 emitenți conform cărora acestea au scăzut în 2018 cu 22% și, respectiv 14%.

Electromagnetica aruncă peste bord aproape 3 sferturi din câștigurile la 9 luni. Acțiunile scad cu 15% CITEȘTE ȘI Electromagnetica aruncă peste bord aproape 3 sferturi din câștigurile la 9 luni. Acțiunile scad cu 15%

Pe contrasens față de restul pieței a fost segmentul fondurilor închise de investiții după ce societățile de la această categorie și-au publicat bilanțurile aferente la nivelul lunii ianuarie. Indicele financiar BET-Fi a pierdut 0,20%, până la nivelul de 35.099,25 de puncte, însă cele mai lichide acțiuni de la acest capitol au consemnat aprecieri.

Astfel, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 2,85 milioane lei, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au avansat cu 0,80%, până la prețul de 0,8870 lei/acțiune nivel la care încă dividendul brut de 0,0903 lei/acțiune poartă un randament net consistent, de 9,67%. Emitentul a anunțat astăzi că săptămâna trecută a achiziționat la BVB 6,2 milioane acțiuni proprii, în cadrul programului de răcumpărare aprobat de acționari, și pentru care a plătit 5,20 milioane lei.

Tot în urcare, +0,73%, la prețul de 2,0600 lei/acțiune, au închis și titlurile SIF Oltenia (SIF5) care au adunat schimburi însumând 1,07 milioane lei. Societatea a finalizat acum 10 zile propria ei ofertă de răscumpărare pentru 19,62 milioane de acțiuni și care a avut o rată de suprasubscriere de 13 ori.

O zi de tranzacționare bună au avut titlurile Digi Communications (DIGI), care, pe volume echivalente cu 1,09 milioane lei, au urcat cu 2,94%, până la nivelul de 28,00 lei/acțiune care încă este cu 30,00% sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice care a adus acest emitent la cota Bursei de Valori București în luna mai a anului 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
transgaz
digi