Sesiune de creștere la BVB. Piața dă semne că investitorii vor să continue raliul

Sesiune de creștere la BVB. Piața dă semne că investitorii vor să continue raliul
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 20 aug 2018

Indicele reprezentativ de la Bursa de Valori București a câștigat 0,60%, în contextul unui debut pozitiv de săptămână pentru activele de risc la nivel mondial. Din punct de vedere tehnic, mișcarea de revenire din minime are șanse să se prelungească.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Prima ședință de tranzacționare a acestei săptămâni a fost „verde” la Bursa de Valori București, investitorii alegând, cel puțin inițial, să imprime un impuls pozitiv pieței după etapa de raportări financiare semestriale ale companiilor listate. Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,56%, iar indicele titlurilor blue-chip a crescut cu 0,60%, până la nivelul de 8.234,80 de puncte.

Din punct de vedere tehnic, indicele pare a se fi înscris către atacarea unui nivel superior celui de la care a survenit respingerea de la începutul acestei luni. În momentul de față, scenariul cel mai probabil este o continuare a raliului pieței din minime. Profit.ro a semnalat atât la sfârșitul lunii trecute, cât și în urmă cu 2 săptămâni că există premise ca mișcarea de revenire să capete în complexitate, amplitudine și durată. Deja indicele BET este cu aproimativ 6% peste minimele locale consemnate la începutul lunii iulie.

Sesiune de creștere la BVB. Piața dă semne că investitorii vor să continue raliul

Contextul a fost favorabil pentru o zi de apreciere. Pe bursele europene, închiderile au fost pozitive: +0,61% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,43% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,65% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,99% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,83% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și +0,37% pentru indicele PX de la Praga.

La București mișcarea ascendentă nu a fost, însă, însoțită de volume. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 19,08 milioane lei (4,10 milioane euro). Peste jumătate din această activitate de tranzacționare a fost reprezentată de schimburile în valoare de 10,82 milioane lei pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au staționat pe nivelul de preț de 2,3650 lei/acțiune.

Franklin Templeton, compania care are în administrare Fondul Proprietatea, și-a majorat la 8,5% expunerea pe acțiunile Purcari. Este o deținere apropiată de cea a celebrei familii de bancheri suedezi Wallenberg CITEȘTE ȘI Franklin Templeton, compania care are în administrare Fondul Proprietatea, și-a majorat la 8,5% expunerea pe acțiunile Purcari. Este o deținere apropiată de cea a celebrei familii de bancheri suedezi Wallenberg

Tot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au apreciat cu 0,23%, până la prețul de 0,8850 lei/acțiune, pe transferuri de 1,34 milioane lei. Tot pe acest emitent s-a efectuat și singura tranzacție specială din piața deal, în valoare de aproximativ 939.000 de lei. Acesta este contextul în care indicele BET-FI, care măsoară evoluția acțiunilor fondurilor închise de investiții, a avut un avans de 0,57%, în linie cu media pieței, pentru o închidere la nivelul de 38.023,24 de puncte.

În schimb, indicele energetic BET-NG, a supraperformat pieței, cu o apreciere de 1,10%, fiind tras în sus de creșterea cu 2,33%, până la prețul de 352,00 lei/acțiune, a titlurilor Transgaz Mediaș (TGN) care au cumulat schimburi însumând 1,67 milioane lei.

De asemenea, într-o zi cu tranzacții neconcludente la Londra pe piața petrolului, unde cotația țițeiului Brent a oscilat între nivelurile de 72,00 dolari/baril și 73,00 dolari/baril, la BVB titlurile OMV Petrom (SNP) s-au apreciat cu 1,38%, până la prețul de 0,3295 lei/acțiune, pe un rulaj de 1,38 milioane lei.

Pe contrasens față de restul pieței, au fost titlurile Digi Communications (DIGI), care au coborât cu 0,71%, până la un nou minim de 27,80 lei/acțiune, nivel care este cu 30,50% sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice care a adus acest emitent la cota bursei în luna mai a anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
bvb
bursa
fondul proprietatea
digi
omv petrom
banca transilvania