SIF Banat Crișana aruncă în sus rulajele de pe bursă în ziua în care a anunțat o ofertă de răscumpărare de 10 milioane de euro

SIF Banat Crișana aruncă în sus rulajele de pe bursă în ziua în care a anunțat o ofertă de răscumpărare de 10 milioane de euro

Sursa foto: Tsung-lin Wu / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 23 aug 2017

Peste jumătate din activitatea de tranzacționare de la Bursa de Valori București a fost acaparată de schimburile efectuate pe titlurile SIF Banat Crișana în ziua în care emitentul a anunțat că va derula o ofertă de răscumpărare pentru 3,64% din capitalul social, la un preț cu 4% peste cotația din piață.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La Bursa de Valori București am consemnat astăzi o ședință de tranzacționare caracterizată de „variații modeste”, așa cum rezumă Simion Tihon, broker la Prime Transaction. „Evoluție mai mult laterală, specifică lunilor de august. Nu e volatilitate pe piață”, a declarat acesta pentru Profit.ro, adăugând că nici măcar rezultatele financiare semestriale ale companiilor listate nu au imprimat suflu bursei.

Indicele reprezentativ BET s-a apreciat marginal, cu 0,01%, până la nivelul de 8.352,09 puncte, iar indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,03%. Este un parcurs în ton cu cel din piețele europene, unde indicii au avut evoluții divergente: -0,49% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,01% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,32% pentru indicele CAC40 de la Paris și -0,45% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,16% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,35% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,23% pentru indicele PX de la Praga.

EXCLUSIV Noi companii de stat, scutite de obligația unui management corporativ. Senatorii au scutit deja TAROM, RA-APPS și alte companii neperformante CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Noi companii de stat, scutite de obligația unui management corporativ. Senatorii au scutit deja TAROM, RA-APPS și alte companii neperformante

La BVB, rulajul pieței de acțiuni a fost bun, de 53,20 milioane lei (11,60 milioane euro), însă acesta a fost asigurat în proporție de 58,06% de tranzacțiile pe un singur emitent, SIF Banat Crișana (SIF1). Societatea a cumulat o tranzacție specială în piața deal în valoare de 25,54 milioane lei și transferuri în piața reglementată de 5,35 milioane lei în contextul în care cu doar o oră înaintea închiderii ședinței de tranzacționare a fost publicat pe portalul BVB anunțul potrivit căruia SIF Banat Crișana va lansa o ofertă de răscumpărare a acțiunilor proprii.

Operațiunea de piață intermediată de Swiss Capital se va derula la prețul de 2,3000 lei/acțiune, cu 4,31% peste referința de ieri de 2,2050 lei/acțiune ținta de achiziție fiind pentru 20,00 milioane acțiuni cu simbolul SIF1, reprezentând 3,64% din capitalul social al societății, ceea ce ridică valoarea acesteia la 46,00 milioane lei (10,03 milioane euro). „Pe piață impactul nu s-a simțit foarte mult”, comentează Tihon. Cotația a urcat cu 2,04%, până la nivelul de 2,2500 lei/acțiune, nivel cu 2,17% sub prețul ofertei publice.

A picat un nou Consiliu de Administrație al Bursei, iar mandatul polonezului Sobolewski nu poate fi reînnoit. De luni, directorul general adjunct Alin Barbu îi ia locul CITEȘTE ȘI A picat un nou Consiliu de Administrație al Bursei, iar mandatul polonezului Sobolewski nu poate fi reînnoit. De luni, directorul general adjunct Alin Barbu îi ia locul

Pe segmentul regular cel mai tranzacționat titlu a fost cel al Romgaz Mediaș (SNG), cu schimburi de 6,04 milioane lei. Cotația s-a corectat cu 0,64%, până la prețul de 31,20 lei/acțiune după avansul consistent din ultimele 2 săptămâni. „Au un rezultat bun la trimestrul 2. Asta a susținut acțiunea”, a declarat Tihon de la Prime Transaction.

Interes a existat și pentru titlurile Fondul Proprietatea (FP), care s-au apreciat cu 0,69%, până la prețul de 0,8740 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 0,8740 lei/acțiune. Indicele financiar BET-FI, în structura căruia FP este cel mai important emitent, a supraperformat pieței, cu un avans de 0,96%, până la nivelul de 35.330,82 puncte, un nou maxim al ultimilor 6 ani.

EXCLUSIV Compania germană Systec, cumpără 7% din acțiunile AAGES Târgu Mureș CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Compania germană Systec, cumpără 7% din acțiunile AAGES Târgu Mureș

Prin contrast, indicele sectorului de energie a suferit un recul de 0,35%. Acțiunea cu cea mai mare pondere în structura sa, cea a OMV Petrom (SNP), a staționat pe referința de 0,3160 lei pe unitate, pe fondul unor transferuri de 1,76 milioane lei.

Volume de tranzacționare apropiate au avut și acțiunile bancare. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 0,41%, până la prețul de 2,4700 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,98 milioane lei, iar titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) s-au corectat cu 0,29%, până la prețul de 13,9600 lei/acțiune, pe un rulaj de 2,20 milioane lei.

În numai câteva zile, tabloul ar putea arăta cu totul diferit, față de piața dominată de oscilații mici și reținere a investitorilor de a introduce noi ordine. „Cred că de la 1 septembrie lucrurile se vor schimba”, spune Tihon. El nu exclude o reacție întârziată la rezultatele financiare, pe măsură ce investitorii încep să facă primele calcule cu pivire la profiturile companiilor listate și la perspectiva viitorului sezon de dividende. Dacă nu vor exista influențe puternice negative dinspre piețele financiare internaționale, brokerul se așteaptă că bursa locală va urma sensul datelor fundamentale.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif banat crisana
bvb
bursa
fondul proprietatea
romgaz
simion tihon
prime transaction